Η σύγκρουση Μόσχας – Κιέβου μεταφέρεται στο… φυσικό αέριο

10:01 4/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας του τομέα του φυσικού αερίου στη Ρωσία, της Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η τιμή διάθεσης του αερίου στην Ουκρανία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στα 485 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, αυτόν το μήνα, μετά την επιβολή ενός δασμού για την εξαγωγή του, καλώντας παράλληλα τη μεταβατική

κυβέρνηση της χώρας να διευθετήσει τις οφειλές της το ταχύτερο.

“Πολιτική” χαρακτήρισε την απόφαση αυτή το Κίεβο. Η ΕΕ στο μεταξύ συνέχισε να λαμβάνει μέτρα στήριξης της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ανακοινώνει πως ενέκρινε προτάσεις για την άρση των περισσότερων δασμών για τα ουκρανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι καταργεί την έκπτωση που παρείχε στην Ουκρανία όσον αφορά την πώληση του αερίου, με αποτέλεσμα η νέα τιμή που διαμορφώνεται χωρίς έκπτωση και με την ταυτόχρονη επιβολή ενός εξαγωγικού δασμού να είναι από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη. Την αύξηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ, κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ οι δύο άνδρες κάλεσαν την Ουκρανία να διευθετήσει το συντομότερο τις οφειλές της προς το ρωσικό δημόσιο για ποσότητες αερίου που της έχουν ήδη παραδοθεί.

Η νέα ανατίμηση ανακοινώθηκε μόλις δύο ημέρες αφότου η Γκάζπρομ προχώρησε σε μια αλματώδη αύξηση, κατά 44%,στην τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην Ουκρανία την 1η Απριλίου, στα 385,5 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, λόγω ανείσπρακτων οφειλών της. Ο Μεντβέντεφ και η Γκάζπρομ ανακοίνωσαν από την Τρίτη τον τερματισμό της έκπτωσης των 100 δολαρίων στην τιμή του αερίου που παραδίδεται στην Ουκρανία, όπως είχε οριστεί το 2010 – στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας για την παράταση της ενοικίασης των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία. Καθώς η χερσόνησος της Κριμαίας τελεί πλέον υπό ρωσικό έλεγχο, η Μόσχα μοιάζει να θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να εφαρμόζεται αυτή η συμφωνία.

“Στις μελλοντικές μας σχέσεις με τους Ουκρανούς εταίρους μας, με τους καταναλωτές” στη χώρα αυτή, διεμήνυσε ο Μεντβέντεφ, θα ισχύουν “οι συνηθισμένοι δασμοί” και οι κανονικές τιμές για τις εξαγωγές ενέργειας. Ο υπουργός ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν δήλωσε ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας ελήφθη για πολιτικούς λόγους.
Η Ουκρανία “δεν θα έπρεπε να καταβάλει μια τέτοια τιμή για το φυσικό αέριο. Είναι μια τιμή που ορίστηκε για πολιτικούς λόγους”, είπε ο Προντάν καλώντας τη Μόσχα να συμφωνήσει να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι αναμένει η Ρωσία να περιορίσει επίσης τις ποσότητες του αερίου που διαθέτει η Μόσχα στο Κίεβο. “Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα εντείνει την πίεση που ασκεί στο πεδίο του φυσικού αερίου, περιορίζοντας τις προμήθειες στην Ουκρανία”, σημείωσε ο Γιατσενιούκ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, την ώρα που η κυβέρνησή του πασχίζει να αποφύγει τον κίνδυνο της πτώχευσης του ουκρανικού δημοσίου.

Είπε επίσης ότι ο “μόνος λόγος” που η Μόσχα αυξάνει την τιμή είναι “πολιτικός”, η σύγκρουση των δύο κρατών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέκρινε έντονα την κίνηση της Μόσχας. “Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες ενέργειες που έχουν στόχο να ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία”, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. “Πιστεύουμε ότι οι αγορές πρέπει να καθορίζουν τις τιμές της ενέργειας”.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουκρανία ενδέχεται να προσφύγει σε κάποιο διεθνές δικαστήριο σε μια προσπάθεια να επιτύχει έναν διακανονισμό. Η Γκάζπρομ διατείνεται ότι οι ανείσπρακτες οφειλές της Ουκρανίας στην ίδια για το φυσικό αέριο ανέρχονται στο ποσό των 2,2 δισεκ. δολαρίων. Η εταιρεία κάλεσε εξάλλου την ουκρανική Naftogaz να λάβει “άμεσα μέτρα” για να αυξήσει τα αποθέματά της και να εγγυηθεί απρόσκοπτες παραδόσεις.

Στο μεταξύ ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Ολεξάντρ Σλάπακ δήλωσε πως το Κίεβο ελπίζει να λάβει εντός του 2014 διεθνή οικονομική βοήθεια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων, περιλαμβανομένων 7 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διευκρινίζοντας πως ευελπιστεί τα υπόλοιπα να συγκεντρωθούν από διεθνείς συνόδους δωρητριών χωρών. Τ

ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η ΕΕ για να στηρίξει την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση, ενέκρινε από την πλευρά του νωρίτερα την προσωρινή άρση των δασμών που επιβάλλονται στα περισσότερα ουκρανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην εξοικονόμηση 487 εκατ. ευρώ (675 εκατ. δολαρίων) για την Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα