Η Ιαπωνία θα απαντήσει στη ζώνη αεράμυνας της Κίνας

16:22 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ιαπωνία θα απαντήσει “έντονα αλλά ψύχραιμα” στην προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει μονομερώς το στάτους κβο με την ανακήρυξη της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας στην ανατολική θάλασσα της Κίνας, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε στις 23 Νοεμβρίου ότι δημιουργούσε τη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας και ότι αεροσκάφη που ίπτανται στη ζώνη αυτή θα πρέπει να

συμμορφώνονται με τους κανόνες που έθετε η Κίνα.

Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξέφρασε ανησυχία για την εγκαθίδρυση αυτής της ζώνης, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια άκρως επικίνδυνη, που αλλάζει το στάτους κβο στην ανατολική θάλασσα της Κίνας, επιδεινώνοντας την κατάσταση, και που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ανακοίνωση από το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας αναγκάζει τα αεροσκάφη που πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο να συμμορφώνονται με εσωτερικές διαδικασίες της Κίνας, και αναφέρεται στην καταφυγή σε επείγοντα αμυντικά μέτρα από τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας σε περίπτωση που τέτοια αεροσκάφη δεν ακολουθούν την καθορισμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με την Ιαπωνία, τα μέτρα αποτελούν αδικαιολόγητη παραβίαση της ελευθερίας πτήσεως σε διεθνή εναέριο χώρο, που είναι η γενική αρχή του διεθνούς δικαίου, και θα έχει σοβαρές επιδράσεις στη διεθνή αεροπλοΐα.

Δεδομένου ότι πολλά δρομολόγια πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών διασχίζουν τον εναέριο χώρο πάνω από την ανατολική θάλασσα της Κίνας, η Ιαπωνία εκφράζει ανησυχίες για τέτοια μέτρα, από απόψεως επίδρασης πάνω στην τάξη και ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν φέρουν καμία εγκυρότητα για την Ιαπωνία, η οποία απαιτεί από την Κίνα να ανακαλέσει οποιαδήποτε μέτρα παραβιάζουν την ελευθερία πτήσεως σε διεθνή εναέριο χώρο.

Επίσης, αναφέρει ότι η ζώνη που έχει καθορίσει η Κίνα φαίνεται να περιγράφει τον εναέριο χώρο πάνω από τα νησιά Senkaku, που αποτελούν “αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της Ιαπωνίας”, ωσάν να ήταν μέρος του κινεζικού εναέριου χώρου, και η Ιαπωνία δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό, σημειώνεται στη δήλωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ήδη προβεί σε σθεναρές παραστάσεις προς την Κίνα, μεταφέροντας τις ανησυχίες της και απαιτώντας από την Κίνα να ανακαλέσει τέτοια μέτρα.

Η Ιαπωνία συνεργάζεται και διαβουλεύεται με τις ΗΠΑ και θα συντονίσει τις ενέργειές της και με άλλες χώρες και εταίρους που έχουν κοινά συμφέροντα στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Επίσης, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα καλέσει την Κίνα να εξασκήσει αυτοσυγκράτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα