Η «γαλάζια ανάπτυξη» στα μελλοντικά σχέδια της Κομισιόν

16:02 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη «γαλάζια ανάπτυξη”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει διαβούλευση για καλύτερη εκμετάλλευση των θαλασσών και των ωκεανών που περιβάλλουν την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη του θαλάσσιου βυθού των ευρωπαϊκών υδάτων έως το 2020, με τη συγκέντρωση όλων των υφισταμένων δεδομένων σε μια εναρμονισμένη βάση δεδομένων, προσιτή σε όλους.

Για το σκοπό αυτό, άρχισε την Τετάρτη σχετική διαβούλευση, η οποία θέτει σειρά ερωτημάτων, όπως πώς μπορούν να αναπτυχθούν νέες, φθηνότερες τεχνολογίες

θαλάσσιας παρατήρησης και πώς μπορεί να συμβάλει ο ιδιωτικός τομέας. Η εν λόγω διαβούλευση θα είναι ανοικτή έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.

Ο νέος, συνεχής, πολλαπλής ανάλυσης ψηφιακός χάρτης του θαλάσσιου βυθού των ευρωπαϊκών υδάτων πρέπει να είναι της υψηλότερης δυνατής ανάλυσης και να καλύπτει την τοπογραφία, τη γεωλογία, τα ενδιαιτήματα και τα οικοσυστήματα.

Πρέπει, επίσης, να διασφαλίζει την πρόσβαση σε έγκαιρες παρατηρήσεις και πληροφορίες για τη φυσική, χημική και βιολογική κατάσταση της στήλης ύδατος, με συναφή δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, καθώς και με ωκεανογραφικές προβλέψεις.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι ωκεανοί και οι θάλασσες που περιβάλλουν την Ευρώπη μπορούν να εξασφαλίσουν εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ικανοποιητικές θέσεις εργασίας που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της νεολαίας. Μπορούν ακόμη να δώσουν την καθαρή ενέργεια που χρειάζεται η ΕΕ προκειμένου να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή, να παράσχουν πρωτεΐνες για υγιεινή διατροφή, να εξασφαλίσουν φάρμακα ή ένζυμα από οργανισμούς που διαβιούν σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, σκότους και πίεσης όπου υπάρχει ζωή, να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη για πρώτες ύλες από την εξόρυξη ανοικτής θάλασσας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτές οι νέες ευκαιρίες για γαλάζια ανάπτυξη και θέσεις εργασίας προκύπτουν από δύο εξελίξεις. Πρώτον, η έλλειψη διαθέσιμης γης και γλυκού νερού ωθεί την ανθρωπότητα να προσφύγει εκ νέου σε πόρους στο 71% της επιφάνειας του πλανήτη που καλύπτεται από αλμυρό νερό. Δεύτερον, η ταχεία πρόοδος των υποβρύχιων παρατηρήσεων, ο τηλεχειρισμός και η κατασκευαστική τεχνολογία, που αναπτύχθηκαν πρωτίστως από την πετρελαϊκή βιομηχανία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια σειρά άλλων πρωτοεμφανιζόμενων βιομηχανιών, κάτω από ένα ευρύ φάσμα ωκεανογραφικών και μετεωρολογικών συνθηκών.

Για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων πρέπει να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση κάθε δυνατής επένδυσης και να διασφαλισθεί ότι η ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας θα είναι βιώσιμη. Η Κομισιόν γνωρίζει πλέον ότι οι πόροι είναι μεν σημαντικοί, αλλά όχι απεριόριστοι και για αυτό το λόγο θέλει να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση της θάλασσας σήμερα και πώς μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Τα δεδομένα αυτά, αναφέρει βρίσκονται στην κατοχή εκατοντάδων ιδρυμάτων στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η Επιτροπή προτίθεται να συνεργασθεί με τα κράτη μέλη προκε

Keywords
Τυχαία Θέματα