Μεγάλη αύξηση στο βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ισπανίας

18:09 25/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μεγάλη αύξηση σημείωσε την Τρίτη το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ισπανίας, αντανακλώντας τις ανησυχίες των αγορών σε σχέση με την πορεία της κινέζικης οικονομίας και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, για την οποία ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.
Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι άντλησε 3,075 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της πώλησης κρατικών γραμματίων, διάρκειας τριών και εννέα μηνών, ξεπερνώντας το στόχο για άντληση 2 μέχρι 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο,

το επιτόκιο που απαιτούν οι επενδυτές για να δανείσουν στην Ισπανία αυξήθηκε σε σχέση με την τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία στις 21 Μαΐου – ένα σημάδι της εξασθένησης της εμπιστοσύνης προς την οικονομική ευρωστία της Ισπανίας.

Το επιτόκιο δανεισμού σχεδόν τριπλασιάστηκε στην πώληση γραμματίων, διάρκειας τριών, καθώς ανήλθε στο 0,869%, από 0,331%.

Το κόστος δανεισμού εννέα μηνών αυξήθηκε στο 1,441%, από το 0,789%.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, έχει μειωθεί το τρέχον έτος, αφού η χώρα αντιστάθηκε στις πιέσεις για να εισέλθει σε πρόγραμμα διάσωσης το 2012.

“Η κατάσταση της Ισπανίας είναι πολύ πιο άνετη τώρα από ό,τι ήταν μόλις πριν από λίγους μήνες”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου την Τρίτη, πριν από την δημοπρασία χρέους.

Αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και των τραπεζών της, καθώς και την επικείμενη απόσυρση των νομισματικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που προκάλεσε νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον ένα πρόβλημα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δεν είναι πλέον στο μάτι του κυκλώνα”, είπε ο κ. Guindos.

Ανέφερε ότι η οικονομική παραγωγή της Ισπανίας και τα στοιχεία για την απασχόληση θα βελτιωθούν το τρέχον τρίμηνο.

«Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν η ισπανική οικονομία θα ανακάμψει. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι πόσο ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη”, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα