Μητσόπουλος: Η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί

21:44 30/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση θεωρεί πως η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, οφείλουμε και σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα ως κεντρική πολιτική για τις μεταφορές στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων

Τάσος Μητσόπουλος.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Δημιουργία τραμ στη Λευκωσία», ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «αποδεδειγμένα, οι πόλεις που πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στράφηκαν προς τη λύση των μέσων σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό, το τραμ και ο ελαφρύς σιδηρόδρομος».

Για τα τραμ, ειδικά, είπε ότι «ως κύριο μεταφορικό μέσο αντί του μετρό, αποτελεί την πιο κατάλληλη λύση για πόλεις του μεγέθους της Λευκωσίας για δύο βασικούς λόγους, το κόστος κατασκευής είναι πολύ μικρότερο και δεύτερον, στον άξονα από τον οποίο διέρχεται το τραμ δίνεται μια πνοή αναζωογόνησης».

Στο χαιρετισμό του, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «το σύγχρονο τραμ αποδεδειγμένα οδηγεί στην αύξηση της χρήσης των δημόσιων μεταφορών, στη βελτίωση της προσβασιμότητας και του περιβάλλοντος και στην αύξηση της εμπορικής κίνησης και προσέλκυσης νέων επενδύσεων οι οποίες, με τη σειρά τους, οδηγούν σε περαιτέρω αναπλάσεις και αναζωογόνηση αστικών περιοχών».

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, είπε ο κ. Μητσόπουλος, «δίνει πλέον προτεραιότητα σε έργα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον και, γενικά, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Μέσα από την πολιτική αυτή, συνέχισε, «αναπτύχθηκε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων οδών, δημόσιων μεταφορών, ποδηλασίας και πεζοπορίας».

Αξιολογήθηκε, επίσης, όπως είπε ο κ. Μητσόπουλος, «η δημιουργία συστήματος τραμ στη Λευκωσία, σε επίπεδο προ-τεχνοοικονομικής μελέτης, και διαφάνηκε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευεργετική για την πόλη».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «μόλις πριν μια βδομάδα, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας και την υποστήριξη όλων των Δήμων της πόλης, προκηρύξαμε διαγωνισμό για την εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης για τη δημιουργία τραμ στη Λευκωσία και αναμένουμε με ενδιαφέρον να ξεκινήσει η μελέτη που θα καταδείξει κατά πόσον το τραμ μπορεί να γίνει πραγματικότητα στους δρόμους της Λευκωσίας μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών «έχει εκπονήσει τεχνοοικονομική μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Λευκωσίας με τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, η οποία κατέδειξε ότι η σύνδεση με το αεροδρόμιο της Λάρνακας είναι άμεσα βιώσιμη».

Στόχος μας, ανέφερε, «είναι να εντάξουμε το έργο αυτό στο στρατηγικό σχεδιασμό μας για τα επόμενα χρόνια με προοπτική να υλοποιηθεί είτε συνδυαστικά με το τραμ είτε ανεξάρτητα».

Καταλήγοντας είπε ότι «στοχεύουμε, επίσης, σε συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές των άλλων πόλεων, στην ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τα οποία θα αποτελούν το πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για τις μεταφορές στις πόλεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα