Κυπριακό και ενέργεια συζήτησε ο ΥΠΑΜ στην Αθήνα

16:23 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό, η ενεργειακή ασφάλεια, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι τουρκικές απειλές, αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, με τον Κύπριο ομόλογό του, Φώτη Φωτίου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο

κ. Φωτίου ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση που δείχνει στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στο Κυπριακό, ως σταθερός και μόνιμος συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, αλλά και στην οικονομία. Σημείωσε ότι «ο κυπριακός λαός περνά τις πιο δύσκολες ώρες από το 1974 λόγω της οικονομικής κρίσης», προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά και οι δύο κυβερνήσεις να στηρίξουμε η μία την άλλη για να μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους λαούς μας». Ο κ. Φωτίου εξέφρασε αισιοδοξία ότι με ενότητα το θαύμα του 1974 θα επαναληφθεί.

Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΑΜ, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος μία σειρά ευαίσθητων ζητημάτων, που αφορούν «την ευρύτερη περιοχή, θέματα που αφορούν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, καθώς και τις συνεχιζόμενες απειλές και αμφισβητήσεις των Τούρκων, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα» της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες -όπως είπε- «ασφαλώς και δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά ούτε και δείχνουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας». Όπως είπε ο κ. Φωτίου, οι απειλές αυτές στρέφονται «ενάντια στη διεθνή νομιμότητα» και ξεκαθάρισε ότι «η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας και είναι για αυτό το λόγο που εμείς θα συνεχίσουμε στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, έχοντας μαζί μας το Διεθνές Δίκαιο να υλοποιήσουμε αυτό το σχεδιασμό όσον αφορά τον εθνικό μας πλούτο».

Ο κ. Φωτίου μίλησε για τη στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων, λέγοντας ότι απαιτείται εμβάθυνση, η οποία δρομολογείται λόγω και των ιδιαίτερων στρατηγικών δεδομένων στην περιοχή, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι έγινε συζήτηση και για την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να υποβάλει αίτηση για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ζητώντας για αυτό το σκοπό τη βοήθεια του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι «χρειάζεται λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς» και όπως είπε θα συζητηθεί και «ενόψει και της ευρύτερης συνεργασίας που προσπαθούμε να κάνουμε στο θέμα αυτό τόσο με το Ισραήλ, αλλά και με άλλες γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος», λέγοντας ότι στόχος είναι να υπάρξουν αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του επανέλαβε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν δεν θα πάψει ποτέ να είναι η κατ’ εξοχήν δύναμη και παράγοντας που θα εγγυάται την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «οι τύχες του ελληνισμού οπουδήποτε και αν υπάρχει είναι αλληλένδετες και ταυτόσημες και εν προκειμένω μιλάμε για την κοινή πορεία και τις τύχες του κυπριακού ελληνισμού και του ελλαδικού ελληνισμού».
Ο Έλληνας ΥΠΑΜ είπε ότι έγινε ανασκόπηση όλων των θεμάτων επιχειρησιακών, στρατηγικών και συμφωνήθηκε η περαιτέρω προώθηση της ήδη στενής συνεργασίας με επικαιροποίηση θεμάτων που αφορούν τα επιχειρησιακά και αφορούν τις «νέες στρατηγικές ανάγκες που προκύπτουν στην Νοτιανατολική Μεσόγειο». Όπως είπε, έγινε αναφορά σε θέματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών γύρω από τους υδρογονάνθρακες από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και από την πλευρά της Ελλάδος και συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «τους επόμενους μήνες να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, που θα αφορούν και ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες της περιοχής μας, φιλικές χώρες, όπως το Ισραήλ», χωρίς αυτό να έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές στενές φιλικές σχέσεις που διατηρούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος με τον αραβικό κόσμο, με χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, άλλες χώρες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δραστηριότητα του στην ευρύτερη περιοχή και για την επίσκεψη στο Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας, προσθέτοντας ότι και η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της μαζί του, τόσο στην Άμυνα όσο και σε άλλους τομείς.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στη Νοτιανατολική Μεσόγειο είπε ότι «είναι η γειτονιά μας και σε αυτή τη γειτονιά και η Ελλάδα και η Κύπρος αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς όφελος της σταθερότητας, της ασφάλειας και της φιλίας των λαών στην περιοχή».

Ο Έλληνας ΥΠΑΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρότι βρισκόμαστε σε χαλεπούς καιρούς και για τον ελλαδικό και για τον κυπριακό ελληνισμό και πάλι θα τα καταφέρουμε, θα περάσουμε από τις συμπληγάδες της Ιστορίας και θα ξανασταθούμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε τα άλματα προς τα εμπρός».
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι «παραμένει πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής», καλώντας την Τουρκία να αντιληφθεί πως «καλό είναι να δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό για να γίνει η ευρύτερη περιοχή μας χώρος καλής συνεργασίας, αρμονικής συνύπαρξης των λαών και ότι οι απειλές που κατά καιρούς εκστομίζονται δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση και ο ελλαδικός και ο κυπριακός ελληνισμός είναι σε θέση – και το κάνουμε – να αναπτύξουμε πολιτικές αποτρεπτικής ισχύος όπως αυτές που αναπτύσσουμε εφαρμόζουμε και επεξεργαζόμαστε, οι οποίες είναι σε θέση και να θωρακίσουν την άμυνα του ελλαδικού και κυπριακού ελληνισμού, αλλά και να συμβάλουν αποφασιστικά στην αποκατάσταση ενός πλαισίου αρμονικής συμβίωσης, ειρηνικής συνύπαρξης συνεργασίας, ασφάλειας και σταθερότητας των λαών σε όλη την περιοχή και μιλάω για τη Νοτιανατολική Μεσόγειο».
Μετά την επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Φωτίου μετέβη συνοδευόμενος από τον κ. Παναγιωτόπουλο, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις.

Ο Υπουργός Άμυνας αναχωρεί για την Κύπρο σήμερα στις 15:30.

Keywords
Τυχαία Θέματα