Λαγκάρντ: H Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες

16:02 6/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε “μεγάλες θυσίες” χρειάστηκε να υποβληθεί η Ελλάδα στη διαδικασία εφαρμογής των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλώνει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και επισημαίνει ότι η χώρα παρουσιάζει ένα, έστω μικρό, πλεόνασμα.

“Θα κατονομάσω έναν τομέα, όπου παραδεχθήκαμε δημοσίως ότι υποτιμήσαμε συγκεκριμένους παράγοντες. Οπως για παράδειγμα την επίδραση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή”, δηλώνει η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην

τηλεόραση της Deutsche Welle, η οποία μεταφέρεται και από την ελληνόφωνη υπηρεσία της DW.

Υποστηρίζει ότι ο πολλαπλασιαστής απλώς υποτιμήθηκε, ενώ και με αναθεωρημένο το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, το ΔΝΤ θα σχεδίαζε το πρόγραμμα για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας με τον ίδιο τρόπο.

“Κοιτάξτε τους αριθμούς. Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο της άμεσης εξυγίανσης, πρέπει να γίνουν πολλά για μια χώρα που τελεί υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών. Απαιτούνταν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτή είναι μια διαδικασία την οποία πέρασε η χώρα κάνοντας μεγάλες θυσίες. Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι αρχίζουν να τα καταφέρνουν. Είναι μια χώρα που παρουσιάζει στην παρούσα φάση ένα -έστω και μικρό- πλεόνασμα”, προσθέτει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και στο γεγονός ότι η νέα Καγκελάριος είναι η “παλιά” Καγκελάριος, η κ. Λαγκάρντ διορθώνει, λέγοντας ότι η Αγκελα Μέρκελ “σε καμία περίπτωση δεν είναι μια “παλιά” Καγκελάριος”. Τονίζει μάλιστα ότι τη θεωρεί “πολύ έξυπνη και δυναμική Καγκελάριο” και ότι χαίρεται ιδιαίτερα για την επανεκλογή της.

“Είναι καλό να υπάρχει μια γυναίκα στην κορυφή. Ισως είναι πολιτικά μη ορθό, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η κυρία Μέρκελ συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική σταθερότητα της περιοχής”, συνεχίζει, ενώ παραδέχεται ότι δεν συμφωνούσε πάντα μαζί της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει ακόμη ότι στη γερμανική γλώσσα η “λιτότητα” (σσ. αναφέρεται μάλλον στη “δημοσιονομική πειθαρχία”) σημαίνει “πειθαρχία” και επισημαίνει ότι το ΔΝΤ πάντα στήριζε την πειθαρχία. “Οταν τίθενται στόχοι, θα πρέπει να τους σεβόμαστε. Αυτό που λέμε επίσης είναι ότι η ανάπτυξη και μια δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί στην εξυγίανση, δεν αλληλοαποκλείονται. Παράλληλα, βλέπουμε ότι η ταχύτητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτή, πρέπει να προσαρμόζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη”, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα