Μείωση ζημιών στην Ελληνική Τράπεζα το 2012

00:50 30/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πραγματοποιήθηκε χθες η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας το κέρδος του Ομίλου πριν τις προβλέψεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, σημείωσε αύξηση της τάξης του 168%, φθάνοντας τα €149,1 εκατ. σε σύγκριση με €55,6 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο η οποία περιελάμβανε απομείωση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου

(ΟΕΔ) ύψους €77,0 εκατ.

Εξαιρουμένης της απομείωσης των ΟΕΔ στα περσινά αποτελέσματα, η αύξηση του κέρδους του Ομίλου πριν τις προβλέψεις ανέρχεται σε 13%.

Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, η ζημία μετά τη φορολογία που αναλογεί στους κατόχους μετοχών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε €23,4 εκατ. σε σύγκριση με ζημία €100,7 εκατ. για το 2011. Εξαιρουμένης της απομείωσης των ΟΕΔ, η ζημία μετά τη φορολογία που αναλογεί στους κατόχους μετοχών της μητρικής εταιρείας, παρουσίασε οριακή βελτίωση.

Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Παναγιώτου σημείωσε πως μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον όπως ήταν το υπό επισκόπηση έτος 2012, ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας κατάφερε να διαφυλάξει τον ισχυρό ισολογισμό του, να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή του βάση, να διατηρήσει υγιή και υψηλά επίπεδα ρευστότητας και να διαφυλάξει και να ενισχύσει την ικανότητά του να πραγματοποιεί σταθερά και επαναλαμβανόμενα εισοδήματα.

Ανέφερε ακόμη πως ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανήλθε σε €162,4 εκατ. και αυξήθηκε κατά €19,9 εκατ. από το αντίστοιχο ποσό του 2011.

Οι συσσωρευμένες προβλέψεις για απομείωση στην αξία των χορηγήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τόκους που αναστάληκαν και δεν αναγνωρίστηκαν στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανήλθαν σε €811,9 εκατ. (Δεκέμβριος 2011: €644,9 εκατ.) και αποτελούσαν το 14,6% (Δεκέμβριος 2011: 11,5%) των συνολικών μεικτών χορηγήσεων.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε στο 13,6%, ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 10,9% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 8,2%.

Ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι με την εξοικονόμηση κεφαλαίων που προκύπτει από την πώληση του Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων για ασφαλιστικές εταιρείες που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013, ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2012, διαμορφώνεται στο 8,6%, ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 11,6% και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 15%, υπερβαίνοντας δηλαδή τα υφιστάμενα ελάχιστα απαιτούμενα όρια.

Οι ελάχιστοι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες για την Ελληνική Τράπεζα κατά την ίδια περίοδο διαμορφώνονται σε 11,7% (Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας), 9,7% (Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων) και 8,2% (Δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων).

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας διαβεβαίωσε ότι η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Ομίλου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση των πρόσφατων πρωτοφανών αποφάσεων του Eurogroup και του τελικού Μνημονίου Συναντίληψης για Οικονομική Στήριξη της Κύπρου και λαμβάνουν τα αναγκαία δυνατά μέτρα για τη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων στις εργασίες του που θα επιφέρει το νέο διαμορφωμένο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον.

Υπογράμμισε δε ότι ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε μέτρα εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης, επιβολής τέλους στις καταθέσεις ή απομείωσης των καταθέσεων των πελατών του.

Σημείωσε παράλληλα πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο στις 26 Μαρτίου 2013, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, και ως αποτέλεσμα της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας μετά από απαίτηση της Τρόικας, ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας αφού στάθμισε τις παρούσες συνθήκες όπου η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι υψίστης σημασίας, έδωσε τη συγκατάθεσή του για την πώληση του Δικτύου Καταστημάτων του στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.

«Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις, ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας πώλησε το σύνολο των μετρητών, καταθέσεων, δανείων, λογισμικών προγραμμάτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας, έναντι συνολικού τιμήματος €29 εκατ. και κάλυψε σε μετρητά την αρνητική αρχική διαφορά, μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού που εξαγοράστηκαν, το ύψος της οποίας ανήλθε στα €108 εκατ» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως ως αποτέλεσμα της πράξης αυτής, ο Όμιλος αναμένει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση κεφαλαίων της τάξης των €34 εκατ. και ζημία ύψους €10 εκατ., περίπου.

Ο κ. Παναγιώτου υπενθύμισε ότι μετά από αίτημα της Τρόικας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανέθεσε στο διεθνή οίκο PIMCO Europe Limited (“PIMCO”) τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, περιλαμβανομένης και της Ελληνικής Τράπεζας, υποδεικνύοντας πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου της PIMCO η Ελληνική Τράπεζα παρουσιάζει κεφαλαιακό πλεόνασμα της τάξης των €23 εκατ. στο βασικό σενάριο και κεφαλαιακό κενό της τάξης των €333 εκατ. στο ακραίο σενάριο το οποίο όμως, όπως τόνισε, η Τράπεζα ουδέποτε αποδέχθηκε και επιφυλάσσει προς τούτο όλα τα δικαιώματά της.

«Σε συνέχεια της πώλησης του Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και την εξοικονόμηση κεφαλαίων που επιτεύχθηκε, το ύψος του κεφαλαίου που έχει επιβληθεί στην Τράπεζα διαμορφώνεται στα €300 εκατ. περίπου (στο ακραίο σενάριο). Παρ’ όλην τη διαφωνία μας με το εν λόγω ποσό, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τους συμβούλους της Τράπεζας εξετάζουμε όλες τις επιλογές και τον τρόπο υλοποίησής τους. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένουμε να είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε με λεπτομέρεια για τον τρόπο διασφάλισης του τελικού ύψους του κεφαλαίου που θα επιβληθεί στην Τράπεζα» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι εντός του υπό επισκόπηση έτους αλλά και εντός του τρέχοντος έτους πολλά έχουν γραφεί και λεχθεί στο εξωτερικό για δήθεν ξέπλυμα παράνομου χρήματος από τις τράπεζές μας. «Ουδέν το αναληθέστερον» είπε, υποδεικνύοντας πως αυτό αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες έρευνες που έγιναν από τη Moneyval και την Deloitte Ιταλίας, παρ’ όλον ότι καταβλήθηκαν δυστυχώς προσπάθειες διαστρέβλωσης και παραποίησης των συμπερασμάτων των εν λόγω ερευνών.

«Ορισμένες αδυναμίες έχουν εντοπιστεί, όπως αναφέρει και σε σχετική ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η γενική όμως εικόνα δεν είναι αρνητική» συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι .στην έκθεση της Moneyval αναφέρεται ότι «οι τράπεζες κατέδειξαν υψηλά επίπεδα γνώσης και εμπειρίας στα θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος, καλή γνώση και αντίληψη των ρίσκων που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη φήμη και μια γενική δέσμευση στην υιοθέτηση μέτρων ελέγχου πελατών με βάση τις νομοθεσίες και τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου» αλλά και πως στην έκθεση της Deloitte αναφέρεται ότι, μόνο 4 από τα 27 κεφάλαια χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας σε ότι αφορά την Άσκηση Δέουσας Επιμέλειας Customer Due Diligence, ενώ μόνο 29 από τις 570.000 συναλλαγές που ελέχθησαν θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης από την Κεντρική Τράπεζα δηλ. ποσοστό 0,01%.

Από την πλευρά του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Της Τράπεζας Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι η αύξηση των κερδών πριν τις προβλέψεις κατά 168% αποδεικνύει ότι ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει ένας εύρωστος Οργανισμός που συνεχίζει να διατηρεί ένα υγιή μηχανισμό παραγωγής εισοδημάτων και δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα 4 χρόνια κρίσης.

Επεσήμανε ότι η ζημιά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχει μειωθεί κατά 77%, που είναι, όπως υπέδειξε, αποτέλεσμα προληπτικής, προσεκτικής και ορθολογικής διαχείρισης, που υπογραμμίζει το σεβασμό της Ελληνικής Τράπεζας στους μετόχους, πελάτες και καταθέτες της, αλλά και προς την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

Εξήγησε παράλληλα ότι οι ζημιές πέρα από τις προβλέψεις είναι αποτέλεσμα κυρίως των επιπρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων και εξόδων που συμποσούνται περίπου σε €14 εκ. και πέρα από τις ζημιές, συμβάλλουν και στη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων και του κόστους των καταθέσεων που ήταν υποχρεωμένη να διατηρεί η Τράπεζα ως αποτέλεσμα της ανάγκης για ένα πολύ ικανοποιητικό δείκτη ρευστότητας του 71,5%, αλλά και της προληπτικής διαχείρισης όποιου τυχόν κινδύνου από δραχμοποίηση που πριν μερικούς μήνες είχε αυξημένη πιθανότητα.

Στην ομιλία του ο Μάκης Κεραυνός εξέφρασε ανησυχία για τις «προβλέψεις που αυξάνονται συνεχώς λόγω της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να έχει πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», όπως επίσης και για τις παρατεταμένες εκκρεμότητες στον τραπεζικό τομέα, τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες, τις αναδιαρθρώσεις και κεφαλαιοποιήσεις, ιδιαίτερα για τον τρόπο που υλοποιούνται και τις περαιτέρω εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, λέγοντας ότι όλα αυτά δημιουργούν πρόσθετες αβεβαιότητες που καταστρέφουν ακόμα περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.

Εξέφρασε ακόμη ανησυχία για την «ανεπάρκεια στην πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης που ακολουθεί η ΕΕ και την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να αντιληφθούν το αδιέξοδο της υπέρμετρης πολιτικής λιτότητας, των ακραίων σεναρίων και της εχθρικής συμπεριφοράς».

Ο Μάκης Κεραυνός αναφέρθηκε ακολούθως στις οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Κύπρο και τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup. Ανέφερε ότι η απόφαση της 25ης Μαρτίου του 2013 του Eurogroup, ήταν μια ιδιαίτερα σκληρή, τιμωρητική και ατεκμηρίωτη από πλευράς οικονομικής θεωρίας ή οικονομικής επιστημονικής σκέψης, απόφαση.

«Το κούρεμα των καταθέσεων, το κλείσιμο ουσιαστικά μιας τράπεζας με ιστορία 110 ετών και η πολύ δύσκολη φάση που περνά η άλλη μεγάλη τράπεζα του τόπου μας, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που ισχύουν ακόμα και δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι δυνατό να αρθούν, αποτελούν πλήγματα σοβαρά, σε μια οικονομία όπως η δική μας που βασίζει την ανάπτυξή της, κύρια στον τομέα των Υπηρεσιών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος» είπε.

«Είναι πλήγματα σοβαρά γιατί μαζί με όλα τα άλλα λάθη και παραλήψεις, καταρρακώνουν την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να αποτελεί το πιο υγιές και στέρεο θεμέλιο της οικονομίας μας» πρόσθεσε.

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε πως όλα αυτά μαζί με την εκστρατεία δυσφήμισης της Κύπρου για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και μαζί με τη βίαιη κάθετη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, που μπορεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό θέμα μιας μεγάλης συζήτησης, κατεδάφισαν το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου μέσα σε μια νύκτα. «Το τιμολόγιο που μας υποχρεώνει η ΕΕ να πληρώσουμε σπάζει και θα σπάσει κόκκαλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπέδειξε ωστόσο πως δεν θα πρέπει να είμαστε παθητικοί μπροστά στις όποιες αρνητικές εξελίξεις, και πως θα πρέπει να σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε και να κυνηγούμε μάγισσες.

«Ας κάνουμε πράξη αυτό που πολλοί λέμε ότι η κρίση έχει και θετικές πλευρές και ας τις αξιοποιήσουμε. Ας ξαναδούμε τα πράγματα με μια θετική και εναλλακτική σκέψη και ας μάθουμε όλοι από όποια τυχόν λάθη έγιναν» συμπλήρωσε.

Υπέδειξε δε πως μέσα από αυτή τη θολή εικόνα στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, πρέπει να συμβάλουμε για να προκύψουν ή να προβληθούν και θετικές εξελίξεις ώστε να ευελπιστούμε σε πιο ισχυρές τράπεζες, καλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερη όσο είναι δυνατό προσήλωση στην εταιρική διακυβέρνηση, πιο ισόρροπη κατανομή της ανάπτυξης στη βάση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, βελτίωση της εποπτικής πρακτικής και ανάπτυξη πιο διαφανούς και αλληλέγγυας συνεργασίας μεταξύ εποπτών και εποπτευομένων ώστε να προάγονται ομαλά οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και επικράτηση της πραγματικότητας ότι δεν μπορεί να υπάρχει υγιής Δημόσιος Τομέας αν δεν υπάρχει υγιής Ιδιωτικός Τομέας και δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αναπτύσσεται σε υγιείς βάσεις όταν ο δημόσιος τομέας είναι ελλειμματικός και υπερδανεισμένος.

Διαβεβαίωσε ακολούθως ότι ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας θα συνεχίσει να στηρίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και γενικά την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Αυτό έκανε πάντα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. «Πάντοτε στα πλαίσια ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, ορθής αξιολόγησης των κινδύνων και εφαρμογής πιστωτικών κριτηρίων στη βάση εγκριμένων πολιτικών» όπως είπε.

Ανέφερε δε πως έμπρακτη απόδειξη των προθέσεων της Τράπεζας είναι η μείωση από 17 Απριλίου 2013 όλων των βασικών δανειστικών επιτοκίων κατά 0,25% που θα επιφέρει ανακούφιση στην οικονομία, η κάθετη μείωση των καταθετικών επιτοκίων, «που στην πάροδο κάποιου χρόνου και σταδιακά θα επιφέρουν πρόσθετες μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια», η μείωση των ποσοστών τόκων υπερημερίας από 6% σε 2% στις καθυστερημένες δόσεις και υπερβάσεις στεγαστικών δανείων και τρεχούμενων λογαριασμών και η απόφαση για μη επιβολή χρεώσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Διαβεβαίωσε παράλληλα την Κεντρική Τράπεζα όσο και το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση, ότι η Ελληνική Τράπεζα θα συνεργαστεί με κάθε καλή πρόθεση στις προσπάθειες που καταβάλλουν για μείωση των επιτοκίων σταδιακά και σε λογικά επίπεδα. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι και οι δικές τους ενέργειες και αποφάσεις θα είναι καταλυτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι τόσο το 2013 όσο και το 2014 θα είναι χρονιές ιδιαίτερα δύσκολες, με πολύ σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες και με εξελίξεις που ίσως δεν θα επιτρέψουν ακόμα στο τραπεζικό σύστημα να ηρεμήσει, υποδεικνύοντας ότι ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας αυτή την περίοδο θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τις δικές του προκλήσεις, που άλλες του επιβάλλονται και άλλες που του δημιουργεί η ύφεση και κρίση στην οικονομία.

«Η Ελληνική Τράπεζα θα προχωρήσει και με πρόσθετες μειώσεις του κόστους, θα προχωρήσει με αναδιοργανώσεις, θα προχωρήσει με συνεχείς βελτιώσεις στη διαχείριση πιστωτικών και άλλων κινδύνων, με βελτιώσεις στην Κανονιστική Συμμόρφωση, θα εντείνει τις προσπάθειες και από μόνη της και σε συνεργασία με αυτούς που πρέπει, για πρόσθετη και σταδιακή μείωση του κόστους του χρήματος, ανάλογα και με τις εξελίξεις στην οικονομία» διαβεβαίωσε.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η Κυβέρνησή θα πρέπει να δώσει μάχες εντός των οργάνων και σωμάτων της ΕΕ για να υποδείξει τα λάθη και τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους και να απαιτήσει διορθώσεις, αλλά και την ελπίδα ότι ένα νέο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης θα καταρτιστεί και θα παρουσιαστεί σύντομα, ώστε, όπως είπε, στη βάση αυτού να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν ο Ιδιωτικός Τομέας και οι Τράπεζες.

Keywords
τραπεζες, μειωση, τραπεζα, εν λόγω, due diligence, 25η μαρτιου, υγιή, ελλαδα, μνημονιο, κυπρος, αναδιαρθρωση, pimco, europe, due, δηλ, εκκρεμότητες, κουρεμα, υγιές, βασεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , βασεις 2011, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, τραπεζα πειραιως, τραπεζα κυπρου, φορολογια 2013, κοινωνια, αποτελεσματα, δυνατα, υιοθετηση, γνωση, θεμα, κυπρου, οικονομια, πειραιως, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, υφεση, υψος, αδυναμια, αυξηση, διευθυνση, δηλ, δυστυχως, διοικηση, δικη, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητες, εκστρατεια, ελπιδα, εν λόγω, ερευνες, ετων, ετος, ζημια, υγιης, υγιή, ιδια, η δικη, εικονα, οικο, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, λαθη, μηνες, παντα, ομιλος, ορια, ουσιαστικα, περιβαλλον, σεναριο, συνεχεια, συντομα, σχεδιο, υγιεις, υλοποιηση, φορολογια, φημη, δικαιωματα, due diligence, due, εφαρμογη, europe, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπροστα, pimco, πωληση, θεματα, υγιές, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα