Λακκοτρύπης: Η γεωγραφική θέση μάς ταλαιπώρησε στο παρελθόν, τώρα είναι υπέρ μας

14:22 5/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η γεωγραφία, η οποία μας ταλαιπώρησε πολλές φορές διαμέσου των αιώνων, αυτή τη φορά είναι υπέρ μας, και λόγω οριοθέτησης της ΑΟΖ, και λόγω των ανακαλύψεων στην Κύπρο, και λόγω των ανακαλύψεων στο Ισραήλ, θα είναι υπέρ μας και όταν ανακαλύψουν και οι Λιβανέζοι τα δικά τους κοιτάσματα, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου σε συνέδριο του ΕΥΡΩΚΟ

για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να γίνουμε ενεργειακός κόμβος με επίκεντρο της στρατηγικής μας το τερματικό, «και η συζήτηση περί αγωγών στην Τουρκία, δεν είναι καν επιλογή, ‘εμείς τα λέμε εμείς τα ακούμε’, δεν είναι καν επιλογή».

«Ναι έχουμε αβεβαιότητες και τις αναφέραμε, για παράδειγμα οι εκτιμήσεις του 2011 δεν επιβεβαιώθηκαν στη γεώτρηση, μπορεί σε μερικούς μήνες όταν θα γίνει η δεύτερη γεώτρηση να έχουμε ανατροπή, αλλά η στρατηγική μας παραμένει, μπορεί να είναι επιπλέον ανακαλύψεις από το οικόπεδο ‘12’», σημείωσε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Noble, στις ανακοινώσεις της την περασμένη Πέμπτη ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη έξι δυνητικοί στόχοι και ότι επεξεργάζονται αυτή την ώρα τα σεισμογραφικά δεδομένα για να θέσουν τις προτεραιότητες και τους στόχους τους.

«Πέραν αυτών έχουμε τα υπόλοιπα κοιτάσματα που έχουν αδειοδοτηθεί, φαίνονται πολύ προσοδοφόρα, έχουμε τα τεμάχια που δεν έχουν αδειοδοτηθεί, βλέποντας λοιπόν τι έχουμε, μπορώ εύκολα να πω ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα ποσοτήτων, αλλά θέμα χρόνου, είναι το timing, εδώ είναι το κλειδί, το πότε», σημείωσε ο Υπουργός.

Για την επιλογή του συμπιεσμένου αερίου (CNG) για την εγχώρια αγορά, είπε ότι δεν υπάρχει άλλη τεχνολογία που να έχει οικονομίες κλίμακος όπως το τερματικό υγροποίησης.

«Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά δεν έχουμε καμία προτίμηση, υπάρχουν και τα συν και τα πλην, μπορεί για το συμπιεσμένο το κόστος των αρχικών υποδομών να είναι μικρό, αλλά μετατίθεται στη μεταφορά», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι για τις εξαγωγές η πολιτική παραμένει για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σε χαιρετισμό του ο Σόλων Κασίνης, πρώην διευθυντής ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ουσιαστικές ποσότητες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, γεγονός –είπε- που αν αξιοποιηθεί σωστά θα μας βοηθήσει γεωστρατηγικά, στην ενεργειακή μας αυτοδυναμία και ασφάλεια και επιτέλους, ‘θα μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και στην ΕΕ’.

Επανέλαβε ότι έγιναν καθυστερήσεις στο θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων και κάλεσε την Κυβέρνηση να συνεχίσει τους σχεδιασμούς της με εντατικούς ρυθμούς και στο θέμα του τερματικού ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Ο κ. Κασίνης είπε ότι με βάση τα σεισμογραφικά δεδομένα, οι ποσότητες υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ είναι μεγάλες, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται οποιεσδήποτε ανησυχίες για την επιβεβαιωτική γεώτρηση γιατί θεωρείται συνήθης πρακτική.

«Με το να λέμε ότι δεν θα βρούμε άλλο (φυσικό αέριο), πανικοβαλλόμαστε, αυτή δεν είναι η τελική ποσότητα (τα 5 τρις πόδια κατά μέσο όρο)», είπε ο κ. Κασίνης και πρόσθεσε ότι στο τεμάχιο 9 της ΑΟΖ ενδεχομένως να υπάρχουν διπλάσιες ποσότητες από το οικόπεδο 12.

Εξήγησε ακόμη ότι τα τεμάχια 2 και 3 της ΑΟΖ είναι πιο κοντά στην Κύπρο από ό,τι το 12, η θάλασσα είναι πιο ξέβαθη και οι ποσότητες που ενδεχομένως να ανακαλυφθούν, θα φτάσουν πιο γρήγορα στη χώρα.

Για το δίκαιο της Θάλασσας και τη συμπεριφορά της Αγκυρας, ο κ. Κασίνης είπε ότι η Τουρκία ακολουθεί ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά’ και ενώ υιοθετεί το δίκαιο στη Μαύρη Θάλασσα, δεν πράττει το ίδιο στη Μεσόγειο.

Σε χαιρετισμό που διαβάστηκε στο συνέδριο από εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Ευρωπαίων Δημοκρατών, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Louca Bader, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο έχει ιδρυθεί με κύριο στόχο την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες για φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας. Μέσα από το διάλογο σε εθνικό και ευρύτερο επίπεδο, είπε, γίνεται ανταλλαγή απόψεων στην κοινωνία και προσπάθεια για αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, προσφέροντας λύσεις.

Εξάλλου, ο Francois Lafond του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP) ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφόρων συζητήσεων για πρώτη φορά όχι λόγω της πολιτικής της διαίρεσης αλλά λόγω της ενέργειας, προσθέτοντας ότι στις τοποθετήσεις μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αναφερόμαστε σε δεδομένα και όχι απλές διακηρύξεις.

Αναφέρθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε ένα περιβάλλον όπου ολοένα αυξάνεται η ζήτηση στις χώρες της ‘Ενωσης. Ο κ. Lafond αναφέρθηκε και στην στρατηγική που πρέπει να υπάρχει για θέματα εξαγωγών και στην ανάγκη υιοθέτησης προληπτικών πολιτικών.

Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε εξάλλου στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα λέγοντας ότι ακόμη και στη Γαλλία υιοθετούνται πολιτικές κατόπιν υποδείξεων των Βρυξελλών.
Είπε ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν διαφέρει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να πάρει στη συνέχεια απάντηση από τον Αναπληρωτή ΓΓ του EDP Μιχάλη Λουκά ότι μόνο στην Κύπρο επιβλήθηκε κούρεμα καταθέσεων.

Στο συνέδριο του ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας, εκπρόσωποι κομμάτων, Πρέσβεις, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Ευρωπαίων Δημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε συζήτηση για τις ενεργειακές και οικονομικές δυναμικές της Ανατολικής Μεσογείου και τις συνεχιζόμενες γεωσρατηγικές αλλαγές με ομιλητές ακαδημαϊκούς και ερευνητές από Κύπρο και το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα