Καρυδάς: Αξιοποίησαν την αποχώρηση μου από την BOCY για να αποσείσουν δικές τους ευθύνες

15:14 10/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κάποιοι αξιοποίησαν την ευκαιρία της αποχώρησης μου από την Τράπεζα στις 31 Αυγούστου του 2012, με βάση την ψευδή μαρτυρία του υφιστάμενου μου Μιχάλη Πεκρή, για να απαλλαγούν από κάποιον που δεν συνέπλεε με τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα τους και για να αποσείσουν ταυτόχρονα τις δικές τους ευθύνες, δήλωσε ο πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου

Νικόλας Καρυδάς.

“Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό προς την κατεύθυνση αυτή λόγω κυρίως των ενεργειών του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος επεδίωκε και ζητούσε απομάκρυνση στελεχών που θα έφερναν αντίρρηση στο έργο του”, πρόσθεσε.

Μιλώντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ο κ. Καρυδάς είπε ότι η απομάκρυνση του από την Τράπεζα Κύπρου “εξυπηρετούσε και συγκεκριμένα στελέχη της Τράπεζας, τα οποία ήθελαν να μου φορτώσουν”, όπως είπε, “όλα τα κακώς έχοντα” και έτσι “φεύγοντας δεν θα είχα πρόσβαση στα διάφορα έγγραφα και πρακτικά συνεδριάσεων τα οποία θα ήταν χρήσιμα στην υπεράσπιση μου και θα μπορούσαν ανενόχλητα να περάσουν στους Alvarez & Marsal τν δική τους θέση”.

Αναφέροντας ότι ο Διοικητής της ΚΤ ζήτησε την παραίτηση μελών της Εκτελεστικής Διεύθυνσης και ορισμένων μελών του ΔΣ, ο κ. Καρυδάς είπε ότι μετά την αποχώρηση στις 9 Ιουλίου του 2012 του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Ανδρέα Ηλιάδη, ο (πρώην Ανώτατος Διευθυντής και στη συνέχεια Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας) Γιάννης Κυπρή «ζήτησε να τεθώ σε αδικαιολόγητη διαθεσιμότητα από το ΔΣ της Τράπεζα μετά από απαίτηση του Διοικητή της ΚΤ (26 Ιουλίου 2012)», με αποτέλεσμα “να με καταδικάσει πριν καν ξεκινήσει έρευνα» για την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

“Την περίοδο εκείνη, ήτοι τον Αύγουστο του 2012 δεν είχαν αντιληφθεί ότι ο στόχος ήταν η πλήρης “εξυγίανση” της Τράπεζας Κύπρου, αλλά θεωρούσαν τον πόλεμο προσωπικό και πολιτικά καθοδηγούμενο λόγω της αντικειμενικής στάσης που είχα τηρήσει κατά την εξέταση αιτημάτων δανειοδότησης κάποιων εταιρειών συνδεδεμένων με το κυβερνών κόμμα ή ατόμων που πρόσκειντο σε αυτό, μετά την αποχώρηση του (τέως Υπουργού Οικονομικών) Βάσου Σιαρλή από την τράπεζα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Καρυδάς είπε ότι “η στάση του (πρώην Ανώτατου Διευθυντή και τέως Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας) Γιάννη Κυπρή προς το κυβερνών κόμμα ήταν πιο `θετική` όπως συνάγεται από το γεγονός ότι σε συνεργασία με τον Βάσο Σιαρλή προσέλαβαν τη σύζυγο του (ΓΓ ΑΚΕΛ) Άντρου Κυπριανού στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου σε ηλικία σημαντικά μεγαλύτερη του ορίου που προβλέπεται στην πολιτική της Τράπεζας και σε περίοδο που υπήρχε παγοποίηση στις προσλήψεις”, προσθέτοντας ότι την ενέργεια αυτή δεν την γνώριζαν εκ των προτέρων ο πρώην Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδης και ο πρώην Πρόεδρος της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου.

Ενδεικτικά, ο κ. Καρυδάς ανέφερε τις υποχρεώσεις της Ομόνοιας και του (προέδρου της) Μιλτιάδη Νεοφύτου, οι λογαριασμοί του οποίου, όπως είπε, χρησιμοποιούνταν για την έμμεση χρηματοδότηση της Ομόνοιας.

Για τους πιο πάνω λογαριασμούς, σύμφωνα με τον κ. Καρυδά, “υπήρξαν τηλεφωνικές παρεμβάσεις προς τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη και τον πρώην Πρόεδρο της Τράπεζας Θεόδωρο Αριστοδήμου από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, υποσχόμενοι ότι οι υπερβάσεις εκατομμυρίων που θα παραχωρούνταν προσωρινά κατά ή περί τον Μάιο – Ιούνιο 2012 προς τον Μ. Νεοφύτου θα καλύπτονταν από `άλλες πηγές`”.

Ανέφερε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών το πληροφορήθηκε αμέσως μετά από τους ίδιους τους Ηλιάδη και Αριστοδήμου.

Ανέφερε επίσης ότι θεώρησε πως μετά την αποχώρηση του κ. Σιαρλή, ο οποίος παρακολουθούσε και ενέκρινε, όπως είπε, “κάποιες από τις παράτυπες καταθέσεις στους πιο πάνω λογαριασμούς, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών και κατά παράβαση των εσωτερικών κανονισμών της Τράπεζας”, η δική του παρουσία “θα ήταν εμπόδιο, όπως εμπόδιο ήταν και στην έγκριση των υπερβάσεων εφόσον είχα αρνηθεί στο παρελθόν να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα ενός κόμματος”, όταν τον Αύγουστο του 2012 υποβλήθηκε αίτηση για ανανέωση των ορίων του Μιλτιάδη Νεοφύτου, η οποία δεν παρουσίασε τη σωστή εικόνα και ζήτησε να γίνει έλεγχος.

Μετά την αποχώρηση μου από την Τράπεζα (Αύγουστο 2012) ο έλεγχος αμφιβάλω αν έγινε, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα