Η επέμβαση καταρράκτη μέσα από μικροσκοπική τομή

09:55 14/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού που βρίσκεται πίσω από την ίριδα. Υπάρχουν πολλά αίτια για την εμφάνιση του καταρράκτη, αλλά το πιο συχνό είναι αποτέλεσμα ηλικιακών αλλαγών του ματιού. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, ο καταρράκτης εμφανίζεται μετά τα 55.

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια από τα πιο κάτω:

Θολή όρασηΑίσθηση ότι τα γυαλιά δεν βελτιώνουν την όραση όπως παλαιότεραΔυσκολία στην οδήγηση, κυρίως το βράδυΑλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων

Ο

καταρράκτης δεν μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. Η χειρουργική παραμένει και σήμερα η μόνη θεραπευτική επιλογή. Κατά την επέμβαση ο θολωμένος φυσικός φακός του ματιού (καταρράκτης) αφαιρείται και αντικαθίσταται από ένα διαυγή, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό.

Στο παρελθόν οι οφθαλμίατροι συχνά περίμεναν μέχρι ο καταρράκτης να «ωριμάσει» και η όραση να μειωθεί πάρα πολύ, πριν προτείνουν να γίνει επέμβαση. Τα τελευταία χρόνια, με τις νέες τεχνικές, ο καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη στιγμή που τα συμπτώματα στην όραση αρχίσουν να ενοχλούν κάποιον στην καθημερινή του ζωή. Σήμερα η τεχνική μικροσκοπικής τομής καθιστά τη διαδικασία ακόμη πιο ασφαλή και επιταχύνει την ανάρρωση.

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης μέσα από μικροσκοπική τομή είναι:

Παραμονή στο χειρουργείο για ακόμη λιγότερο χρόνοΣυνήθως είναι εντελώς ανώδυνη επέμβαση χωρίς βελόνες, ράμματα ή καλύμματα ματιούΠολύ γρήγορη βελτίωση της όρασηςΓρήγορη επούλωση της τομήςΕπιστροφή στις συνηθισμένες σας ασχολίες σε διάστημα ημερών (αντί εβδομάδων όπως συνηθιζόταν)

Ο ενδοφθάλμιος φακός κάνει σε μεγάλο βαθμό ότι και ο προηγούμενος φακός προτού θαμπώσει. Εστιάζει το φώς επιτρέποντας στον ασθενή να βλέπει τις εικόνες με μεγάλη ευκρίνεια και ζωηρότερα χρώματα. Παράλληλα, οι σύγχρονοι ενδοφακοί μπορούν να ελαχιστοποιήσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη για χρήση γυαλιών μετά την επέμβαση. Ο ενδοφθάλμιος φακός διαρκεί για όλη τη ζωή και δεν απαιτεί συντήρηση ή αντικατάσταση.

Η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την καλή, πολύχρονη οπτική αντικατάσταση.

Πριν να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για θεραπεία του καταρράκτη πάντα προηγείται γενικός ιατρικός έλεγχος και ανασκόπηση στο ιστορικό της υγείας ενός ασθενούς. Βάση του ιστορικού, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων ή να συμβουλευτεί τον παθολόγο του.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση από τον χειρουργό – οφθαλμίατρο. Χρησιμοποιούνται πολλαπλές ιατρικές συσκευές και διαγνωστικά Laser για να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση των ματιών, δηλαδή βλέφαρα, κερατοειδής, ίριδα, φακός (καταρράκτης), οπτικό νεύρο και ωχρά κηλίδα.

Ο χειρουργός – οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί μικροσκόπιο και μικροχειρουργικά εργαλεία για να κάνει τη μικροσκοπική τομή και να αφαιρέσει τον προηγούμενο φακό.

Ένα ειδικό εργαλείο διαχωρίζει τον προηγούμενο φακό χρησιμοποιώντας κύματα υπέρηχου ή Laser και μετά απορροφά τα υπολείμματα. Η διαδικασία αυτή λέγεται φακοθρυψία.

Η φυσική μεμβράνη (περιφάκιο) που στήριζε τον φακό του ασθενούς, αφήνεται στη θέση της. Ο καινούργιος ενδοφακός τοποθετείται στο περιφάκιο.

Όπως συμβαίνει με κάθε είδους επέμβαση, έτσι και στην επέμβαση καταρράκτη μέσα από μικροσκοπική τομή μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Το ευχάριστο όσον αφορά στις επεμβάσεις καταρράκτη είναι ότι οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Υπάρχουν μικρές πιθανότητες για λοίμωξη ή οίδημα, ή μείωση της όρασης στο χειρουργημένο μάτι.

Από τις πρώτες ώρες μετά από την επέμβαση, η όραση του ασθενούς πιθανόν να είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι πριν από την επέμβαση χωρίς ή/και με τα γυαλιά.

Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων η επάνοδος της όρασης είναι άμεση, όπως επίσης και η επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες.

Του Δρος Αντώνη Ιωαννίδη

Οφθαλμίατρου

Keywords
Τυχαία Θέματα