Να διακριβωθεί αν έγιναν μετακινήσεις οστών αγνοουμένων, λέει ο ΥΠΕΞ

22:41 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ώστε να διακριβωθεί πού μετακινήθηκαν, αν μετακινήθηκαν, οστά αγνοουμένων και να απαιτήσουμε το ίδιο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Τουρκία, θέλουμε τα παιδιά μας», στην Πύλη Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο που διήλθε το θέμα των αγνοουμένων, κατά την πρώτη του περίοδο ως Υπουργός Εξωτερικών, όπου, όπως είπε, έγινε προσπάθεια από την διεθνή κοινότητα για κλείσιμο του θέματος, στη βάση της αρχής του

«υποτιθέμενου νεκρού».
Όπως είπε, τότε πάρθηκαν ρηξικέλευθες αποφάσεις, με εκταφές οστών στα κοιμητήρια Λακατάμιας, Λευκωσίας και αλλού, που ανήκαν σε άτομα που είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των αγνοουμένων και είχαν ταφεί στις ελεύθερες περιοχές.

Σκοπός, ανέφερε, ήταν να διαφανεί ότι η πλευρά μας δεν επιδίωκε την προπαγάνδα στο θέμα.
Είπε ότι με την έναρξη των εκταφών για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων από τη ΔΕΑ σημειώθηκε πρόοδος, πρόσθεσε όμως ότι η μεγάλη μάζα των συγγενών εξακολουθούν να ζουν το δράμα τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν οι υποδείξεις για χώρους ταφής αγνοουμένων ή διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σε αυτούς επεμβάσεις και μετακινήσεις οστών, στα κατεχόμενα και σε κάποιες περιπτώσεις και στις ελεύθερες περιοχές.
Συμπλήρωσε ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια, ώστε να διακριβωθεί πού μετακινήθηκαν, αν μετακινήθηκαν, οστά, απαιτώντας παράλληλα να πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά, καθώς όπως είπε, ο λόγος είναι καθαρά ανθρωπιστικός.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και τέως Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος μοιράστηκε προσωπικές εμπειρίες και βιώματα από τον πολύχρονο ανθρωπιστικό αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Είπε ότι η προσωπική επαφή του με το θέμα ξεκίνησε από τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή, ως διευθυντής της Υπηρεσίας Μερίμνης, όταν ερχόταν σε άμεση επικοινωνία με τις οικογένειες που προσπαθούσαν να διακριβώσουν την τύχη των οικείων τους.

Συμπλήρωσε ότι δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη του οι φιγούρες των μαυροφορεμένων μανάδων και συζύγων που τον πλησίαζαν και ζητούσαν να μάθουν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.
Αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την Επιτροπή Αγνοουμένων, για ένα πρόβλημα που, όπως είπε, δεν είχε σχέση με μικροκομματικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα των αγνοουμένων θα είχε κλείσει, αν η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων δεν παρέμενε σταθερή στις θέσεις της και δεν αντιστεκόταν στην κήρυξη όλων των αγνοουμένων ως «υποτιθέμενων νεκρών».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης επανέλαβε από την πλευρά του τη δέσμευση και «το συμβόλαιο τιμής πως θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι τον αγώνα μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας».
Είπε ακόμη πως ο πολυετής, καθαρά ανθρωπιστικός αγώνας είχε να αντιμετωπίσει, πέραν της αρνητικής στάσης της Τουρκίας και την «εγκληματική απάθεια» του διεθνούς παράγοντα, αλλά και τις κατά καιρούς «ηττοπαθείς θέσεις και μεθοδεύσεις δικών μας κύκλων» που πρέσβευαν ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί και το θέμα αποτελεί χάσιμο χρόνου.

«Εμείς, όμως, σε πείσμα των καιρών και της αδικίας, μέσα από το μαρτύριό μας, αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε άσβεστη την αγωνιστική διάθεση και μνήμη» κατέληξε.
Την εκδήλωση προσφώνησε και ο συγγραφέας Πάνος Μυρτιώτης, ο οποίος είχε την επιμέλεια του βιβλίου, ενώ ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Φώτος Φωτιάδης ανέγνωσε αποσπάσματα.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Προεδρίας Καίτη Κληρίδη, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Αγνοουμένων Σκεύη Κουκουμά, ο ε/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Θεόφιλος Θεοφίλου, ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου καθώς και συγγενείς αγνοουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα