Καθυστέρηση παρατηρείται στην κατάθεση προϋπολογισμών των ημικρατικών

15:45 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής συζητήθηκαν οι προϋπολογισμοί της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες.

Σε παρατήρηση ότι τα χρονικά περιθώρια για την έγκριση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών στενεύουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα

ρευστότητας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης είπε ότι η Βουλή θα προσπαθήσει να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών εντός των χρονικών περιθωρίων που απομένουν.

«Όπως κάθε χρονιά, δυστυχώς έτσι και φέτος, δεν είχαν κατατεθεί έγκαιρα οι περισσότεροι προϋπολογισμοί ώστε να μπορούσαμε πριν από τις εκλογές, από την προηγούμενη χρονιά, όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία, να ψηφιστούν οι προϋπολογισμοί αυτοί. Είναι μια αδυναμία την οποία ελπίζω τα νέα διοικητικά συμβούλια να μπορέσουν να επιλύσουν την επόμενη χρονιά», είπε ο κ. Βότσης.

Ανέφερε ότι οι περισσότεροι ημικρατικοί οργανισμοί καθυστέρησαν να καταθέσουν τον προϋπολογισμό τους, ενώ οι μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί δεν τους έχουν καν καταθέσει. «Αναμένουμε το συντομότερο να έχουμε μπροστά μας υλικό για να μπορέσει και η Επιτροπή το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσει τη συζήτηση των προϋπολογισμών των ημικρατικών» είπε.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΑνΑΔ, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι «γίνεται πάρα πολύ σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να δοθούν ευκαιρίες σε άνεργους, νέους επιστήμονες και νέα άτομα να βρουν για να εργοδοτηθούν», ωστόσο πρόσθεσε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Βότση, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ο ΟΧΣ επιτελεί κοινωνικό έργο και βοηθά πολύ κόσμο να αποκτήσει στέγη με λογικούς όρους.

Αναφορικά με το ΧΑΚ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών σημείωσε με έκπληξη ότι παρόλο που έχει ληφθεί απόφαση από την προηγούμενη Κυβέρνηση για αποκρατικοποίησή του, εντούτοις δεν έχει γίνει οτιδήποτε προς αυτήν την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα και το ΔΣ του Οργανισμού και το Υπουργείο Οικονομικών να μην μπορούν να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με αυτή τη διαδικασία και κατά πόσον έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα ή η μεθοδολογία με βάση τα οποία θα προχωρήσει ο Οργανισμός στην ιδιωτικοποίησή του.

Είπε επίσης ότι το ΧΑΚ έχει επηρεαστεί πάρα πολύ σοβαρά από την οικονομική κρίση, με το ευρύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας να αντανακλάται στο Χρηματιστήριο.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες συζητήθηκε στα πλαίσια της αναμενόμενης δημιουργίας ενός νέου οργανισμού που θα περιλαμβάνει και το Κέντρο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.

Keywords
Τυχαία Θέματα