Να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής

12:34 25/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των του χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, με στόχο την επίδραση στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαιρετίζοντας την έναρξη της πρώτης Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Νότου της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής

τόνισε ωστόσο ότι η ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των χωρών του Νότου, προκύπτει και από τις κοινές προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, που σχετίζονται με τη γειτνίαση με μια περιοχή η οποία μαστίζεται από μακροχρόνιες και αλλεπάλληλες κρίσεις και συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής.

“Αυτές οι συνθήκες εντείνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα, προκαλώντας πρόσθετες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις στα κράτη μας, περιλαμβανομένης της ανάγκης για νέες δομές στη φιλοξενία μεγάλου αριθμού μεταναστών, με κόστος καθόλου ευκαταφρόνητο”, είπε.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι λόγω αυτών των συνθηκών και τις περίπλοκες σχέσεις που δημιουργεί το γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, τίθενται εμπόδια στην ασφαλή δραστηριότητα στη θάλασσα, η οποία μας ενώνει μεν, αποτελεί όμως συχνά σημείο τριβής, ειδικά όταν κάποια κράτη αρνούνται να συμμορφωθούν με διεθνείς κανόνες που διέπουν το δίκαιο της θάλασσας”.

Παράλληλα, ο κ. Ομήρου παρατήρησε ότι οι χώρες του Νότου έχουν επίσης ταυτιστεί, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες, όπου, όπως είπε, στις χώρες που εφάρμοσαν προγράμματα προσαρμογής οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πιο έντονες, ενώ η συνεχής επιβολή μέτρων λιτότητας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά αντίθετα, περιορίζει περαιτέρω την ελπίδα απεμπλοκής, στο άμεσο μέλλον, από τα δεινά της κρίσης.

Αφού αναφέρθηκε στις “καταστροφικές συνέπειες” στον τραπεζικό τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία γενικότερα, από τις πρωτοφανείς αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Eurogroup και αφορούν στις προϋποθέσεις για παροχή της οικονομικής στήριξης”, ο Πρόεδρος της Βουλής συντάχθηκε στην προσπάθεια της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διερεύνηση του ρόλου, των όρων εντολής και της λειτουργίας της Τρόικας σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης και συνέδεσε την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών στις χώρες όπου δραστηριοποιήθηκε η Τρόικα με την αμφισβήτηση της Ένωσης από τους πολίτες.

“Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Στην απάντηση του ερωτήματος αυτού, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια της Ευρώπης, τα οποία μάχονται συνεχώς για την ενίσχυση της νομιμότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για τη μείωση και εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος που παραμένει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τα εθνικά Κοινοβούλια μάχονται για να επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά στους πολίτες και να τους θέσει, όπως και το συμφέρον τους, στο κέντρο των πολιτικών της”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα