Κατσουρίδης: Να δοθεί μάχη με την Τρόικα για κάποιες πρόνοιες του μνημονίου

22:14 19/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να δοθεί μια μάχη με την Τρόικα ώστε κάποιες πρόνοιες του μνημονίου να ανασταλούν χρονικά και κάποιες αν είναι δυνατόν να νεκρωθούν, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, σε ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό

του 2014.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε πως μπορεί να εξασφαλιστεί μια περίοδος που να μπορούν να επενδύουν οι οργανισμοί αποκλειστικά στην ανάπτυξη, κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του κράτους.

Σημείωσε πως αν η Τρόικα επιμένει σε κάποια πράγματα που με οικονομικά κριτήρια δεν στέκουν σημαίνει πως επιμένει για άλλους λόγους και ανέφερε πως σε σχέση με το δημόσιο τομέα δεν μπορούμε να ξεχνούμε θέματα ασφάλειας.

«Είναι κάτι το ανεξήγητο πώς μπορεί για μια λέξη μέσα σε ένα κείμενο που αφορά το Κυπριακό να γίνεται επανάσταση αλλά στην πιθανότητα τις τηλεπικοινωνίες μας να τις ελέγχουν κάποιοι που τελικά να φθάνουν μέχρι και την Τουρκία να βρίσκουμε δικαιολογίες για να το περάσουμε», ανέφερε.

Διαφώνησε με τη θέση πως δεν πρέπει να πάει ούτε σεντ από τα λεφτά από το φυσικό αέριο για να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της κρίσης. «Οικονομικά το μέλλον μας είναι σε μεγάλο βαθμό, είτε το δεχόμαστε είτε όχι, εξαρτημένο από την εξεύρεση των υδρογονανθράκων. Αν παρ’ ελπίδα χάσουμε τον έλεγχο και την κυριαρχία πάνω στους υδρογονάνθρακες θα πάρει πάρα πολλές δεκαετίες να ξαναεπιστρέψουμε στην Κύπρο που είχαμε», ανέφερε.

Είπε πως θωρεί πως ο κατ’ εξοχήν τρόπος να εξασφαλίσουμε πόρους για ανάπτυξη είναι μια σωστή λύση του Κυπριακού που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των έξω προς εμάς.

Σημείωσε πως το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος στο Κυπριακό ανέδειξε πάγιες διαφωνίες πάνω σε ουσιαστικά θέματα όπως σε ό,τι αφορά τη λύση ομοσπονδίας και διερωτήθηκε αν υπάρχει άλλη οδός.

«Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε μεταξύ μας σε ένα πράγμα, ότι οι δυο ζώνες ή δυο περιφέρειες είναι δυο περιοχές – και τίποτε άλλο δεν υποδηλούν – του ενωμένου κυπριακού κράτους που στην κάθε μια διοικεί η αντίστοιχη κοινότητα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο», είπε.

Σημείωσε πως το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει τι από όσα κατά καιρούς έχουνε συμφωνηθεί και έχουν γίνει δεκτά και από την τουρκική πλευρά και από τη διεθνή κοινότητα ισχύουν ή δεν ισχύουν για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είπε πως είναι καιρός να συζητηθεί και στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου και σε άλλα επίπεδα το ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της λύσης για τους τρίτους και να προβάλουμε κάποια επιχειρήματα που να κάνουν ελκυστική την ιδέα της λύσης και για τους τρίτους, με σταθερότητα, συνέχεια στις θέσεις μας και πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα