Η λύση στα προβλήματα είναι περισσότερη Ευρώπη εκτιμά ο Ι. Κασουλίδης

17:49 15/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο όραμα, την ιστορία της ΕΕ, αλλά και τους στόχους της αναφέρθηκε σε ομιλία του στην εκδήλωση της επικεφαλούς των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου, για το μέλλον της Ευρώπης, υπό τον τίτλο «Νέα Ευρώπη Τώρα», ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης.
Ο κ. Κασουλίδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο όραμα για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το οποίο όπως είπε ξεκίνησε

με την απλή επιδίωξη να δοθεί τέλος στους πολέμους και την μετατροπή της Ευρώπης σε χώρο σταθερότητας και ευημερίας με όχημα, αρχικά, την οικονομία. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει όσα πέτυχε η Ευρώπη, στον τομέα των ελευθεριών, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής. Όπως είπε στην διάρκεια της ιστορίας της υπήρξαν επιτυχίες, αλλά παράλληλα υπήρξε στασιμότητα και οπισθοδρόμηση.


Η οικονομία ήταν ο καταλύτης στον οποίο στηριζόταν η προσπάθεια για μια συνολική πολιτικοκοινωνική ένωση των χωρών της Ευρώπης στο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια όμως, και για διάφορους λόγους, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει καταστήσει αυτά τα θεμέλια ως το αντικείμενο κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κύπριος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι σήμερα η ΕΕ είναι διχασμένη όσο ποτέ και φαίνεται να έχει χάσει το δρόμο της, ενώ πρόσθεσε ότι έχει υποστεί πλήγμα η σχέση των θεσμών με τους πολίτες. Στις πιθανές αιτίες ο κ. Κασουλίδης έθεσε σειρά ερωτηματικών, για το αν η σημερινή κατάσταση οφείλεται στο δημοκρατικό έλλειμμα, στην απουσία ενός μεγάλου ηγέτη, στις αδιέξοδες πολιτικές που δεν έχουν επίδραση στη ζωή των πολιτών, στις λαϊκίστικες πολιτικές των κυβερνήσεων των κρατών – μελών, που φορτώνουν όλες τις αποτυχίες στην ΕΕ.
Αυτό που έχει προκαλέσει ένταση και διαίρεση είναι η οικονομική κρίση και οι αποφάσεις για το χειρισμό της οικονομίας, από την ΕΕ, χωρίς το κατάλληλο πλαίσιο, εκτίμησε μεταξύ άλλων ο Κύπριος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ίσως να κινηθήκαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα προς την νομισματική ένωση, πριν ολοκληρωθεί η οικονομική ένωση και αυτό λειτούργησε τελικά ως μπούμερανγκ. Ο κ. Κασουλίδης εκτίμησε ότι «η ΕΕ δεν είχε εργαλεία να αντιμετωπίσει οικονομική κρίση» και πρόσθεσε ότι η οικονομία που ξεκίνησε ως ο παράγων που ένωσε την ΕΕ έχει εξελιχθεί ως η αχίλλειος πτέρνα της και ο βασικός παράγοντας διχασμού της.

Αν είχε διασφαλιστεί μία ισχυρή οικονομική ένωση με θεσμικές πρόνοιες και για την τραπεζική ένωση, τότε πιθανόν να μην αντιμετωπίζαμε τα γεγονότα με τη σημερινή τους ένταση εκτίμησε ο κ. Κασουλίδης, λέγοντας ότι στο παρόν στάδιο, οι ευρωπαϊστές, βρίσκονται αντιμέτωποι με το συνεχώς διογκούμενο σύνολο των φυγόκεντρων δυνάμεων που έχουν πλέον εύηχα επιχειρήματα για τη χαλάρωση ή ακόμα και κατάλυση των δεσμών που ενώνουν τα κράτη – μέλη και τους πολίτες της Ένωσης.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όχι μόνο υπέρ οικονομικής ένωσης, αλλά και της κοινωνικής ολοκλήρωσης, λέγοντας ότι «η λύση δεν είναι λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη» προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Ο κ. Κασουλίδης τάχθηκε υπέρ της προώθησης του κοινωνικού προσώπου της ΕΕ, για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη ευπαθών ομάδων, αλλά και της επιχειρηματικότητας, λέγοντας ότι αν ο πολίτης ξαναρχίσει να εμπιστεύεται ΕΕ και πολιτικές της τότε θα είναι δυνατό να τεθούν και άλλα θέματα όπως η τροποποίηση των συνθηκών. Ο κ. Κασουλιδης εκτίμησε ότι κανείς δε θα βγει κερδισμένος από την αντιπαλότητα, λέγοντας ότι το δίλημμα είναι πώς θα συνεχίσει η Ευρώπη, ή ενωμένη ή διαιρεμένη.
Όπως είπε η διαμάχη μεταξύ της περισσότερης ή λιγότερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μεταξύ της ενίσχυσης της κοινοτικής ή της διακυβερνητικής μεθόδου ήταν για χρόνια σε ισχύ αλλά τώρα έχει ενταθεί όσο ποτέ άλλοτε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε και να αποφασίσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις τάσεις και πώς θα φέρουμε ξανά τους πολίτες πιο κοντά στους θεσμούς της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η μελλοντική μορφή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα δοθούν στα ανωτέρω προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα