Ν. Χατζηγιάννης: Με το διάταγμα του ΥΠΟΙΚ, ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος πρόωρης αφυπηρέτησης

20:32 29/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Μετά την έκδοση διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ) προχωρεί άμεσα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπείας της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη, στην υλοποίηση του προγράμματος πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης, ξεκινώντας έτσι “την υλοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου αλλά αναγκαίου σχεδίου για εξορθολογισμό των δαπανών, συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ κατά την τρέχουσα πενταετία”.

Σε

δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηγιάννης ανακοίνωσε ότι επιθυμία της ΣΚΤ είναι το πρόγραμμα πρόωρης αφυπηρέτησης να ενεργοποιηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, στέλλοντας παράλληλα μήνυμα συνεργασίας προς την ΕΤΥΚ.

Αναφορικά με το Διάταγμα του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι επειδή δεν προέκυψε συμφωνία με την ΕΤΥΚ όσον αφορά την ελάχιστη μείωση 15% στο μισθολόγιο, υπήρξε ανάγκη να λυθεί το θέμα με άλλο τρόπο, μέσα στο πλαίσιο που έχει κλειδώσει, που αφορά τον εξορθολογισμό των δαπανών, όπως προβλέπεται μέσα στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, όπως εξήγησε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας είπε ότι το πλαίσιο που περιέχεται στο Διάταγμα είναι αυτό που έχει εφαρμοστεί και στους εργαζόμενους στον ευρύτερο συνεργατικό πιστωτικό τομέα που ανέρχονται στις 2.700 και αντιπροσωπεύονται από την ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ.

Ανέφερε ότι “μετά από αυτό μπορούμε και εμείς να προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να κάνουν τις επιλογές τους”.

“Ξεκινά η υλοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου αλλά αναγκαίου σχεδίου για εξορθολογισμό των δαπανών συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στην πενταετία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι “η μείωση των δαπανών θα προέρχεται από τις ελάχιστες μειώσεις 15% στο κόστος εργοδότη, από τις μειώσεις που θα προέλθουν μεσοπρόθεσμα από το πρόγραμμα εθελούσιας αφυπηρέτησης και θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες και γενναιόδωρες μειώσεις στα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα”, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια είναι τα υπόλοιπα κόστη να μειωθούν μέχρι 40%.

“Το συνολικό ποσό εξορθολογισμού των δαπανών 300 εκ. ευρώ θωρακίζει την κερδοφορία του Συνεργατισμού και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο διασφάλισης της αξίας του ποσού ανακεφαλαιοποίησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο είναι χρήματα που δανείστηκε ο κυπριακός λαός μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πότε θα εφαρμοστεί το διάταγμα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι για σωστή εφαρμογή των όσων προνοούνται στο Σχέδιο Αναδιάρθωσης “πρέπει να ξεκινήσουμε από τον Ιανουάριο”, προσθέτοντας ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών έπρεπε να ξεκινήσει από το Νοέμβριο”, μήνα κατά τον οποίο υπήρξαν και κάποιες μειώσεις των δαπανών.

Ερωτηθείς για το μέλλον της συνεργασίας με την ΕΤΥΚ, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι “ο συνδικαλισμός, όπως και ο συνεργατισμός, είναι σπουδαίοι θεσμοί”, προσθέτοντας ότι “στόχος μας δεν είναι οι συγκρούσεις”.

“Υπάρχει κοινό συμφέρον και για τους εργαζόμενους και για τους μετόχους και για όλους και δεν βλέπω να υπάρχουν ουσιώδη πράγματα που να διαχωρίζουν εμάς από την ΕΤΥΚ τόσο δε με τις άλλες συντεχνίες με τις οποίες έχουμε μια ειλικρινή συνεργασία”, σημείωσε.

Ερωτηθείς πότε θα κληθεί το προσωπικό να αποφασίσει για το πρόγραμμα πρόωρης αφυπηρέτησης, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι “το πρόγραμμα επιθυμούμε να το ενεργοποιήσουμε από Δευτέρας”, προσθέτοντας ότι “θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στο προσωπικό να ξεκινήσει να αξιολογεί αυτή την πρόταση”.

“Στόχος είναι τη Δευτέρα να ξεκινήσουμε τα διαδικαστικά σε σχέση με το σχέδιο”, ανέφερε.

“Είναι ένα πολύ φρόνιμο σχέδιο το οποίο διασφαλίζει την επόμενη μέρα για αυτούς που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας είπε στο ΚΥΠΕ ότι “το σχέδιο αναδιάρθρωσης ήταν μια τεράστια πρόκληση και έχει αρχίσει να υλοποιείται”, προσθέτοντας ότι “αυτό μας δίνει αρκετή σιγουριά ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον σκοπό του που είναι η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη του Συνεργατισμού”.

Ανέφερε ότι με την υλοποίηση του σχεδίου “διασφαλίζουμε τους πελάτες μας” και σημείωσε ότι “άμεσα θα πρέπει να κοιτάξουμε τους δανειολήπτες μας που είτε είναι ευπαθείς ομάδες είτε αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και να σταθούμε δίπλα τους κάνοντας συγκεκριμένη πολιτική”.

“Εκεί είναι οι πραγματικές προκλήσεις και προβλήματα. Όχι στον ισολογισμό μας αλλά στην κοινωνία και στην οικονομία”, κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα