Λιλλήκας: Η τουρκική πλευρά πήρε αυτά που οδηγούν σε διχοτόμηση συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας

15:26 10/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η τουρκική πλευρά πήρε εκ των προτέρων, μέσω του κοινού ανακοινωθέντος, αυτά που οδηγούν σε “διχοτόμηση συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας” και τώρα θα διεκδικήσει τις λεπτομέρειες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διερωτώμενος για το πότε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “θα αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικά μας δικαιώματα, με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο”.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δεν πρόλαβε να κατοχυρώσει την

εξασφάλιση πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων στο Κυπριακό όπως η χωριστή κυριαρχία, η ιθαγένεια και η παρθενογένεση και τώρα θέτει ως κόκκινη γραμμή το ζήτημα των τουρκικών εγγυήσεων.

“Σε αυτούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κοινή διακήρυξη ξεκαθαρίζει τις αρχές και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και για όσους αμφέβαλλαν για τις επιδιώξεις και τις ερμηνείες της τουρκικής πλευράς αλλά και το τι η τουρκική πλευρά επεδίωξε και επέτυχε μέσα από την κοινή διακήρυξη”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “απαντά ουσιαστικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου”.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, “σε χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι έγινε αποδεκτό ένα κείμενο, το οποίο λαμβάνει υπ` όψη τις βασικές αρχές που υιοθετεί η τουρκική πλευρά, για μια λύση βασισμένη στα δύο ιδρυτικά κράτη και, με αυτή την έννοια, αποδέχεται και ενισχύει τη διζωνικότητα”.

“Δυστυχώς”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, “ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας αλλά και τις ανησυχίες μας” και “πρέπει να προβληματίσει η τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και δεν τρέφουμε αυταπάτες περί τούτου”.

“Ταυτοχρόνως”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «επισημάναμε ότι το κοινό ανακοινωθέν παρέχει τη χωριστή κυριαρχία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τρεις ιθαγένειες, προβλέπει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επαναφορά της ιδέας της παρθενογένεσης, οδηγεί σε συνομοσπονδία και μένουν έξω από το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ικανοποιεί, όπως λέει και ο κ. Νταβούτογλου, τις βασικές θέσεις και απαιτήσεις της Τουρκίας- ζητήματα και πτυχές, όπως είναι το εδαφικό, το περιουσιακό, η επιστροφή των προσφύγων και οι εγγυήσεις”.

“Αφού πήρε η τουρκική πλευρά ό,τι ήταν να πάρει στις κύριες πτυχές του Κυπριακού”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “ο κ. Έρογλου, με χθεσινές του δηλώσεις, ξεκινά νέο γύρο απαιτήσεων και διεκδικήσεων της τουρκικής πλευράς, αναφερόμενος στις τουρκικές εγγυήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως κόκκινες γραμμές για την τουρκική πλευρά”.

“Διερωτούμαι”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «πότε και η δική μας πλευρά και ο δικός μας Πρόεδρος θα αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικά μας δικαιώματα, με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο”.

“Ο κ. Νταβούτογλου, στη χθεσινή του συνέντευξη”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του την επίσπευση των επισκέψεων του Τουρκοκύπριου και Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή στην Ελλάδα και στην Τουρκία ταυτοχρόνως, άμεσα ή όσο πιο ενωρίς γίνεται”.

“Θα πρέπει”, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, “να διερωτηθεί και η ελληνική και η κυπριακή Κυβέρνηση γιατί επείγεται ο κ. Νταβούτογλου και γιατί πιέζει για να γίνουν αυτές οι ταυτόχρονες επισκέψεις, αμέσως μετά τη συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν”.

“Προειδοποιήσαμε”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “ότι, ακόμα και στην περίπτωση του αδιεξόδου, μέσα από την υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος από ένα Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως έγινε και κατά το παρελθόν, η τουρκική πλευρά θα έχει κερδίσει ακόμα ένα κεκτημένο και θα έχει κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές αυτές τις δεσμεύσεις, μέσα από Ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών”.

“Με την επίσπευση και την πραγματοποίηση των επισκέψεων των δύο Διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία”, είπε ο κ. Λιλλήκας, η Άγκυρα, ουσιαστικά, επιδιώκει, ακόμα και στην περίπτωση ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου, να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, διότι, όπως είπαμε και στο παρελθόν, η Ελλάδα δεν παραβίασε καμμία συνθήκη και δεν έχει τίποτε να συζητήσει με τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή”.

“Η εικόνα που θα εκπέμψει μια τέτοια συνάντηση στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, αλλά κυρίως στα μάτια χωρών που τηρούν ουδέτερη στάση στο Κυπριακό, όμως απέφευγαν τις όποιες διπλωματικές σχέσεις με το ψευδοκράτος”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “είναι ότι, αφού η Ελλάδα συνομιλεί και έχει επαφές με το τουρκοκυπριακό κατοχικό καθεστώς, γιατί αυτές οι χώρες να μην έχουν;”

“Καλούμε τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, “να μη βιαστούν, να κάνουν δεύτερες σκέψεις, σοφότερες σκέψεις, γιατί, στη διαδικασία στην οποία έχει μπει πλέον το Κυπριακό, κάθε κίνηση μετρά και συμβολικά και ουσιαστικά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα