Κομισιόν: Στο δρόμο προς την ανάκαμψη οι ισπανικές τράπεζες

20:36 16/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι διεθνείς πιστωτές οι οποίοι διέσωσαν τις ασταθείς τράπεζες της Ισπανίας, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας βρίσκεται στο δρόμο προς την ανάκαμψη, προειδοποιώντας, ωστόσο, τη Μαδρίτη να βρίσκεται σε επαγρύπνηση λόγω της ολοκλήρωσης σύντομα του σχεδίου διάσωσης.

«Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των τραπεζών που έχουν

λάβει κρατική ενίσχυση είναι σε εξέλιξη”, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την τελευταία επίσκεψή κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για αξιολόγηση της προόδου της Ισπανίας.

“Οι προσπάθειες στο πλαίσιο του προγράμματος και η σημαντική πολιτική πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν κάνει το τραπεζικό σύστημα ισχυρότερο, ασφαλέστερο και πιο καθαρό», αναφέρει το ΔΝΤ σε χωριστή ανακοίνωση.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις δεν έχει ακόμη ενισχυθεί και παραμένουν οι οικονομικοί κίνδυνοι για την Ισπανία, η οποία εξήλθε δειλά από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το ΔΝΤ προτρέπει την Ισπανία να εκπληρώσει τους αυστηρούς οικονομικούς στόχους της και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ παρακολουθεί προσεκτικά την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.

Η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι “επιτακτική ανάγκη” για να επιστρέψει η οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει η Κομισιόν.

«Η συνεχόμενη σε βάθος διάγνωση της ανθεκτικότητας και της φερεγγυότητας του ισπανικού τραπεζικού τομέα παραμένουν ζωτικής σημασίας”, καθώς αποξενώνουν τα κακά περιουσιακά τους στοιχεία, προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα