Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τελικά δεν μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

16:02 9/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τελικά δεν μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυποJournal of the American Medical Association.

Η Δρ Μερσέντες Καρνεθον και οι συνεργάτες της στην Ιατρική Σχολή «Feinberg» του Πανεπιστημίου «Northwestern» στο Σικάγο διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι που διαγνώσκονται επίσης με διαβήτη τείνουν τελικά να ζουν περισσότερο από τους

αδύνατους διαβητικούς.

Το «παράδοξο» αυτό έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Και φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την διατροφή με παχυντικά φαγητά ειδικά ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι αδύνατοι με διαβήτη έχουν χειρότερη κατάσταση υγείας. «Τα άτομα αυτά έχουν κάποια γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν διαβήτη και να έχουν υψηλότερη θνησιμότητα. Ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος που πάσχει από διαβήτη έχει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας», εξηγεί η Δρ Καρνεθόν.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από πέντε παλαιότερες έρευνες που εντόπιζαν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Κατά την διάρκεια των ερευνών, περισσότεροι από 2.600 συμμετέχοντες εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ και το 12% αυτών είχε φυσιολογικό βάρος κατά τη διάγνωση.

Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 1,5% ανά έτος μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων, συγκριτικά με το 2,8% των αδύνατων ασθενών.

Μετά τον συνυπολογισμό αρκετών παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια (περιλαμβανομένης της ηλικίας, της αρτηριακής πίεσης του αίματος, της υπερχοληστερολαιμίας και του καπνίσματος) τα αδύνατα άτομα είχαν διπλάσια πιθανότητα να αποβιώσουν συγκριτικά με τα βαρύτερα. Το ίδιο ίσχυε και για τους θανάτους που προκλήθηκαν από καρδιακή νόσο, η οποία σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Το συμπέρασμα της μελέτης ομολογουμένως είναι αναπάντεχο. Αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες εστιάζουν συνήθως στη διαχείριση του διαβήτη σε άτομα με προβλήματα βάρους παρά σε αδύνατα άτομα. Οι γιατροί λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρότερα υπόψη τους έναν αδύνατο ασθενή με διαβήτη καθώς πρόκειται για μια ομάδα που διαρκώς αυξάνει σε μέλη.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα