ΓΓ ΑΚΕΛ: “Αδιέξοδη και καταστροφική η στάση της Κυβέρνησης”

13:52 7/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε οικονομία και Κυπριακό, άσκησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κάνοντας λόγο για αδιέξοδη και καταστροφική, για τον τόπο, στάση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Είπε, πως για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λειτούργησε ως δικαιολογία ότι του έθεσαν το ‘πιστόλι στον κρόταφο’, όμως για την κυπριακή κοινωνία και οικονομία πατήθηκε και η σκανδάλη.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις θέσεις του κόμματος,

ανασκοπώντας τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, στους στόχους του ΑΚΕΛ τα επόμενα χρόνια, καθώς και στο ρόλο της ηγεσίας, στελεχών και απλών μελών του κόμματος.

Η Ολομέλεια της ΚΕ, η οποία άρχισε το πρωί στα Κεντρικά Γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, θα συζητήσει και θα εγκρίνει τις θέσεις που θα τεθούν ενώπιον του κομματικού συνόλου και στη συνέχεια ενώπιον του Προγραμματικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Στην ομιλία του, ο Άντρος Κυπριανού είπε αρχικά ότι η συζήτηση αυτή δεν είναι αποσπασματική, αλλά μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για ανανέωση, ανασυγκρότηση και ανασύνταξη με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κύπρου, των εργαζομένων και του κυπριακού λαού γενικότερα.

«Επιχειρώντας να ανταποκριθούμε στις απόψεις που ακούστηκαν από την κομματική βάση αλλά και στις απαιτήσεις που προβάλλονται από την κομματική βάση, προχωρήσαμε προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτο στην ανανέωση και την ανασυγκρότηση του οργανωτικού μας μηχανισμού και δεύτερο στο ξεκαθάρισμα και συγκρότηση των θέσεων μας για μείζονα ζητήματα τα οποία κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου μας», είπε.

Ξεκινώντας την αναδρομή των τελευταίων ετών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό έγιναν σημαντικά βήματα, ιδιαίτερα όταν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρισκόταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ και στον κοινωνικοοικονομικό τομέα έγιναν πολλά, ιδιαίτερα μέχρι τις αρχές του 2011.

«Οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μαζί με την κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα προκάλεσαν ανυπέρβλητες δυσκολίες, τις οποίες η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια επιχείρησε να αντιμετωπίσει», είπε και πρόσθεσε πως πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών, «προβλήματα προκλήθηκαν και από τον αντιπαραγωγικό, λαϊκίστικο και άκρως μηδενιστικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η αντιπολίτευση».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες, λέγοντας ότι η στάση που τήρησε η τότε αντιπολίτευση στο Κυπριακό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Στο βωμό των σκοπιμοτήτων εξαπολύθηκε σκληρή πολεμική που κορυφώθηκε από το πρώτο κιόλας διάστημα που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις ο Δημήτρης Χριστόφιας. Η ίδια ανελέητη πολεμική επεκτάθηκε και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε.

Είπε, κατόπιν, ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια είχε τραβήξει γραμμή υπεράσπισης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου πλούτου, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και «γενικά όσων είχαν ανάγκη έναντι της επίθεσης που εξαπέλυαν οι νεοφιλελεύθερες, αντιλαϊκές πολιτικές της κυρίαρχης τάξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της Τρόικα. Αυτή τη γραμμή», συνέχισε, «ξήλωσε και ξηλώνει μέρα με τη μέρα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε να το ζει στο πετσί του ο κάθε κύπριος ανεξάρτητα από την πολιτική του πεποίθηση. Όσο περνά ο χρόνος τόσο περισσότερο θα γίνεται συνείδηση στον κυπριακό λαό ότι η στάση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι αδιέξοδη και καταστροφική για τον τόπο».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για πολιτική επίθεση που δέχθηκε το ΑΚΕΛ και η οποία εντάθηκε την περίοδο που ακολούθησε το τραγικό ατύχημα στο Μαρί. «Ο πρόσφατος δημόσιος διάλογος, που έγινε από τον κ. Πολυβίου με αφορμή το Μαρί, αποκάλυψε τα κίνητρα και τις σκοπιμότητες πίσω από εκείνη την πρωτοφανή πολιτική, ιδεολογική και προσωπική επίθεση ενάντια στο Δημήτρη Χριστόφια. Από εκείνη τη φάση και μετά, ο στόχος ήταν αυτές καθαυτές οι θέσεις της Αριστεράς στα κρισιμότερα ζητήματα για τον τόπο, στη διαχείριση του Κυπριακού, της οικονομίας, του φυσικού πλούτου, την ενίσχυση του κράτους προνοίας και άλλα», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι το ΑΚΕΛ κατηγορήθηκε στο παρελθόν όταν υποδείκνυε πως δεν θα πρέπει να δεχόμαστε άκριτα ό,τι προέρχεται από την ΕΕ, και πρόσθεσε πως η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε με οδυνηρό τρόπο τις εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ. «Ας μην επιμένουν λοιπόν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων να μας αποκαλούν «αντιευρωπαίους», «δογματικούς» και άλλα πολλά. Εμείς υποστηρίζουμε μια άλλη Ευρώπη. Την Ευρώπη των λαών, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εξάλλου», συνέχισε, «την ‘αλληλεγγύη’ των Ευρωπαίων εταίρων μας, που πολυδιαφήμιζε προεκλογικά ο κ. Αναστασιάδης και τα αποτελέσματα των πολιτικών που μας επέβαλαν, τα είδαμε και τα ζούμε από το Μάρτη μέχρι σήμερα».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι εξελίξεις δεν είναι μέχρι στιγμής ελπιδοφόρες και πως η εγκατάλειψη των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια-Ταλάτ κάθε άλλο παρά αποδείχθηκε σοφή. «Αυτή την ώρα δεν ωφελεί να αναζητούμε τους μικροπολιτικούς λόγους που οδήγησαν τον κ. Αναστασιάδη σε αυτή την απονενοημένη κίνηση. Κίνηση που όπως προειδοποίησε το Κόμμα μας, απλώς επέτρεψε στην τουρκική πλευρά να προωθήσει απαράδεκτες θέσεις, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα εμάς. Αυτή την ώρα προέχει να εργαστούμε συλλογικά προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες, μέσα σε σωστά πλαίσια και στη σωστή βάση», είπε.

Λέγοντας πως η επανένωση της Κύπρου θα δημιουργήσει και προϋποθέσεις ανάπτυξης, διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν υπαινίσσεται ότι πρέπει να αποδεχθούμε την οποιαδήποτε λύση υπό το κράτος οικονομικού εκβιασμού. «Τουλάχιστον στην περίπτωση του Κυπριακού, ας φύγει από το τραπέζι το πιστόλι, χωρίς να στραφεί στον κρόταφο του κυπριακού λαού. Το λέω αυτό γιατί μπορεί να λειτούργησε απλώς ως δικαιολογία για τον κ. Αναστασιάδη ότι του έθεσαν το ’πιστόλι στον κρόταφο’, όμως για την κυπριακή κοινωνία και οικονομία πατήθηκε και η σκανδάλη», είπε.

«Εννιά και πλέον μήνες μετά τα όσα συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης με την Τρόικα η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Ο τραπεζικός τομέας συρρικνώθηκε και αναδιαρθρώθηκε βίαια, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς δυσκολίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επιβλήθηκαν επιπλέον περικοπές στις δημόσιες δαπάνες με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση, μειώνεται η εσωτερική ζήτηση, με άμεση επίδραση στην αγορά εργασίας εξακοντίζοντας την ανεργία στα ύψη, οι όροι εργασίας γίνονται όλο και πιο δυσμενείς, ενώ πολλές περιουσίες απειλούνται με εκποίηση. Ταυτόχρονα, ο δημόσιος πλούτος ετοιμάζεται για ξεπούλημα, ενώ η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, αν δεν περάσει στα χέρια των μονοπωλίων, θα αξιοποιηθεί πολύ αργότερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί», είπε.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε, στη συνέχεια, ότι το ΑΚΕΛ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα παρουσιάσει σειρά προτάσεων για την οικονομία προς την κοινωνία αλλά και την Κυβέρνηση. «Αυτές οι προτάσεις βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά πως το μόνο που θα επιτυγχάνουν θα είναι η ανακούφιση από τις συνέπειες του Μνημονίου», είπε, προσθέτοντας πως ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας θα προέλθει μόνο με απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως στο πλαίσιο του μνημονίου ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ούτε ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική. Με μαθηματική ακρίβεια η κοινωνία οδηγείται σε βαθιά ύφεση, ανέχεια και ανεργία», είπε, και παράλληλα, ανέφερε πως το ΑΚΕΛ μελέτησε εναλλακτικές επιλογές και τόλμησε να μιλήσει ξεκάθαρα για την ανάγκη εξόδου από το Μνημόνιο και για την ανάγκη να μελετηθεί η πρόταση για έκδοση εγχώριου νομίσματος.

Αναφορικά στο πώς φτάσαμε ως εδώ στην οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε πως την ώρα που κάποιοι κόμπαζαν ότι είχαμε «τους καλύτερους τραπεζίτες στην Κύπρο» και ένα Διοικητή που «όταν μιλά οι ξένοι κρέμονται από το στόμα του» το ΑΚΕΛ κατάγγελλε τα επικίνδυνα παιχνίδια μερίδας των τραπεζιτών για εύκολο κέρδος και την ελλιπή εποπτεία του κ. Ορφανίδη.

Αναζητώντας αίτια και αιτιατά της οικονομικής κρίσης, ειπώθηκε από κάποιους αυτό που ειπώθηκε στην Ελλάδα. Η διάσημη πλέον ατάκα πως «όλοι μαζί τα φάγαμε». Διαπίστωση που επικρέμεται σήμερα ως σκιά πάνω από όλα τα πολιτικά κόμματα, προάγοντας την απαξίωση, τσουβαλιάζοντας τις πολιτικές δυνάμεις και ευτελίζοντας την πολιτική ζωή.

Στη συνέχεια, απάντησε σε όσους κατηγορούν ότι το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται Πορίσματα Επιτροπών που επιρρίπτουν ευθύνες σε στελέχη του, είπε: «Πορίσματα στημένων διαδικασιών που φωνάζουν από μακριά τον υποκειμενισμό τους και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, το ΑΚΕΛ δεν τα αποδέχεται. Αποδέχεται μόνο Πορίσματα αντικειμενικά και τεκμηριωμένα. Όπως ήταν το Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, που καταρτίστηκε μετά από 10 χρόνια έρευνας, με καταθέσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα το οποίο απέρριψε ο ΔΗΣΥ, αλλά ποτέ κανένας δεν τον έψεξε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στις συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, είπε πως όλες οι πολιτικές συνεργασίες και συμμαχίες επιδιώχθηκε να θεμελιωθούν στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της λύσης του Κυπριακού. «Η ζωή απέδειξε ότι μέχρι ενός σημείου, όταν η συνεργασία συζητά βασικές αρχές και πλαίσιο λύσης του Κυπριακού υπάρχει ομογνωμία. Τα δύσκολα αρχίζουν μετά, όταν αρχίζει η διαπραγματευτική διαδικασία. Γι΄ αυτό και πλέον δεν είναι αρκετές οι διακηρύξεις. Χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία σε ένα πιο συγκεκριμένο περίγραμμα θέσεων, ώστε την κρίσιμη στιγμή οι συνεργαζόμενες δυνάμεις να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων», είπε.

Όσον αφορά στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, η οικοδόμηση συνεργασιών και συμμαχιών δε μπορεί ούτε και πρέπει να στηρίζεται σε συναισθηματισμούς, ούτε και σε παζάρια. «Πρέπει να στηρίζεται σε πολιτική βάση και σε κοινές πολιτικές θέσεις που θα τίθενται ξεκάθαρα εξαρχής», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ στα σχεδόν 90 χρόνια της ζωής άντεξε ολομέτωπες επιθέσεις και θα αντέξει και σήμερα όχι για λόγους μεταφυσικούς, αλλά επειδή έχει πάνω από όλα σωστές πολιτικές θέσεις.

Keywords
ακελ, ακελ, κυπρος, τροικα, λύση, μνημονιο, ελλαδα, συγκεκριμένο, τίθενται, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αποτελεσματα ευρωεκλογων, η ζωη, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, μιλα, ηγεσια, κυπρου, οικονομια, παιχνιδια, πλαισιο, υφεση, υψος, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, ανεργια, ατυχημα, αφορμη, γινεται, γινονται, γραφεια, δευτερο, διαστημα, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ετων, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδια, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λευκωσια, λύση, λογο, μακρια, μεχμετ, μηνες, οφελος, ωφελει, πρωι, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, στομα, τίθενται, υλοποιηση, χρονος, βηματα, δημητρης, ενωση, ιδιαιτερα, θεσεις, ξεκαθαρισμα, ξεκινησε, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα