Με επείγουσες διαδικασίες η Ολομέλεια τροποποίησε το νόμο περί ασυμβιβάστου

19:00 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και τη Συμμαχία Πολιτών να αντιτίθενται στην υπερψήφιση της σχετικής πρότασης νόμου, η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε την υφιστάμενη νομοθεσία περί του ασυμβιβάστου προς την άσκηση των καθηκόντων ορισμένων αξιωματούχων της Δημοκρατίας ορισμένων επαγγελματικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων τους, έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής.

Υπέρ

της ψήφισης σε νόμο της πρότασης, η οποία κατατέθηκε από τους Βουλευτές Νίκο Τορναρίτη (ΔΗΣΥ), Γιάννο Λαμάρη (ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις), Νεόφυτο Κωνσταντίνου (ΔΗΚΟ) και Γιώργο Βαρνάβα (ΚΣ ΕΔΕΚ) και κρίθηκε ως επείγουσα προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφισθεί στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας, τάχθηκαν 50 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Ζαχαρίας Κουλίας), ενώ 2 Βουλευτές (Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και τη Συμμαχία Πολιτών) καταψήφισαν. Δεν υπήρξαν αποχές.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού, δήλωσε ότι θα πρέπει να παραμείνει ο νόμος ως έχει και να ληφθεί υπ` όψη η γνώμη που εκφράζεται στο εξωτερικό και που χαρακτηρίζει ως εθνικό σπορ το ρουσφέτι στην Κύπρο.

Ο ΓΓ των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι η Βουλή είναι αυτή που ψήφισε το σχετικό νόμο και δεν θα πρέπει να τυγχάνουν χειρισμών “όπως το λάστιχο” οι νόμοι, προκειμένου να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών ή η κοινή γνώμη.

Παρεμβαίνοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις κάθε Βουλευτή, κάθε πολίτη, όπως και των μέσων ενημέρωσης, όμως αυτός ο νόμος έχει αδυναμίες και χρήζει εξορθολογισμού και το ότι η Βουλή ψήφισε μια νομοθεσία αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παραμένει αναλλοίωτη εσαεί.

Με την πρόταση νόμου, η οποία και ψηφίσθηκε σε νόμο, προβλέπεται η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, προκειμένου να μην τυγχάνει εφαρμογής το προβλεπόμενο σε αυτήν ασυμβίβαστο για αξιωματούχο που διορίζεται Πρόεδρος ή Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Προσώπου Δημόσιου Δικαίου, εφ` όσον οποιαδήποτε ιδιότητα, ή οποιεσδήποτε δραστηριότητες, ή ενέργειες, που συνιστούν λόγο ασυμβιβάστου, δεν αφορούν ή δεν διενεργούνται με το Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου Δικαίου στο οποίο ο αξιωματούχος αυτός διορίζεται και οι υπηρεσίες, τα έργα, ή τα προϊόντα, που παρέχονται, ή προσφέρονται, ή αναλαμβάνεται να προσφερθούν, δεν είναι συναφή προς τις δραστηριότητες του ΝΠΔΔ στο οποίο διορίζεται.

Η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας κρίθηκε αναγκαία, με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή της και τα οποία παρεμποδίζουν το διορισμό προσώπων σε Διοικητικά Συμβούλια ΝΠΔΔ, λόγω των αυστηρών και των αντιφατικών περιορισμών που καθορίζονται σε αυτήν.

Τα προβλήματα αυτά και οι αδυναμίες απασχόλησαν και τη σύσκεψη του Προέδρου και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, όπου και διαπιστώθηκε η ανάγκη αντιμετώπισής τους το συντομότερο δυνατόν.

Της κατάθεσης της πρότασης νόμου προηγήθηκε σε αριθμό συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών η συζήτηση σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου για τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, καθώς και σχετικών κανονισμών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από την εκτελεστική εξουσία. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η βασική νομοθεσία παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή της, για αυτό και επισημάνθηκε η ανάγκη πλήρους αναθεώρησης των διατάξεών της στο σύνολό τους το συντομότερο δυνατόν.

Έτσι κρίθηκε σκόπιμη από τους εισηγητές της πρότασης νόμου η κατάθεσή της, με στόχο την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης προς επίλυση στο στάδιο αυτό του προβλήματος που διαπιστώθηκε αναφορικά με το διορισμό προσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια ΝΠΔΔ.

Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να προωθήσει σε πρώτο στάδιο για ψήφιση μόνον την προτεινόμενη με την πρόταση νόμου ρύθμιση και σε μεταγενέστερο στάδιο να μελετήσει εκ νέου το όλο θέμα της αναθεώρησης της βασικής νομοθεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα