Μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες ετοιμάζει η ιταλική κυβέρνηση

16:44 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατά δεκατρία δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυο χρόνια σχεδιάζει να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Οι αναλυτικές προτάσεις αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται άμεσα από τον υπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, Πιέτρο Τζάρντα, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα είναι πιθανό να υιοθετηθούν από τον Ιούνιο, με μαζικές πωλήσεις ακινήτων και εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο και με συγχωνεύσεις σειράς οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Κύριος

στόχος, να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από το 21% στο 23%, τον επόμενο Οκτώβριο.

Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος των περικοπών θα αφορά την εθνική άμυνα, με συνολική μείωση του στρατιωτικού προσωπικού από 183.000 σε 150.000 μέλη. Βάσει των στοιχείων αυτών υπολογίζεται ότι μέχρι το 2024 πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ο ένας στους τρεις εν ενεργεία στρατηγούς και ο ένας στους πέντε συνταγματάρχες.

Στις υπόλοιπες πιθανότερες περικοπές φέρονται να συμπεριλαμβάνονται μειώσεις στην δημόσια υγεία κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, περιορισμός του αριθμού των περιφερειών, των δικαστηρίων και των ανώτερων υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

Στο μεταξύ όμως εξακόσιοι ιταλοί δήμαρχοι κάλεσαν τους πολίτες σε μαζική ανυπακοή, συμβουλεύοντάς τους να μην καταβάλλουν τον νέο φόρο ακινήτων, διότι «πρόκειται για χρήματα που δεν στηρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά μόνον τα ταμεία του κεντρικού κρατικού μηχανισμού».

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι Τζούλιο Τρεμόντι, σύμφωνα με τον οποίο «στην πραγματικότητα, η Ιταλία χρειάζεται περικοπές άλλων 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν αυξηθεί ο ΦΠΑ, η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει δεκατέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και οι επιλογές της να δράσουν σαν μπούμερανγκ».

«Οι λαοί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι το μέλλον τους δεν μπορεί εξαρτηθεί από δανεικούς κυβερνήτες ή από διοικητές τραπεζών που κάνουν πολιτική. Οι λαοί άρχισαν να κατανοούν ότι η χρηματιστική πίεση πρώτα μας καταστρέφει και στην συνέχεια, αυτοκαταστρέφεται, ότι οι τεχνοκρατικές πολιτικές δεν έχουν πρακτική ισχύ», πρόσθεσε ο Τρεμόντι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα