Νέα τεχνολογία επιτρέπει μετακίνηση αρχείων μεταξύ υπολογιστών με τα μάτια

13:15 12/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα ποντίκια κινδυνεύουν. Όχι από τις γάτες, ούτε από τις οθόνες αφής, αλλά από το βλέμμα μας. Μια νέα τεχνολογία, με την εύγλωττη ονομασία EyeDrop, επιτρέπει σε έναν χρήστη να μετακινήσει ένα αρχείο ή ένα φάκελο από την οθόνη του επιτραπέζιου υπολογιστή του στην ταμπλέτα ή στο “έξυπνο” κινητό του, απλώς ρίχνοντας του μια ματιά!

Το πρωτοποριακό σύστημα, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από Βρετανούς ερευνητές του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ με επικεφαλής τον Τζέισον Τέρνερ, σύμφωνα με το “New Scientist”, χρησιμοποιεί

μια στερεωμένη στο κεφάλι συσκευή καταγραφής του βλέμματος, η οποία ταυτόχρονα καταγράφει το οπτικό πεδίο του χρήστη.

Έτσι το EyeDrop -που μόλις παρουσιάστηκε σε συνδιάσκεψη για τα πολυμέσα στη Σουηδία- είναι σε θέση να γνωρίζει πού ακριβώς στην οθόνη κοιτάζει κάθε στιγμή ο χρήστης. Ο τελευταίος, από τη στιγμή που κοιτάξει κάτι (π.χ. το αρχείο μιας φωτογραφίας), αρκεί να πατήσει ένα πλήκτρο με το οποίο επιλέγει το αντικείμενο και, στη συνέχεια, να στρέψει το βλέμμα του εκεί που θέλει να μετακινηθεί αυτό το αρχείο, στο tablet, στο smartphone, στο laptop του κ.α. Εφόσον οι δύο αυτές συσκευές συνδέονται ασύρματα, το αρχείο μεταφέρεται απλώς με μια ματιά.

Οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία, που θα βελτιωθεί περαιτέρω, θα είναι χρήσιμη για τη μεταφορά αρχείων και γενικότερα ψηφιακού περιεχομένου (π.χ. ενός διαδραστικού χάρτη) από δημόσιες και κοινόχρηστες οθόνες στις προσωπικές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές των χρηστών.

Ο Τζέισον Τέρνετ παρομοίασε τη νέα δυνατότητα με το “άγγιγμα του Μίδα”, που θα μπορεί να μεταφέρει στη συσκευή του, πανεύκολα και με φυσικό τρόπο, οποιαδήποτε πληροφορία βλέπει γύρω του ο χρήστης.

Ήδη ορισμένες εταιρίες, όπως η σουηδική Tobii, αναπτύσσουν τεχνολογία παρακολούθησης του βλέμματος, με σκοπό να την ενσωματώσουν σε φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες εντός του 2014. Αλλά και τα “έξυπνα” γυαλιά της Google αναμένεται να περιλαμβάνουν μια παρόμοια δυνατότητα στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα