Καρογιάν: Το Εθνικό να επεξεργαστεί συνολικό πλαίσιο προτάσεων για το Κυπριακό

14:39 17/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρογιάν δήλωσε σήμερα ότι στον κατάλληλο χρόνο το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να επεξεργαστεί και να καταρτίσει ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του, με αφορμή «την κινητικότητα που επιχειρούν τεχνηέντως και εκ του πονηρού να δημιουργήσουν στο Κυπριακό η Τουρκία, ο κ. Ντάουνερ και κάποιοι άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας», ο κ. Καρογιάν είπε

ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια έντονη δραστηριότητα από διάφορους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας για επίσπευση των διαδικασιών επανέναρξης συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού».

Όπως πρόσθεσε, «οι τουρκικές μεθοδεύσεις είναι σαφείς και απροκάλυπτες, ωστόσο, φαίνεται ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, προφανώς στη βάση της προσέγγισης ότι η παρούσα δυσχερής οικονομική κατάσταση της Κύπρου προσφέρεται ως ευκαιρία για να επιχειρηθεί μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το κόμμα του όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι προτεραιότητα τους είναι η αντιμετώπιση και η διαχείριση της οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου οι όποιες ενέργειες για επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να μετατεθούν σε ευθύτερο χρόνο.
Ωστόσο, ανέφερε πως το κόμμα του διαπιστώνει ότι κάποιοι επιχειρούν να επισπεύσουν τις εξελίξεις και μεθοδεύουν τη δημιουργία συνθηκών άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών, με στόχο μάλιστα να θέσουν σε εφαρμογή μια διαδικασία εξπρές.

Επίσης, είπε πως διακρίνουν ότι οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν στη βάση τους τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν και στοχεύουν να παγιδεύσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε πλαίσια που οδηγούν στην αποδοχή απαράδεκτων προτάσεων.

«Φαίνεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες και μεθοδεύσεις διαδραματίζουν κάποιοι κύκλοι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, προεξάρχοντος του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η ενέργεια, για παράδειγμα, της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών να κωδικοποιήσει τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό την περίοδο της προεδρίας Χριστόφια και να παραδώσει εσπευσμένα σχετικό έγγραφο εργασίας στις δυο πλευρές, γεννά σοβαρές απορίες και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις του κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και των συνεργατών του», είπε.

Επιπλέον, είπε πως «είναι προφανές ότι επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων στη διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού στη βάση των συγκλίσεων που έχουν σημειωθεί ειδικά επί θεμάτων που είναι πολύ καλά γνωστό στα Ηνωμένα Έθνη ότι υπάρχει ευρύτατη και έντονη αντίδραση από τα ελληνοκυπριακά κόμματα και από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως το κόμμα του διαφωνεί έντονα με κάποιες συγκλίσεις που έχει συμφωνήσει ο απελθών Πρόεδρος και τονίζει για μια ακόμα φορά ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί τις «γενναιόδωρες προσφορές» του Δημήτρη Χριστόφια.

«Όπως, εξάλλου, επανειλημμένα έχουμε τονίσει», είπε, «δεν θα αποδεχθούμε οποιεσδήποτε απαράδεκτες δεσμεύσεις έχει αναλάβει ο κ. Χριστόφιας, που ενδεχομένως δεν έχουν ακόμα γνωστεί».

Ανέφερε ακόμα πως το ΔΗΚΟ καλεί τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποκηρύξει τις μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ και να προβληματιστεί σοβαρά για το γεγονός ότι ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, με πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, έχει απολέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αμεροληψίας, για να προσθέσει ότι «την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο κυπριακό είναι σαφές ότι δεν είναι σε θέση να τη φέρει σε πέρας ο κ. Ντάουνερ».

Συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη τονίζεται ότι «οποιαδήποτε νέα διαδικασία στο Κυπριακό πρέπει να πληροί μερικές βασικές προϋποθέσεις», αναφέροντας πως «προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πώς το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη κυριαρχία και την μια και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος».

Επιπρόσθετα, είπε «δεν θα πρέπει να τεθούν ή να επιβληθούν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την κατάληξη σε λύση, δεν θα ασκηθεί οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία, οι διαπραγματεύσεις θα στοχεύουν στην εξεύρεση λύσης που θα οδηγεί τελικά σε ένα ισότιμο, σύγχρονο, βιώσιμο και λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος και η λύση θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου και όχι αποτέλεσμα έξωθεν επιβολής και η αποδοχή της θα πρέπει να επισφραγίζεται από το λαό δια δημοψηφισμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα