Μέχρι το 2013 θα προκύψουν 5.500 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα πράσινης οικονομίας, δηλώνει η Υπ. Εργασίας

15:45 12/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι το 2013, στον τομέα της πράσινης οικονομίας θα προκύψουν 5.500 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες μαζί με τις αντικαταστάσεις, θα ανέλθουν στις 11.000, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αναφερόμενη σε στοιχεία μελέτης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Μιλώντας σε ημερίδα της ΔΕΟΚ με θέμα την ανεργία των νέων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η κ. Χαραλάμπους, το χαιρετισμό

της οποίας διάβασε ο Λειτουργός Εργασίας – Σύμβουλος Απασχόλησης Κυριάκος Κατσαντώνης ανέφερε ότι «σήμερα, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 5 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι, ενώ πάνω από 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης».

Σε ό,τι αφορά στα δικά μας δεδομένα, πρόσθεσε, «με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των άνεργων νέων ανέρχεται στους 11.142 που αντιπροσωπεύει το 10,4% του πληθυσμού των νέων και το 20,8% του συνόλου των ανέργων». Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία της ανεργίας των νέων, είπε, «διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος ένας νέος να παραμείνει άνεργος και να περάσει στην ανεργία αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα των προσόντων, γνώσεων και δεξιοτήτων που κατέχει».

Η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε πως αυτή τη στιγμή και μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου το 2015, λειτουργούν προγράμματα για στήριξη της απασχόλησης των νέων και γενικότερα των ανέργων στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι νέοι. Σχέδια βελτίωσης της απασχολησιμότητας ανέργων και αδρανούς γυναικείου εργατικού δυναμικού μέσα από την κατάρτιση των συμμετεχόντων για απόκτηση οριζόντιων δεξιοτήτων, εφαρμόζονται επίσης από την ΑνΑΔ, όπως και σχέδιο κατάρτισης ανέργων από το ΚΕΠΑ.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, υλοποιήθηκαν μέτρα τα οποία αποσκοπούσαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κ. Χαραλάμπους συνέχισε λέγοντας ότι «στη βάση των εμπειριών των τελευταίων χρόνων, οι δράσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας ανάμεσα στους νέους πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο βασικούς άξονες: Τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την αξιοποίηση τους για απασχόληση των νέων, θεσμοθετώντας ταυτόχρονα μηχανισμούς προσαρμογής των γνώσεων και δεξιοτήτων των νέων στις ανάγκες της οικονομίας και των νέων θέσεων εργασίας».

Αναφερόμενη στον τομέα της πράσινης οικονομίας, είπε ότι με βάση σχετική μελέτη της ΑνΑΔ, λεπτομέρειες της οποίας θα παρουσιαστούν στη συνέχεια, εκτιμάται ότι μέχρι το 2013, στον τομέα της πράσινης οικονομίας θα προκύψουν 5.500 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες μαζί με τις αντικαταστάσεις, θα ανέλθουν στις 11.000.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και το επείγον του προβλήματος της ανεργίας των νέων, η πολιτεία θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο την προσπάθεια για αντιμετώπισή του», είπε, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι τώρα είναι η ώρα που κάθε νέος θα πρέπει να επιστρατεύσει τις οποιεσδήποτε γνώσεις και εμπειρίες έχει, αλλά κυρίως την εφευρετικότητά του για καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται, με στόχο την εξασφάλιση απασχόλησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα