Μαυρογιάννης σε ‘Ουάσιγκτον Τάιμς’: «Θετικός ο ρόλος των ΗΠΑ σήμερα»

19:38 9/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Θετικό ρόλο διαδραματίζουν τώρα οι ΗΠΑ ως «έντιμοι διαμεσολαβητές και φίλοι της διαδικασίας», είπε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον. Στο εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας, προβάλλεται ιδιαίτερα δήλωση του κ. Μαυρογιάννη ότι οι ΗΠΑ έκαναν λάθος να στηρίξουν το σχέδιο Ανάν, αντί να επιτρέψουν

στις δύο πλευρές να επεξεργαστούν δική τους συμφωνία.

«Όλοι τώρα αναγνωρίζουν πως ήταν λάθος», αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Μαυρογιάννης.

Η συνέντευξη κάλυψε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, γύρω από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, τις επιπτώσεις στη διαδικασία από την ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων, όπως και τις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών της περιοχής.
Ο κ. Μαυρογιάννης περιγράφει τη φάση αυτή των συναντήσεων ως «διερευνητική διαδικασία» (screening process) που «ταυτοποίησε αρκετές αποκλίσεις μεταξύ των πλευρών».

«Θέλω να συστήσω επιφυλακτικότητα, αντί της υπεραισιοδοξίας, όχι γιατί δεν είμαστε αποφασισμένοι, αλλά γιατί ακόμη δεν είδαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαστε ακόμη κολλημένοι στην αρχή της διαδικασίας», είπε στην εφημερίδα.
Δηλώνει πως δεν έχουν παραχθεί από τις συνομιλίες απτά αποτελέσματα κι αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για ν’ αδράξουν το παράθυρο ευκαιρίας.

Η «Ουάσιγκτον Τάιμς» γράφει πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν «μία διζωνική δικοινοτική αδέσμευτη ομοσπονδία. Πρώτα χρειάζεται να επιλύσουν θέματα όπως οι περιουσιακές διεκδικήσεις, εδαφικές αναπροσαρμογές και εγγυήσεις ασφάλειας, όπως και το θέμα των Τούρκων εποίκων οι οποίοι ενθαρρύνθηκαν από τις τουρκοκυπριακές αρχές να εγκατασταθούν στο βόρειο τμήμα της νήσου».

Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση που έκανε το Μάρτιο κατά την επίσκεψή του ο Οζντίλ Ναμί, ότι αυτές οι σημαντικές διαφορές μπορούν να λυθούν εντός μηνών. Ωστόσο, ο κ. Μαυρογιάννης υποβαθμίζει παρόμοια αισιοδοξία.

«Είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε πόσο καιρό θα πάρει. Την ίδια στιγμή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο θα διαρκέσει για πάντα”, δηλώνει.
Η «Ουάσιγκτον Τάιμς» αναφέρεται στις επαφές που είχε ο κ. Μαυρογιάννης κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα και σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, με τις οποίες αναγνωρίζεται η ευελιξία που επιδεικνύουν οι δύο πλευρές κι επαναλαμβάνεται η αμερικανική υποστήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ και σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο ζήτημα των ενεργειακών, ο κ. Μαυρογιάννης θεωρεί ότι οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης στην προσπάθεια ενοποίησης. Η εφημερίδα παραθέτει τις τουρκικές αντιδράσεις και τη θέση της Κύπρου ότι οι ενέργειές της είναι σύμφωνες με το πνεύμα και το γράμμα της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ενώ ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής – σύμφωνα με την εφημερίδα – ξεκαθαρίζει ότι «απορρίπτεται η συζήτηση των ενεργειακών ερευνών με την τουρκοκυπριακή πλευρά στη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων”.

Δηλώνει επίσης ότι το αμερικανικό συμφέρον στην διαδικασία υποκινείται από την ελπίδα ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου θα ανοίξουν «δρόμους συνεργασίας και θα αποκαταστήσουν τουλάχιστον μία σχέση εργασίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Ε/κ και Τ/κ επίσημοι συμφωνούν ότι τα ενεργειακά αποθέματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δεσμό μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μέσω αγωγού που θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με τη Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με την επισήμανση από την εφημερίδα ότι η σχέση Κύπρου – Ρωσίας που είχε ισχυροποιηθεί από τα οικονομικά συμφέροντα, αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μαυρογιάννης φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν είναι πολύ ευτυχής» με τη σύνταξή της πολιτικής της Κύπρου με την ΕΕ.

«Στην παρούσα συγκυρία, απέχουμε πολύ. Εξαιτίας των δικών μας προβλημάτων χρειάζεται να τηρούμε πολύ σθεναρή στάση για ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα