Λιλλήκας: «Η Κυβέρνηση δεν ξέρει τί πραγματικά της γίνεται»

16:31 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν ποιες είναι οι πραγματικές μας οικονομικές ανάγκες, δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση τελεί υπό σύγχυση όσον αφορά τις πραγματικές ανάγκες του Κράτους και των τραπεζών

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να προβεί σε έρευνα για να διαπιστωθεί «επιτέλους ποιες είναι οι πραγματικές μας οικονομικές ανάγκες και ποιο είναι το πραγματικό ποσό που χρειαζόμαστε.

Ο

κ. Λιλλήκας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι « είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε πολιτική ούτε στρατηγική. Η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι πραγματικά της γίνεται και το χειρότερο, ούτε που οδηγεί τον τόπο».

«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του αυτοαναιρούνται διαδοχικά ανά 24ωρο.Είτε εμπαίζουν τους πολίτες είτε δεν έχουν καμία επίγνωση της πραγματικότητας», είπε.

Διερωτώμενος «ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες δανεισμού του κράτους και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;», ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «το Νοέμβριο του 2012, πριν δηλαδή 4 μήνες: Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμούσε τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε 1,9 δις Ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, εκτιμούσε τις ανάγκες των Τραπεζών σε 2,5 δις Ευρώ. Αναθέσαμε στη Pimco να μελετήσει τις ανάγκες των Τραπεζών και μας είπε ότι χρειαζόμαστε ένα ποσό μεταξύ 7,5-10 δις Ευρώ».

«Με αυτές τις εκτιμήσεις η προηγούμενη Κυβέρνηση διαπραγματευόταν δάνειο ύψους 17 δις Ευρώ. Δηλαδή 10 δις Ευρώ για τις ανάγκες των Τραπεζών και 7,5 δις Ευρώ για τις ανάγκες του Κράτους. Όλοι μιλούσαμε για μη βιώσιμο χρέος. Ταυτόχρονα σε αυτό το πακέτο διεσώζετο και η Λαϊκή Τράπεζα», πρόσθεσε.

«Η σημερινή Κυβέρνηση», συνέχισε, «με τη Συμφωνία Eurogroup και το Μνημόνιο διαπραγματεύτηκε δάνειο 10 δις αντί 17 δις Ευρώ. Έκλεισε τη Λαϊκή Τράπεζα και ταυτόχρονα ξεπούλησε τα υποκαταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.
Κούρεψε ουσιαστικά όλες τις καταθέσεις στη Λαική Τράπεζα πέραν των 100:000 Ευρώ. Θα κουρέψει το 50% ή και περισσότερο από τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου».

Όλα αυτά, είπε, «με βάση απόφαση του Eurogroup, για να εξεύρουμε από μόνοι μας 5,8 δις Ευρώ».

Ο κ. Λιλλήκας είπε, επίσης, ότι «ο Αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο κύριος Νεοφύτου, μας είπε χθες ότι χρειαζόμαστε 31 δις Ευρώ. Πότε και πως ο ανάγκες μας εκτινάχτηκαν στα 31 δις; Που θα πάνε αυτά τα 31 δις; Από πού θα τα βρούμε; Με 17 δις Ευρώ το χρέος ήταν μη βιώσιμο.Με 31 δις δάνειο βιώσιμο;», διερωτήθηκε.

«Ξέρει κανένας επιτέλους σ’ αυτή την Κυβέρνηση πόσα κεφάλαια χρειαζόμαστε; Και δεν πρόκειται για ένα ρητορικό ερώτημα», είπε και πρόσθεσε : «Ας μας παρουσιάσουν μια καθαρή εικόνα. Ποιες είναι οι ανάγκες του κράτους μας για τα επόμενα τρία χρόνια; Ποιες είναι οι ανάγκες για ανακεφαλαιποίηση των Τραπεζών; Πόσα απέφερε το κούρεμα στη Λαϊκή και πόσα στην Τράπεζα Κύπρου; Ψάχναμε 5,8 δις. ευρώ. Έχει καλυφθεί αυτό το ποσό ή ψάχνουμε να καλύψουμε κάποιο άλλο ποσό, το οποίο δεν μας έχει λεχθεί;»

Ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε επίσης «μήπως τελικά η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και απλά χορεύει στους ρυθμούς και αριθμούς που της υποβάλλει και επιβάλλει κάθε φορά η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ;»

Ανέφερε δε ότι «τώρα, η Ε.Ε. λέει πως δεν θα χρειάζεται πλέον η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης ευρωπαϊκών χωρών και άρα ούτε Μνημόνιο. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου με ένα ποσό γύρω στο 1 δις Ευρώ. Γιατί δεν ζητούμε αποχώρηση του ΔΝΤ που για 1 δις Ευρώ μας επιβάλλει ένα απεχθές Μνημόνιο με όρους που θα οδηγήσουν την Κύπρο σε ύφεση 7% όπως προχθές μας είπε η Κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

«Και πριν περάσει μια ημέρα», πρόσθεσε, « μας είπε ότι η ύφεση θα φτάσει στο 13% και τελικά ένας Θεός ξέρει που θα φτάσει η ύφεση της Κυπριακής Οικονομίας. Πόση απώλεια εσόδων θα έχει το Κράτος από αυτή την ύφεση και πως θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου για να μην μας έρθει σύντομα νέο πακέτο μέτρων;».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι πολίτες που πληρώνουν τη νύμφη, οι καταθέτες που έχασαν τα λεφτά τους, οι εργαζόμενοι που μπαίνουν στην ανεργία, οι συνταξιούχοι που τους μειώνονται οι συντάξεις, οι επιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, έχουν δικαίωμα να ξέρουν την αλήθεια. Ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες;»

«Επειδή οι Κυβέρνηση τελεί υπό σύγχυση, καλώ την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να κάνει αυτή την απλή Έρευνα αριθμών για να γνωρίζουμε επιτέλους ποιες είναι οι πραγματικές μας οικονομικές ανάγκες και ποιο είναι το πραγματικό ποσό που χρειαζόμαστε», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα