Ισραηλινά ελικόπτερα έφτασαν στην Κύπρο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης

13:43 13/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε σήμερα ότι ελικόπτερα από το Ισραήλ έφτασαν το πρωί στην Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχουν σε άσκηση με την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τη χώρα αυτή.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και ερωτηθείς για το σκοπό της άφιξης το πρωί στην Κύπρο ελικοπτέρων από το Ισραήλ, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε

πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει κάποιες συμφωνίες με το Ισραήλ σε θέματα έρευνας και διάσωσης αλλά και για θέματα που αφορούν περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων και των πυρκαγιών. Μέσα στα πλαίσια αυτών των συμφωνιών γίνεται και αυτή η άσκηση».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από την καταγραφή των πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Φωτίου απάντησε πως μετά τις οδηγίες που έχει δώσει «ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή μια συνολική κατάσταση όσον αφορά τα πυρομαχικά που διαθέτουμε. Περισσότερη σημασία έχει όμως να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης αυτών των πυρομαχικών και να βρούμε τους τρόπους και τις διαδικασίες ώστε και η καταστροφή αλλά και η πρόληψη να γίνεται με τέτοιο τρόπο για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και οι οδηγίες μου αυστηρές και ξεκάθαρες, δεν θα επιτρέψω να επαναληφθεί αυτό που έγινε πρόσφατα που χάσαμε 13 παλικάρια».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι και η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και η πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Αμυνας εργαζόμαστε για να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός, μια στρατηγική όπου θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε και να ελέγχουμε την κατάσταση των πυρομαχικών μας».

Ο Υπουργός Αμυνας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Φιλελεύθερο» και «Αλήθεια». Στο πρώτο δημοσίευμα γίνεται λόγος για έξοδα ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν σε στρατόπεδα τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί και το δεύτερο δημοσίευμα αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό χρημάτων που έχουν δοθεί ως επιδόματα.

Αφού ανέφερε ότι έχει αναλάβει το Υπουργείο Αμυνας εδώ και μία εβδομάδα, ο κ. Φωτίου πρόσθεσε πως ήρθε στην αντίληψή του το συγκεκριμένο θέμα και έχει δώσει οδηγίες να τον ενημερώσουν. Πρόσθεσε ωστόσο πως «η στρατηγική μας για τις υποδομές θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να έχουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική όσον αφορά τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις ώστε να υπάρχει προτεραιότητα στο τι κάνουμε και αυτή η μακροπρόθεσμη στρατηγική θα πρέπει να έχει ένα ορίζοντα 20ετίας για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, να χάνονται χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια ευρώ σε λανθασμένες ενέργειες και κινήσεις».

Είπε ακόμα ότι «θα το δούμε και θα το διορθώσουμε, είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Δεν μπορεί και δεν δικαιολογείται κανένας εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει περισυλλογή στα πάντα, να έχουμε αυτές τις σπατάλες. Αυτά θα τα δούμε και θα τα ξανασυζητήσουμε».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, ο Υπουργός είπε ότι ενημερώθηκε «για την οργάνωση και τη λειτουργία του Κέντρου καθώς και για τον ρόλο του στη επίτευξη των εθνικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Είναι πραγματικά μια πολύ νευραλγική υπηρεσία που χειρίζεται ευαίσθητα θέματα και από το έργο και της Υπηρεσίας και όλων όσων εργάζονται στο Κέντρο εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές».

Πρόσθεσε ότι «η αναβάθμιση και ανάπτυξη του Συστήματος Ερευνας και Διάσωσης αποτελεί αναγκαία προτεραιότητα. Στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο ΦΙΡ Λευκωσίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο έχουμε δικαιώματα έχουμε όμως και υποχρεώσεις στις οποίες ως Κράτος οφείλουμε και πρέπει να ανταποκριθούμε με επάρκεια και υπευθυνότητα».

Ανέφερε επίσης ότι «οι ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη προστασία των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα έρευνας και διάσωσης λαθρομετανάστευσης, ανθρωπιστικών αποστολών καθώς και η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στο κομβικό σημείο συνάντησης τριών ηπείρων επέβαλαν την ανάγκη επιχειρησιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είναι σημαντικό, συνέχισε ο Υπουργός «το ότι στον τομέα της έρευνας και διάσωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν πρόσφατα επιλέξει την Κύπρο για να φιλοξενήσει τον ένα από τους τρείς επίγειους ευρωπαϊκούς δορυφορικούς σταθμούς έρευνας και διάσωσης, το Meolout, μέσα στα πλαίσια βελτίωσης και ανάπτυξης του ευρωπαϊκού συστήματος έρευνας και διάσωσης και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη».

Σημείωσε ακόμα ότι η εξέλιξη αυτή «θεωρείται ένα εξαιρετικό γεγονός καθώς ο σταθμός θα καλύπτει ολόκληρη τη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθιστώντας την Κύπρο τον σημαντικό κόμβο στην περιοχή για θέματα έρευνας και διάσωσης. Επίσης είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας αλλά και μεγάλη ευθύνη στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε με επάρκεια και υπευθυνότητα. Η Κύπρος εξελίσσεται σε ένα περιφερειακό κόμβο ένα διεθνές κέντρο έρευνας και διάσωσης και με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι στον τομέα αυτό έχουμε αναπτύξει εξαίρετες συνεργασίες με τους εταίρους μας στην ΕΕ αλλά και με τις γειτονικές χώρες».

Ο Υπουργός συνεχάρη και ευχαρίστησε «τόσο το Διοικητή του Κέντρου και το προσωπικό που είναι εδώ για τις υπηρεσίες που προσφέρουν» καθώς και όλους όσοι εργάζονται σ’ αυτό αφού «καθίσταται πλέον ένα από τα πιο σημαντικά Κέντρα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έλεγα το πιο σημαντικό, στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα