Μεγαλώνει το δράμα των προσφύγων της Συρίας

14:38 15/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Μέση Ανατολή έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου ζουν 2.350.000 άνθρωποι.

Η επιδείνωση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας έχει οξύνει την ανθρωπιστική τραγωδία. Στη διάρκεια του 2013, εγκατέλειπαν κατά μέσο όρο τη χώρα κάθε μήνα 141.000 άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός των Σύρων που έφυγαν από τη χώρα τους έφτασε το 1,7 εκατομμύριο, ποσοστό 340% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2012.

Ο καθένας από αυτούς κουβαλά μαζί του την προσωπική του τραγωδία: βομβαρδισμούς, βασανιστήρια, βιασμούς,

θανάτους. Οι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι αν δεν σταματήσει η αιματοχυσία, στα τέλη του 2014 θα υπάρχουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.

Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν 6,5 εκατομμύρια εσωτερικοί εκτοπισμένοι, που άφησαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από έναν πόλεμο ο οποίος έχει προκαλέσει 125.000 θανάτους.

Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων, αλλά και πόσιμου νερού. Οι τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης έχουν τετραπλασιαστεί ή πενταπλασιαστεί, καθιστώντας τα ουσιαστικά είδη πολυτελείας για έναν πληθυσμό ο οποίος κάθε μέρα είναι και πιο φτωχός.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να φτάσουν σε περιοχές όπου γίνονται οι πιο άγριες μάχες και όπου υπολογίζεται ότι ζουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι μόνο φέτος θα χρειαστούν 4,72 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητηθεί ποτέ για μια και μόνη σύγκρουση.

Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, αφού είναι λίγες οι πιθανότητες να βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση.

Οι δυνατότητες όμως του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και της Τουρκίας να απορροφούν πρόσφυγες δεν είναι απεριόριστες. Οι πρόσφυγες αρχίζουν έτσι να στρέφονται προς την Ευρώπη. Τα τελευταία τρία χρόνια, 55.000 Σύροι ζήτησαν άσυλο στη Γηραιά Ηπειρο (οι περισσότεροι στη Σουηδία και τη Γερμανία).

Η ΕΕ έχει δεχθεί να φιλοξενήσει άλλους 12.350 πρόσφυγες, έναν αριθμό που είναι χωρίς αμφιβολία μικρός. Πιο γενναιόδωρη είναι η Γερμανία (10.000 πρόσφυγες), ενώ η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ανακοινώσει ότι θα δεχθούν 500 και 100 πρόσφυγες αντιστοίχως. Η Βρετανία και οι υπόλοιπες χώρες δεν θα δεχθούν ούτε έναν.

Keywords
Τυχαία Θέματα