Η Σλοβενία αναθεώρησε τον προϋπολογισμό λόγω επιδείνωσης της οικονομίας

10:02 12/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας αναθεώρησε την Πέμπτη προς το χείριστο τον προϋπολογισμό της χώρας, υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα καθώς η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε και η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να χρηματοδοτήσει τις προβληματικές της τράπεζες.
“Ο προϋπολογισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν εντελώς μη ρεαλιστικός… η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας έχει

επιδεινωθεί περαιτέρω”, δήλωσε η Κεντροαριστερή Πρωθυπουργός Alenka Bratusek, παρουσιάζοντας τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό στη Βουλή.

Η αναθεώρηση θέτει τις δαπάνες στα 9,6 δισ. ευρώ και τα έσοδα στα 8,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αυξάνεται στο 4,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε σύγκριση με έλλειμμα 2,8% που είχε θέσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αλλά η κ. Bratusek είπε ότι παραμένει σταθερά πεπεισμένη ότι “θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μόνοι μας, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσουμε βοήθεια από το εξωτερικό”.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν φόβοι ότι η Σλοβενία θα είναι η επόμενη που θα ζητήσει σχέδιο διάσωσης μετά την Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο.

Τον Μάιο, οι δύο μηνών Κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης που περιλάμβανε περικοπές δαπανών, φόρο για την ακίνητη περιουσία και αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 22%, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα σχέδιο διάσωσης για τη χώρα.
Ενώ βρίσκεται σε ύφεση από το 2011, η Σλοβενία αγωνίστηκε να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες της, οι οποίες έχουν πλημμυριστεί από επισφαλή δάνεια.

Το τρέχον έτος, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της χώρας και να μεταφέρει τα “τοξικά” στοιχεία του ενεργητικού τους σε μια «κακή τράπεζα».
Τον Μάιο, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η επένδυση αυτή θα αντιπροσωπεύει το 3,7% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα να ανέλθει στο 7,8%, σε σύγκριση με 4,0% το 2012, πολύ πάνω από το ανώτατο όριο της ΕΕ του 3,0% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα