Κοινές διαπιστώσεις αλλά και διαφωνίες στη συνάντηση ΔΗΚΟ-Τρόικας

16:42 1/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για κοινές διαπιστώσεις με την Τρόικα σε σειρά θεμάτων αλλά και για σοβαρές διαφωνίες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των ημικρατικών οργανισμών, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν σε δηλώσεις του σήμερα μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ με κλιμάκιο της Τρόικας.

Ο Μάριος Καρογιάν αναφέρθηκε σε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα

της κυπριακής οικονομίας, με ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα βασικά προβλήματα της οικονομίας.

Είπε ότι κατά τη συνάντηση διαβίβασε τις θέσεις του ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά όλο το πλέγμα των ζητημάτων, είτε αυτά αφορούν το τραπεζικό σύστημα και την αξιοπιστία του, είτε την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας, είτε τις ιδιωτικοποιήσεις είτε την αξιολόγηση που γίνεται μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι μέσα από τη συζήτηση υπήρξαν κοινές διαπιστώσεις αλλά και συγκλίσεις σε ό,τι αφορά ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και την εκτίμηση της Τρόικας ότι πέρα από τις προσδοκίες η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι η πορεία εφαρμογής του προγράμματος βρίσκει την Τρόικα απόλυτα ικανοποιημένη, υποδεικνύοντας πως αυτό πρόκειται για ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί.

Ανέφερε ότι από την πλευρά του ΔΗΚΟ τονίστηκε ότι η υλοποίηση των οικονομικών στόχων του Μνημονίου είναι σημαντικότατη αλλά και πως εξίσου σημαντική είναι και η οικονομική ανάπτυξη και η διαδικασία για την εξεύρεση θέσεων εργασίας για τους νέους και τους ανέργους, όπως επίσης και ότι ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην κοινωνική συνοχή καθώς «πέρα από τους αριθμούς χρειάζεται κοινωνική συνοχή, εργατική ειρήνη και συναίνεση όλων των εμπλεκομένων για να μπορέσει η Κύπρος μια ώρα γρηγορότερα να υλοποιήσει και τους στόχους του προγράμματος αλλά και να εξέλθει του προγράμματος».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ακόμη ότι ένα άλλο σημείο στο οποίο συμφώνησαν με την αντιπροσωπεία της Τρόικας είναι αυτό της αναδιάρθρωσης των δανείων. «Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αναδιάρθρωση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακολούθως πως στο πλαίσιο της συνάντηση υπήρξε μια ουσιαστική συζήτηση σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, αξιοπιστία η οποία, όπως είπε, δεν κερδίζεται με λόγια αλλά με συγκεκριμένη προσπάθεια με τη βοήθεια και τη συμβολή της Τρόικας. «Χρειάζεται όμως» συμπλήρωσε, «και από εμάς να γίνουν συνειδητά βήματα έτσι που να αποφευχθούν μηνύματα που στο τέλος επιτείνουν την αναξιοπιστία και διευρύνουν τις ανησυχίες και των ξένων επενδυτών αλλά και των ντόπιων».

Είπε ότι στο θέμα της «διαπάλης που συνεχίζεται ανάμεσα σε θεσμούς του κράτους» το ΔΗΚΟ επανέλαβε τη θέση ότι μέσα σε πλαίσια συνεργασίας οι θεσμικοί βραχίονες του κράτους που ανέλαβαν τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την αξιοπιστία του μοντέλου της οικονομίας, θα πρέπει να έχουν μια στάση και μια συμπεριφορά που να διώχνει τις όποιες σκιές για την αναξιοπιστία του ιδίου του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε σε μεγάλες διαφωνίες με την Τρόικα «και με πολιτικούς αλλά και με οικονομικούς όρους».

Είπε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης το ΔΗΚΟ επανέλαβε τη βασική του θέση ότι δεν τάσσεται υπέρ της αποξένωσης του κράτους από τους ημικρατικούς οργανισμούς θεωρώντας ότι η κυριότητα των οργανισμών αυτών θα πρέπει να παραμείνει στο κράτος, αλλά και πως την ίδια ώρα θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι ημικρατικοί οργανισμοί και να νοικοκυρευτούν αποφεύγοντας τις σπατάλες.

Όπως πρόσθεσε, στην επιχειρηματολογία του ενώπιον της Τρόικας έθεσε τόσο τους πολιτικούς όσο και τους οικονομικούς όρους, ξεκαθαρίζοντας προς την Τρόικα ότι αυτό που απαιτείται, δηλαδή το 1 δισ. ευρώ για το 2016 και τα υπόλοιπα 400 εκ. ευρώ για το 2018 μπορούν να εξευρεθούν μέσα από διάφορα μοντέλα και μεθόδους.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί χρειάζονται εκσυγχρονισμό και νοικοκύρεμα, για να μπορούν παίξουν με τους νέους όρους της αγοράς, αλλά χρειάζονται και μια φιλοσοφία μέσω της οποίας θα μπορούν μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα και την επιπρόσθετη κερδοφορία τους.

Ανέφερε ακόμη πως ως εκ τούτου ξεκαθάρισε προς την Τρόικα πως η όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών αυτή την περίοδο ή την αμέσως επόμενη το μόνο που θα πετύχει είναι το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών σε μια περίοδο ύφεσης και ισχυρών οικονομικών προβλημάτων.

Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού, ο κ. Καρογιάν είπε ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε, επανέλαβε ωστόσο τη θέση του ΔΗΚΟ ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, αναφέροντας πως αυτά τα οποία θα πρέπει να ισχύσουν είναι τα όσα προνοεί το Μνημόνιο. «Επομένως δεν βλέπουμε λόγο να αγγιχτεί αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα σε αυτή τη φάση» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα