Νέα εναρμονιστική νομοθεσία για Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων

19:41 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θεσπίσθηκε σήμερα ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής η νέα νομοθεσία για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΔΟΕΕ), τόσο για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και για τη ρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος των ΔΟΕΕ.

Με τη νομοθεσία αυτή επέρχεται εναρμόνιση της Κύπρου με την Οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2011 σχετικά με τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων και για την τροποποίηση των Οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, εξαιρουμένων των άρθρων 62 και 63.

Επίσης, εναρμονίζεται η κυπριακή νομοθεσία με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2013 της Επιτροπής της 19ης Δεκεμβρίου 2012 προς συμπλήρωση της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τις εξαιρέσεις, τους γενικούς όρους λειτουργίας, τους θεματοφύλακες, τη μόχλευση, τη διαφάνεια και την εποπτεία.

Στο νόμο που ψηφίσθηκε σήμερα το απόγευμα, υπάρχουν πρόνοιες που αφορούν τη θέσπιση κοινών απαιτήσεων για την έγκριση και την εποπτεία των ΔΟΕΕ.

Οι απαιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να προβλεφθεί η συνεπής προσέγγιση των συναφών κινδύνων και οι επιπτώσεις τους στους επενδυτές και στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι ΔΟΕΕ είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση σημαντικών ποσών επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, καθώς και εμπορικών συναλλαγών σε αγορές για χρηματοοικονομικά μέσα.

Ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, με το νόμο αυτόν, η λειτουργία των ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, οι προϋποθέσεις και διαδικασίες χορήγησης άδειας ΔΟΕΕ, οι προϋποθέσεις άσκησης δραστηριοτήτων από ΔΟΕΕ, οι προϋποθέσεις διορισμού θεματοφύλακα, οι αμοιβές στελεχών, η η διαδικασία ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για τους ΔΟΕΕ που αδειοδοτούνται σε κάθε κράτος – μέλος και τους διαχειριστές, η υποχρέωση τήρησης αρχείου από την αρμόδια εποπτική Αρχή κάθε κράτους – μέλους και οι ειδικοί κανόνες σχετικά με ΔΟΕΕ σε τρίτες χώρες, καθώς και οι κανόνες εποπτείας.

Η Οδηγία 2011/61/ΕΕ, που καλύπτει το συνολικό κλάδο των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα hedge funds, τα επενδυτικά κεφάλαια ακίνητης περιουσίας και τα private equity funds, προωθεί τη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο κοινών γενικών αρχών οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΟΕΕ, καθώς και κανόνων για την αδειοδότηση και εποπτεία τους και επιδιώκει τη διασφάλιση της διαφάνειας της δραστηριότητας των διαχειριστών έναντι των επενδυτών και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Με την εφαρμογή της Οδηγίας και του νέου νόμου, οι ΔΟΕΕ θα έχουν “διαβατήριο”, το οποίο θα τους επιτρέπει να διαθέτουν σε επαγγελματίες επενδυτές, σε διασυνοριακή βάση, μερίδια και μετοχές των ΟΕΕ της ΕΕ, ενώ, κατόπιν έκδοσης σχετικής οδηγίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μερίδια ΟΕΕ της ΕΕ σε ιδιώτες επενδυτές στη Δημοκρατία.

Οι ΔΟΕΕ της ΕΕ θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα διάθεσης μεριδίων ΟΕΕ εκτός ΕΕ στα κράτη – μέλη, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, ενώ από τον Ιούλιο του 2015 θα μπορεί να διαθέτουν μερίδια τέτοιων οργανισμών εντός της ΕΕ με τη χρήση του “διαβατηρίου”, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζει ο νόμος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να εναρμονισθεί με την Οδηγία μέχρι την 22α Ιουλίου 2013 και όσα κράτη – μέλη εναρμονισθούν με την Οδηγία μέχρι την ημερομηνία αυτή αναμένεται ότι θα αποκτήσουν προβάδισμα στην προσέλκυση ΔΟΕΕ για αδειοδότηση σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Με την ψήφιση του νόμου αυτού, η Κύπρος αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά συλλογικών επενδύσεων, το οποίο εκτιμάται αρμοδίως ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με βάση τις πρόνοιες του νόμου, ορίζεται ως η αρμόδια Αρχή για την εποπτεία των ΔΟΕΕ και θα ελέγχει, μεταξύ άλλων, τη νομιμότητα της δραστηριοποίησης των ΔΟΕΕ, προάγοντας με τον τρόπο αυτό ένα κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές και διασφαλίζοντας την αποτροπή της επέλευσης κινδύνου στο σύστημα που θα μπορούσε να προέλθει από τη λειτουργία αυτών των οργανισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα