Η οικονομική κρίση στο επίκεντρο του 39ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ

15:30 28/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπό το σύνθημα «Οργανωμένοι, ενωμένοι, διεκδικητικοί κόντρα στη λιτότητα», άρχισε το πρωί τις εργασίες του το 39ο Τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα με την έγκριση, μεταξύ άλλων, ψηφισμάτων για το Κυπριακό και την οικονομική κρίση.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, τα μέτρα λιτότητας και οι ευθύνες του τραπεζικού συστήματος κυριάρχησαν στις ομιλίες των εκπροσώπων των οργανώσεων νεολαίας

των κομμάτων και του φοιτητικού κινήματος της Κύπρου.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ο οποίος είπε πως σε μία δύσκολη περίοδο οι δαπάνες για την παιδεία έφθασαν για πρώτη φορά το 8% του ΑΕΠ, το 2010 και το 2011, καθιστώντας την Κύπρο ως τη χώρα με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, στην ΕΕ.

Σημείωσε τον πολύ σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης στη διασφάλιση μακροπρόθεσμα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Για πολλά χρόνια, είπε, δεν είχαν προωθηθεί μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η παιδεία, με αποτέλεσμα να μην ακολουθήσει τις ραγδαίες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις και η ποιότητας της εκπαίδευσής στην Κύπρο να μην βρίσκεται στα επίπεδα που απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί.

«Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που εφαρμόζουμε συστηματικά και μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια θέσαμε ως στόχο την αναδιαμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό της παιδείας μας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη του 21ου αιώνα», είπε ο Υπουργός, εκφράζοντας ικανοποίηση για τα όσα επιτεύχθηκαν έως τώρα.

Ειδικότερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προέβη σε σημαντικές ενέργειες τα τελευταία πέντε χρόνια, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να υπερβούμε την εσωστρέφεια που παρουσιάζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου και πρέπει να γίνουν αρκετά σε νομοθετικό και εκτελεστικό επίπεδο για να αποκτήσουν τα κυπριακά πανεπιστήμια μεγαλύτερη εξωστρέφεια, αναπτύσσοντας συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης στο χαιρετισμό του εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Κύπρος θα ανακτήσει τις δυνάμεις της και «θα απαντήσουμε στον κ. Μπαγίς».

Έστειλε επίσης στους φοιτητές το μήνυμα ότι η ανεργία και η φτώχεια «δεν κοιτάζει αν είσαι αριστερός ή δεξιός, αλλά χτυπά αλύπητα» και τους προέτρεψε να ενώσουν τη φωνή τους και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραμερίζοντας συνθήματα του παρελθόντος και πατριωτικές κορώνες που στο παρελθόν έβλαψαν την Κύπρο.

Σημείωσε ότι η νεολαία νιώθει «στο πετσί» της την οικονομική κρίση, την ανέχεια, την ανεργία, προσθέτοντας πως η Κύπρος «περνά μία περίοδο κοινωνικού μαρασμού».
Σε αυτόν τον κυκεώνα, συνέχισε, η Κύπρος βρέθηκε λόγω πολλαπλών ευθυνών και έχουμε όλοι ευθύνες για την καταστροφή, οι οποίες όμως δεν είναι οριζόντιες και καλύπτουν όλους συλλήβδην, αλλά ο καθένας οφείλει να αναλάβει το μερτικό των ευθυνών του.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Χαράλαμπος Σταυρίδης αναφερόμενος σε «πλήρη κατάρρευση της οικονομίας» εξέφρασε «έντονη ανησυχία για το μέλλον», ενώ μίλησε και για «ολιγωρία και αναβλητικότητα» που οδήγησαν σε βαθιά ύφεση.

«Δεν εγκαλούμε σήμερα τους υπεύθυνους για την ύπαρξη της οικονομικής κρίσης, τους εγκαλούμε όμως για τη διαχείρισή της», είπε, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως «πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι τράπεζες» και ζήτησε την απόδοση ευθυνών, χωρίς να αναλωνόμαστε καθημερινά, όπως είπε, στο να πυροβολούμε το ήδη λαβωμένο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη διακυβέρνηση να «διαχειριστεί την κατάσταση καλύτερα, να εφαρμόσει δημιουργικά τη δανειακή σύμβαση που θα προκύψει και να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα επιφέρουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία».

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι βρίσκεται σήμερα σε «επικίνδυνο αδιέξοδο, αφού η κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία» έχει απαλλάξει την Τουρκία «από κάθε ουσιαστική πίεση για τη μη επίτευξη προόδου».

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος είπε ότι το Συνέδριο διεξάγεται υπό το βάρος της ανάγκης της Κύπρου για υπογραφή και εφαρμογή ενός μνημονίου που πλήττει σε υπέρμετρο βαθμό κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων και της νέας γενιάς.

Ο κ. Καράμανος είπε ότι το μνημόνιο «μάς το επέβαλαν οι οικονομικές δυσκολίες και η πολιτική φιλοσοφία της Τρόικα».

«Δέκα δισ. (ευρώ) μας φόρτωσαν οι σύγχρονοι τοκογλύφοι τζογάροντας τα λεφτά του λαού στα ομόλογα. Αυτοί οι κύριοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Πρέπει να οδηγηθούν εδώ και τώρα στην δικαιοσύνη», ανέφερε ο ΓΓ της ΕΔΟΝ.

Σημείωσε ακόμα ότι σε αυτή τη συγκυρία, η Κύπρος ευτύχησε να έχει μια σημαντική προοπτική, το φυσικό αέριο, που μας επιτρέπει να χτίσουμε το αύριο, αν αξιοποιηθεί σωστά, για τις νέες γενιές και όχι για τις πολυεθνικές.

Απηύθυνε έκκληση προς όλους να λειτουργήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα και να σταματήσουν να τροφοδοτούν την απαξίωση προς την πολιτική.

Ο Χάρης Καράμανος αναφέρθηκε και στον πόθο του κυπριακού λαού για ειρηνική συμβίωση, φιλία και συνεργασία, στα πλαίσια μιας επανενωμένης, ομόσπονδης πατρίδας, μακριά από την απαράδεκτη θέση της ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου, όπως είπε.

Εκ μέρους της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγιώτου είπε ότι το πλαίσιο που επιβλήθηκε στην Κύπρο και το οποίο θα καθορίσει την οικονομική λειτουργία του κράτος είναι προβληματικό και λανθασμένο. Η Κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα φέρουν μεγάλες ευθύνες, πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ελλειμματική, αφού δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος και οι νέοι δεν συμμετείχαν σε κανένα επίπεδο σοβαρής διαβούλευσης, με αποτέλεσμα, συνέχισε, να δημιουργηθούν περιθώρια για να ξυπνήσουν οι δυνάμεις, της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού.

Για το εθνικό θέμα είπε ότι καθίσταται όλο και περισσότερο ευάλωτο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης από την οποία πλήττεται το κράτος, το οποίο καθίσταται περισσότερο επιρρεπής στις πιέσεις και τις επιβουλές των ξένων για εξεύρεση λύσης.

Οι νέοι της Κύπρου μεταναστεύουν για μία καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, η παιδεία χαρακώνεται μέσα από μέτρα λιτότητας, ο κοινωνικός ιστός δολοφονείται στο όνομα των κρατικών ελλειμμάτων, των τραπεζικών σφαλμάτων και των δανειστών μας, είπε ο Πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΔΕΚ Γιάννης Ιεροκηπιώτης.

Το Κυπριακό, συνέχισε, «για κάποιους μεταλλάχθηκε επικίνδυνα σε δικοινοτικό θέμα και όχι ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Μέσα αυτή την γκρίζα εποχή, είπε, η μόνη προοπτική για τη χώρα μας είναι τα νιάτα της. Μέσα από την επένδυση στην παιδεία, την παρακίνηση για έρευνα και καινοτομία, την ανάπτυξη και την παροχή κινήτρων στους εργοδότες, η νέα γενιά θα μπορέσει να αναδειχθεί και να βγάλει τη χώρα από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΥΡΩΚΟ Αντρέας Τελεβάντος καταλόγισε στην Κυβέρνηση αναβλητικότητα και ατολμία να λάβει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οδηγώντας αρκετούς φοιτητές στο να διακόψουν τις σπουδές τους και χιλιάδες νέους ανθρώπους να βρίσκονται στην ανεργία και να ψάχνουν ευκαιρίες εργοδότησης στο εξωτερικό.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην παιδεία, τονίζοντας ότι «κάθε προσπάθεια παραχάραξης και αποπροσανατολισμού, αποκοπής και αποξένωσης από την εθνική μας παιδεία, όπως επιχειρείται σήμερα, είναι πράξη καταδικαστέα και εγκληματική».

Είπε ακόμα ότι μόνο με την επένδυση στην παιδεία και τους νέους θα επανέλθει η πρόοδος, η προοπτική και η ανάπτυξη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Μάριος Σιαμμάς είπε πως στις δύσκολες αυτές συνθήκες το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα του.

Μίλησε για τα «εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις των διοικήσεων των τραπεζών και της εποπτικής Αρχής του τραπεζικού συστήματος», ζητώντας την απόδοση ευθυνών.

Εξέφρασε τη διαφωνία του φοιτητικού κινήματος με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και τη διασύνδεσή του το προσδόκιμο ζωής, καθώς με την εφαρμογή της πολιτικής σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα. Όποιο νέο μέτρο απλά θα επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση και θα δυσκολέψει τις συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών, ανέφερε, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τη μείωση του κονδυλίου της φοιτητικής χορηγίας.

Διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ότι η ΠΟΦΕΝ θα συνεχίσει μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα τον αγώνα για υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών και των συνταξιούχων, επιδιώκοντας μέτρα που θα τα χαρακτηρίζει η κοινωνική ισορροπία και θα δημιουργούν προοπτική ανάπτυξης.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις με προσεγγίσεις που υποσκάπτουν τη θέση της Κύπρου, προτάσσοντας λύσεις που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση.

Για το Κυπριακό, ο Μάριος Σιαμμάς ανέφερε ότι αυτό παραμένει άλυτο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και πρόσθεσε πως «κάποιοι έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία για να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι πρέπει να αναζητήσουμε άλλη βάση επίλυσης του Κυπριακού, καθορίζουν στόχους ανέφικτους και με εύηχα πατριωτικά συνθήματα προσπαθούν να πείσουν τον κυπριακό λαό».

Η επιμονή κάποιων σε ανέφικτους στόχους οδήγησε στην τραγωδία του ’74, είπε, προσθέτοντας πως «τυχόν επιμονή σε τέτοιους στόχους σήμερα, θα ολοκλήρωνε τελειωτικά την τραγωδία».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές λιτότητας θα βρουν το φοιτητικό κίνημα ενωμένο και διεκδικητικό, κόντρα στη λιτότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα