Μήνυμα συνεργασίας των δύο κοινοτήτων για την επανένωση της Κύπρου από το Λονδίνο

18:25 8/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής θέσεων είχαν στο Λονδίνο αντιπροσωπεία εργατικών συντεχνιών Τουρκοκυπρίων από τα κατεχόμενα και η ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη συνάντηση στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του βορείου Λονδίνου το βράδυ της Πέμπτης διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ως προς την αναγκαιότητα συντονισμού δράσεων με σκοπό την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και την επανένωση του νησιού.

Οι Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές βρέθηκαν στο Λονδίνο για ένα τετραήμερο επαφών με Βρετανούς βουλευτές, Τουρκοκύπριους παράγοντες

και οργανώσεις πολιτών. Σκοπός τους όπως είπε ο Σενέρ Ελτσίλ Χασάν, εκπρόσωπος των δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν να ενημερώσουν για τις δυσκολίες της καθημερινότητας στα κατεχόμενα, να παρουσιάσουν στοιχεία που αφορούν στην προσπάθεια της Τουρκίας «να επιβάλλει δημογραφικές αλλαγές» και να επιχειρήσουν να επαναφέρουν το Κυπριακό στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών εξήγησαν στην ηγεσία της Ομοσπονδίας ότι δεν νιώθουν πως εκπροσωπούνται από το ψευδοκράτος, το οποίο χαρακτήρισαν καθεστώς-μαριονέτα που επιχειρεί να επιβάλλει τη λύση που υπαγορεύει η Άγκυρα. Σκοπός τους, όπως πρόσθεσαν, ήταν με το ταξίδι στο Λονδίνο και άλλα που έχουν πραγματοποιήσει στις Βρυξέλλες να μεταφέρουν «την πραγματική φωνή» των Κυπρίων που ζουν στα κατεχόμενα και τις ανησυχίες τους ότι σε δέκα χρόνια οι Τουρκοκύπριοι θα είναι «είδος υπό εξαφάνιση», λόγω της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία.

Ο Τεβφίκ Γιολντάς που εκπροσωπεί το μη-ακαδημαϊκό προσωπικό του «Πανεπιστημίου της Ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι Βρετανοί πολιτικοί άκουσαν στην πλειοψηφία τους με έκπληξη την περιγραφή της κατάστασης και των αισθημάτων των Τουρκοκυπρίων. «Θεωρούν ότι από τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπό τα Ηνωμένα Έθνη όλα βαίνουν καλώς», είπε ο κ. Γιολντάς. Σε ερώτηση για το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, απάντησε ότι όπως σε όλες τις μορφές συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε επίπεδο πολιτών υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, κάτι που επιτυγχάνεται με επαφές σαν αυτή της Πέμπτης.

Από την πλευρά της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. ο πρόεδρος Πήτερ Δρουσιώτης μετέφερε την προθυμία της παροικίας να εργαστεί μαζί με τους Τουρκοκυπρίους για τον κοινό στόχο της επανένωσης του νησιού. «Σε όλες μας τις εκδηλώσεις ούτως ή άλλως το μήνυμα είναι ότι θέλουμε το νησί ενωμένο, όχι μόνο για το καλό των Ελληνοκυπρίων, αλλά για τα καλό όλων των Κυπρίων», ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξήγησε επίσης στους συνομιλητές του που σημείωσαν ότι κάποιοι Τουρκοκύπριοι έχουν την αίσθηση πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ενδιαφέρεται πια για λύση μετά την ένταξη στην ΕΕ και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, ότι οι Ελληνοκύπριοι προφανώς δεν αντιτάχθηκαν στην επανένωση της Κύπρου, αλλά απέρριψαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο που κατά την άποψή του δε θα μπορούσε να λειτουργήσει, ενώ παράλληλα θα επικύρωνε τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Οι Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί το ελληνοκυπριακό «Όχι» στη διεθνή της διπλωματία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το βασικό εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων στο νησί. Συμφώνησαν επίσης ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία να ενεργήσουν από κοινού και ότι αυτή η κοινή δράση εναντίον της κατοχής θα βοηθήσει κατά τρόπο ουσιαστικό στην εξεύρεση δίκαιης λύσης.

Ανανέωσαν το ραντεβού τους με σκοπό την αναγνώριση τέτοιων ευκαιριών κοινής δράσης κατά κύριο λόγο στη Βρετανία, όπου η Ομοσπονδία εδώ και χρόνια ασκεί οργανωμένη πολιτική πίεση.

Οι τουρκοκυπριακές εργατικές συντεχνίες που εκπροσωπήθηκαν στο Λονδίνο περιελάμβαναν επίσης τους εκπαιδευτικούς του δευτεροβάθμιου τομέα, τους απασχολούμενους στη «δημόσια» διοίκηση και τον ευρύτερο «κρατικό» τομέα, τους γιατρούς και τους δημοσιογράφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα