Με την κατάθεση δύο μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί

17:30 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την κατάθεση και αντεξέταση δύο μαρτύρων κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο Διοικητής του ναυτικού αντιπλοίαρχος Κυριάκος Ποχάνης κατέθεσε ως ο 55ος μάρτυρας κατηγορίας και στην κυρίως εξέταση του από την Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε ότι στις 13/2/2009 κλήθηκε να εκπονήσει σχέδιο ασφάλειας

– φρούρησης (Σχέδιο Αστήρ) για την περιοχή δίπλα από το λιμάνι της ναυτικής βάσης για να τοποθετηθούν τα εμπορευματοκιβώτια. Το σχέδιο προνοούσε εγκατάσταση σκοπιάς και περιπολίες και οι οδηγίες ήταν ότι κανείς δεν έπρεπε να πλησιάσει το χώρο αφού σύμφωνα με το Σχέδιο φρουρείτο «ελκυστικό υλικό υψίστης εθνικής σημασίας». Πρόσθεσε πως δεν γνώριζε οτιδήποτε για το φορτίο το 2009, ούτε είχε καμιά επίσημη ενημέρωση,  είπε ότι γνώριζε μόνο από τον Τύπο για το θέμα και σημείωσε πως η άποψη που είχε διαμορφώσει από την αλληλογραφία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας ήταν πως το υλικό αποτελείτο από πρώτες ύλες για κατασκευή πυρομαχικών.

Ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι όταν άλλαξε ο χώρος του φορτίου εκπόνησε νέο σχέδιο ασφάλειας – φρούρησης (Σχέδιο Βύρων). Τόσο εγώ, συνέχισε, όσο και ο Διοικητής Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης γνωρίζαμε ότι το φορτίο θα ήταν στη βάση προσωρινά, ενώ για το Φυλάκιο 3 ανέφερε πως προέκυψε η ανάγκη για επάνδρωση του, λόγω της φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων.

Σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας  είπε ότι εξ αιτίας μιας πυρκαγιάς που έγινε στον αυτοκινητόδρομο ζήτησε να παραχωρηθεί στη ναυτική βάση ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο και χρησιμοποιείτο.

Ο Αντιπλοίαρχος είπε ότι ενημερώθηκε για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο στη πρωινή ενημέρωση της 5/7/201, αφού ο αξιωματικός υπηρεσίας της προηγούμενης νύχτας μας είπε για το θέμα και ο Διοικητής του Ναυτικού ανησύχησε. Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Ιωαννίδης του έδωσε οδηγία να ετοιμάσει αίθουσα για μια σύσκεψη που θα γινόταν την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 6/7/2011 στην οποία θα παρευρίσκετο και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, χωρίς όμως την παρουσία της Διοίκησης του Ναυτικού. Πρόσθεσε πως μετά τη σύσκεψη της 6/7/2011 ο Διοικητής του Ναυτικού τον ενημέρωσε πως θα «μας δώσουν ένα πυροσβεστικό όχημα για να το χειρίζεται η ναυτική βάση. Δεν μας είπε συγκεκριμένα γιατί έγινε αυτό αλλά το μυαλό μου πήγε στην κατάσταση που ενδεχομένως να δημιουργηθεί με τα εμπορευματοκιβώτια. Οι οδηγίες του Ιωαννίδη ήταν σαφέστατες, το πυροσβεστικό όχημα να ήταν σε ετοιμότητα επί 24ωρου βάσεως» είπε και πρόσθεσε πως κανένας δεν είπε εάν αυτό το όχημα θα χρησιμοποιείτο για κατάβρεξη των εμπορευματοκιβωτίων.

Οσον αφορά την ημέρα της έκρηξης, ο Αντιπλοίαρχος Ποχάνης είπε πως γύρω στις 04.45 πήρε τηλέφωνο από τον αξιωματικό υπηρεσίας που του είπε ότι «έχουν πάρει φωτιά τα container. Είναι ο Διοικητής μέσα και μου είπε να σας τηλεφωνήσω». Πρόσθεσε ότι ντύθηκε και πήγε στη ναυτική βάση, σημειώνοντας πως οι  κα

Keywords
Τυχαία Θέματα