ΚΡΕΤΥΚ: Στα 40 tcf υπολογίζονται τα αποθέματα ΦΑ στα έξι τεμάχια της ΑΟΖ!

14:35 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν μέχρι στιγμής αδειοδοτηθεί (2, 3, 9, 10, 11 και 12) μπορεί να περιέχουν αποθέματα φυσιικού αερίου της τάξης των 40 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf), δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι με την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών, η Κύπρος θα μπορούσε το 2020 να εξάγει υγροποιημένο ΦΑ της τάξης των 2 tcf ετησίως

Σε ομιλία του στο 2ο ενεργειακό συμπόσιο

υπέδειξε εκ νέου την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των σχεδιασμών εκμετάλλευσης του ΦΑ για να μην μείνει η Κύπρος εκτός εξελίξεων.

«Τα κοιτάσματα ΦΑ στα έξι τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 40 tcf», ανέφερε ο κ. Έλληνας, λέγοντας πως οι ενεργειακοί κολοσσοί ΕΝΙ/KOGAS και η γαλλική TOTAL που υπέγραψαν συμβόλαια για τα οικόπεδα 2,3 και 9 και 10 και 11 αντίστοιχα θα κάνουν πολλές ερευνητικές γεωτρήσεις στο σύντομο μέλλον που θα στοιχίσουν γύρω στα 2 δις δολάρια.

«Όλες οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι το τεμάχιο 9 έχει πολύ περισσότερο ΦΑ σε σύγκριση με το 12, ίσως και διπλάσιο», είπε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά που είπαμε μέχρι τώρα αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η Λεβαντίνη κατέχει τα 122 tcf που μας είπε η USGC (Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών) και η Κύπρος τα 60 tcf. Είμαστε σίγουροι αλλά αυτό χρειάζεται να αποδειχθεί με εξορύξεις».

Για το τεμάχιο 12, ο κ. Έλληνας αφού είπε πως η Noble εκτιμά ότι υπάρχει και άλλο κοίτασμα στο τεμάχιο, πέραν των 7 tcf`, πρόσθεσε ως ο σχεδιασμός προνοεί ότι το 2015 θα καταρτιστεί η τελική επενδυτική απόφαση και ότι το 2018 θα έλθει φυσικό αέριο και αρχίζουμε εξαγωγές LNG στο τέλος του 2019, με τα έσοδα να αρχίζουν να εισρέουν γύρω στο 2020 (μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων).

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης των έργων υποδομής και υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Μιλούμε για το τι θα κάνουμε, πήραμε αποφάσεις για το τερματικό αλλά δεν eπροχωρήσαμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες δομές ώστε το τερματικό στο Βασιλικό να γίνει πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι αν η Κύπρος καθυστερήσει τους σχεδιασμούς της, η Noble θα δώσει προσοχή στην ανάπτυξη του ισραηλινού τεμαχίου Λεβιάθαν, ενώ οι ΕΝΙ και η ΤΟΤΑΛ θα δώσουν σημασία στα μεγάλα κοιτάσματα που κατέχουν στη Μοζαμβίκη.

Ο κ. Έλληνας απέρριψε εκ νέου ως μη συμφέρουσα την επιλογή μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και του αγωγού Ναμπούκο.

Είπε κατ’ αρχήν ότι με τέτοιες εκτιμήσεις ύπαρξης αποθεμάτων, δεν μπορεί ένας αγωγός να μεταφέρει τα αποθέματα αυτά μέσω Τουρκίας, αλλά «θα θέλαμε ένα σπαγέτι από αγωγούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι ο Επίτροπος για την Ενέργεια της ΕΕ τάσσεται υπέρ της μεταφοράς του κυπριακού ΦΑ μέσω Τουρκίας προκειμένου ο αγωγός Ναμπούκο να είναι βιώσιμος.

Υπέδειξε ότι αν μεταφερθεί το ΦΑ μέσω Τουρκίας, υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα αυτή «να μετατραπεί σε μια νέα Ουκρανία».

Εξάλλου, ο Διευθυντής Παρακολούθησης Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ Ελλάδας Δημήτριος Μανώλης ανακοίνωσε πως η ΔΕΠΑ εξετάζει τη δημιουργία του αγωγού Εastmed, ικανότητας 8 tcf, που να αρχίζει από το τεμάχιο Λεβιάθαν να συνεχίζει προς την Κύπρο και στη συνέχεια με την Κρήτη, καλύπτοντας μια απόσταση που ξεπερνά τα 1.130 χλμ.

Τόνισε πως η υλοποίηση ενός αγωγού και μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν αναιρούνται, αλλά αποτελεί μια win-win situation.

Αναφέρθηκε στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές και στην υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών. Είπε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αγορά, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, ενώ η ζήτηση αυξάνεται. Όπως είπε, αναμένεται ότι θα απαιτηθούν 100 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2025.

Στα θέματα οργάνωσης των δομών του κράτους αναφορικά με τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας για τους Υδρογονάνθρακες, Πάνος Παπαναστασίου.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην πρόταση που υποβλήθηκε πέρυσι προς την Κυβέρνηση αναφορικά με τους οργανισμούς που θα έπρεπε να δημιουργηθούν. Όπως είπε, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια, με την ίδρυση της ΚΡΕΤΥΚ, αλλά χρειάζεται να γίνει ακόμη πολύ δουλειά. Συμπλήρωσε ότι η ομάδα, στην εισήγησή της μελέτησε τα παραδείγματα δομών που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Νορβηγία, η οποία παρουσιάζεται ως παράδειγμα στον τομέα αυτό.

Αναφορικά με την ΚΡΕΤΥΚ, είπε ότι ο ρόλος της είναι καθαρά επιχειρηματικός, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει σε κοινοπραξίες για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Είπε επίσης ότι μελλοντικά, εφόσον η ΚΡΕΤΥΚ αναπτύξει τις δομές της, θα μπορούσε να αναμειχθεί και στην έρευνα.

Αναφορικά με το Ταμείο Υδρογονανθράκων, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία του για τη σωστή διαχείριση των εσόδων από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, ώστε να επωφεληθούν και οι επόμενες γενιές. Το Ταμείο, θα μπορούσε, κατά τον κ. Παπαναστασίου, να είναι συνδεδεμένο είτε με την Κεντρική Τράπεζα, είτε με το Υπουργείο Οικονομικών.

Εξάλλου, ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία στο αρμόδιο Υπουργείο, την οποία ονόμασε Υπηρεσία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (hydrocarbon resource management), που θα αποτελεί συμβουλευτικό και διοικητικό κυβερνητικό σώμα.

Ο Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου, Ενεργειακός Οικονομολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kanenergy, αναφέρθηκε από τη μεριά του στην πορεία των σχεδιασμών για έρευνα και παραγωγή φυσικών πόρων στην Ελλάδα. Είπε ότι οι σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα, αν και είχαν σταματήσει για πολλά χρόνια, πλέον προχωρούν και αναφέρθηκε στα παραδείγματα τριών περιοχών στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, στα ανοιχτά του Νομού Ιωαννίνων, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο.

Μίλησε για παραδείγματα εξόρυξης φυσικών πόρων γειτονικών χωρών, όπως η Αλβανία και η Ιταλία, που γειτνιάζουν γεωγραφικά, αλλά και στην εξόρυξη φυσικών πόρων εντός του ελληνικού χώρου, όπως στον Πρίνο – που εξήγαγε 120 εκ. βαρέλια πετρελαίου – και στην περιοχή της Καβάλας. Αναφέρθηκε ακόμη στις έρευνες σε άλλες περιοχές της χώρας και είπε συγκεκριμένα ότι στην Κρήτη, μπορούν να αρχίσουν γεωτρήσεις για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων το 2018, τοποθετώντας την έναρξη της παραγωγής το 2025.

Keywords
Τυχαία Θέματα