Να επανεξετάσει τη φορολογία ακίνητης περιουσίας ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Γ. Λιλλήκας

18:16 20/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την επαναξιολόγηση από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ζήτησε σήμερα η Συμμαχία Πολιτών δια του Προέδρου της Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος δήλωσε ότι η φορολόγηση που προνοεί το νομοσχέδιο είναι άδικη και πρόχειρη.

Σε δηλώσεις του σήμερα στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Λιλλήκας χαιρέτισε παράλληλα το διορισμό ποινικών ανακριτών για το Συνεργατισμό, ζητώντας ωστόσο όπως το ίδιο γίνει και με την περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου

και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περίπτωση της του ξεπουλήματος, όπως το χαρακτήρισε, των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε έντονη ανησυχία για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, λέγοντας ότι η φορολόγηση αυτή είναι άδικη και πρόχειρη. «Είναι πάρα πολλές οι πρόνοιες της που θα οδηγήσουν σε αδικία εις βάρος των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και των κοινωνικών εκείνων στρωμάτων που κατέχουν περιουσία χαμηλής αξίας αλλά και έχουν μειωμένα εισοδήματα μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης» είπε, αναφέροντας πως «η όποια φορολογία και πολύ περισσότερο αυτή της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και ταυτόχρονα να λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές συνθήκες των κυπριακών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ακόμη πως μέσα στα σημερινά οικονομικά δεδομένα, είναι χιλιάδες οι οικογένειες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και να πληρώσουν το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Πρόσθεσε πως η Συμμαχία Πολιτών ανέμενε ότι η Κυβέρνηση θα διδασκόταν από το γεγονός ότι παρά τις αυξημένες φορολογίες και την εισαγωγή νέων φορολογιών το Α’ εξάμηνο του 2013, τα έσοδα του κράτους από τις φορολογίες ήταν μειωμένα. «Η αύξηση των φορολογιών δεν οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του κράτους αλλά αντίθετα οδηγεί την οικονομία σε βαθύτερη κρίση», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και σε σχέση με το ενδεχόμενο εκποίησης ακινήτων, το οποίο, όπως είπε, προβλέπεται και στο κυπριακό Μνημόνιο, και το οποίο θα πρέπει να εκληφθεί ως δεδομένο από του χρόνου ή το αργότερο από το 2015.

«Θα έχουμε για πρώτη φορά στον τόπο μας το φαινόμενο των αστέγων, των οικογενειών που δεν θα διαθέτουν στέγη» ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η Συμμαχία Πολιτών ζήτησε κατ’ επανάληψη επιμήκυνση των δανείων έτσι ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στα δάνεια τους.

«Δυστυχώς» δήλωσε, «η στάση των τραπεζών είναι αρνητική σε αυτό το κορυφαίας σημασίας ζήτημα για τις κυπριακές οικογένειες».

Σημείωσε δε πως λόγω του ότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται, έχει υποχρέωση το κυπριακό Κοινοβούλιο και οι Βουλευτές να νομοθετήσουν και να επιβάλουν με νόμο την επιμήκυνση των δανείων μέχρι και για 30 χρόνια και ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η ετήσια δόση και θα μπορέσουν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να ανταποκριθούν στα δάνεια τους και να προστατεύσουν την κατοικία τους.

Διορισμός ποινικών ανακριτών για το Συνεργατισμό

Ο Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε το διορισμό ποινικών ανακριτών για το Συνεργατισμό, λέγοντας ότι ο Συνεργατισμός αποτελεί μια κοινωνική κατάκτηση η οποία θα πρέπει να προστατευτεί αλλά και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει εξυγίανση και πλήρης διαφάνεια στις εργασίες του Συνεργατισμού έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των μελών του Συνεργατισμού απέναντι στο Συνεργατικό Κίνημα.

Ανέφερε ωστόσο την ίδια στιγμή πως υπάρχουν και άλλα κεφαλαιώδη ζητήματα και σημαντικές αποφάσεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου και οι οποίες θα πρέπει και αυτές να τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. «Και τονίζω τον όρο ‘ανεξάρτητων’ ποινικών ανακριτών» είπε.

Δήλωσε ακόμη πως θα πρέπει να διοριστεί επιτροπή ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για να εξετάσει τις συνθήκες και τα δεδομένα πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. «Να μελετήσει και να εξετάσει σε βάθος τη νομιμότητα πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να εξετάσει κατά πόσο πωλήθηκαν ή όχι στην πραγματική τους αξία ή ξεπουλήθηκαν και ταυτόχρονα να διερευνήσει σε βάθος, οι όποιες μίζες και ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν το όποιο προσωπικό όφελος από το ξεπούλημα αυτό» δήλωσε.

Για να προσθέσει ότι με το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα οι κυπριακές τράπεζες επιφορτίστηκαν με πάνω από 4 δισ. ευρώ χρέος από τον ELA ενώ την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωνε αμέσως μετά την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών κέρδη ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ξεκαθάρισε τέλος, με αφορμή, όπως είπε, τις δηλώσεις κάποιων που προσπαθούν να δημιουργήσουν με αφορμή το γεγονός αυτό, σκιές στις σχέσεις ΕλλάδαςΚύπρου, ότι μόνο κακό κάνουν στην εθνική υπόθεση της Κύπρου όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν στήριξε την Κύπρο.

Αναφέροντας ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα πρέπει να διαφυλαχτούν σαν κόρη οφθαλμού, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι από το ξεπούλημα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν είχε κανένα όφελος το ελληνικό κράτος και πως το κέρδος των 3,5 δις. ευρώ δεν κατέληξε στα κρατικά ταμεία της Ελλάδας αλλά σε κάποιους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

«Γι’ αυτό δεν δικαιολογείται κανένας να επιρρίπτει ευθύνες στον ελληνικό λαό γι’ αυτή τη λανθασμένη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα