Ναυτιλιακή δύναμη η Κύπρος, δηλώνει ο Υπ. Συγκοινωνιών

14:44 16/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πενήντα χρόνια ιστορίας κλείνει φέτος το κυπριακό νηολόγιο, το οποίο παρά τις προκλήσεις κατέστησε τη μικρή Κύπρο μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη.

“Η λαμπρή πορεία που έχει ακολουθήσει το κυπριακό νηολόγιο έχει προσδώσει εκλεκτή θέση στη χώρα μας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Κύπρος αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη”, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών

και Έργων Τάσος Μητσόπουλος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα 50χρονα του κυπριακού νηολογίου.

Από το 1963, όταν άρχισε η λειτουργία του του κυπριακού νηολογίου, ο κυπριακός στόλος έφθασε το 1974 τους 3,5 εκατομμύρια κόρους χωρητικότητας, ενώ το 2013 και παρά τους περιορισμούς που η Τουρκία επιβάλλει από το 1987 στα πλοία υπό κυπριακή σημαία, το κυπριακό νηολόγιο βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως και στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 1.857 ποντοπόρα πλοία συνολικής χωρητικότητας πέραν των 21 εκατομμυρίων κόρων και με συνεισφορά στο κυπριακό ΑΕΠ που αγγίζει το 5%.

Ωστόσο, ο κ. Μητσόπουλος τόνισε πως “τα επιτεύγματα των 50 χρόνων που πέρασαν δεν μας επαναπαύουν, αλλά αποτελούν εφαλτήριο για μεγαλύτερες επιτυχίες”.

“Στόχος της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του κυπριακού νηολογίου αλλά και των άλλων εξίσου σημαντικών πυλώνων της κυπριακής ναυτιλίας”, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και πρόσθεσε: “Η επίτευξη αυτού του στόχου επιβάλλει τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον κρατικό τομέα, των επιπέδων της ασφάλειας στα κυπριακά πλοία, την προβολή των πλεονεκτημάτων της σημαίας και της χώρας μας ως κέντρου εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιρειών και πλοιοδιαχείρισης, αλλά και τη συνεχή παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ”.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η πλήρωση της θέσης του Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας (ΤΕΝ) και η δημιουργία θέσης Υφυπουργού, εφόσον εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της Βουλής.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΤΕΝ επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρεί σε αναδιάρθρωση των ναυτιλιακών γραφείων στο εξωτερικό, ώστε να έχουν μια καλύτερη επικοινωνία με τους πελάτες, έχει αρχίσει κύκλο επαφών με τις ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στον Πειραιά, καθώς και επαφές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΟ.

Σε ερώτηση γιατί το κυπριακό νηολόγιο παραμένει στάσιμο ως προς την προσέλκυση περισσότερων πλοίων, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε σε τρεις λόγους. Την ένταξη στην ΕΕ η οποία συνοδεύτηκε από μια αναθεώρηση της νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο, την αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού κυρίως από νηολόγια που θεωρούνται νηολόγια ευκαιρίας και το συνεχιζόμενο τουρκικό εμπάργκο.

“Παρά ταύτα έχοντας αυτό το σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά νηολόγια, η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να διαθέτει ένα αξιόπιστο και σοβαρό νηολόγιο, εξακολουθεί να παραμένει μέσα στα πρώτα μεγαλύτερα πλοιοδιαχειριστικά κέντρα παγκοσμίως”, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Όπως πρόσθεσε, μετά την επανεκλογή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών, αλλά και άλλων κινήτρων, τα οποία επεξεργαζόμαστε με τους συνεργάτες στο ΤΕΝ θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα.

“Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις”, συνέχισε, “ότι είναι εύκολο από τη μία μέρα στην άλλη να τερματιστεί το τουρκικό εμπάργκο ή να πείσουμε την Τουρκία να θέσει τέρμα στους περιορισμούς τους οποίους θέτει , παρά ταύτα αισιοδοξούμε ότι μέσα από εξωστρεφή και επιθετική πολιτική θα μπορέσουμε και νέα πλοία να προσελκύσουμε στο κυπριακό νηολόγιο, αλλά και την Κύπρο να διατηρήσουμε μέσα στα μεγαλύτερα πλοιοδιαχειριστικά κέντρα παγκοσμίως”.

Εξετάζονται τα τέλη που επιβάλλει η Αρχή Λιμένων στα λιμάνια
——————————
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι το Υπουργείο έχει κατά καιρούς γίνει δέκτης παραπόνων από επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται είτε στο εισαγωγικό είτε στο εξαγωγικό εμπόριο, με αντικείμενο την αναπροσαρμογή των τελών που επιβάλλονται στα λιμάνια.

“Είμαστε για το σκοπό αυτό σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την ΑΛΚ προς την οποία ως Υπουργείο έχουμε εγείρει το ζήτημα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια της κυπριακής οικονομίας, να ενθαρρύνουμε το εξαγωγικό εμπόριο, αλλά ταυτόχρονα σε μια δύσκολη περίοδο να ελαφρύνουμε τον Κύπριο καταναλωτή από δασμούς ή τέλη τα οποία μπαίνουν στο εισαγωγικό εμπόριο, και τα οποία μέσω των προϊόντων που εισάγονται στην αγορά μετακυλίονται στο κυπριακό φορολογούμενο”, είπε.

Επισημαίνοντας ότι η ΑΛΚ για δεύτερη συνεχόμενη χρονικά δεν διαφοροποίησε τα λιμενικά τέλη για το εξαγωγικό εμπόριο, ο κ. Μητσόπουλος πρόσθεσε πως “ταυτόχρονα βλέπουμε και το ζήτημα της αναϊσορρόπησης και των τελών που αφορούν και το εισαγωγικό εμπόριο.”

“Μας απασχολεί το θέμα πώς μπορούν να γίνουν τα κυπριακά λιμάνια πιο ελκυστικά και για εισαγωγικό αλλά και για διαμετακομιστικό εμπόριο”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα