ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποδοχή πρότασης την Αμμόχωστο θα τονώσει τη διαδικασία

13:28 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αν η τουρκική πλευρά επιδείξει καλή θέληση για πιθανή επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου μέσω του ΟΗΕ, στους νόμιμους κατοίκους της πόλης και άνοιγμα του λιμανιού της πόλης για εμπόριο μέσω της ΕΕ, μπορεί να τονωθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κατά τη διάρκεια ομιλίας του σήμερα σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες

για τη δημογραφική δομή στην Κύπρο.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε εκτενώς στον εποικισμό που τελείται από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

«Ως ε/κ πλευρά καταγγέλλουμε με κάθε ευκαιρία το συνεχή εποικισμό των κατεχομένων», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξέφρασε την αγανάκτηση της για την κατάσταση που ο εποικισμός δημιουργεί στις κατεχόμενες περιοχές».

Ανέγνωσε επιστολή Τουρκοκύπριας που ζει στην εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, η οποία δημοσιεύθηκε στον τ/κ Τύπο σύμφωνα με τα λεγόμενα της οποίας «η αλλαγή φάνηκε από το 1990». Θυμάμαι, γράφει η Τουρκοκύπρια, «πολύ καλά το θόρυβο που έκαναν οι βαλίτσες». Γνωρίζετε, αναφέρει, «ότι ενώ περνούν οι βαλίτσες, οι τροχοί τους κάνουν ένα θόρυβο όπως το βουητό».

«Και οι Τούρκοι μετανάστες, έρχονταν εδώ σέρνοντας τις βαλίτσες τους… Και έτσι, σιγά-σιγά, άρχισε η αλλαγή σε αυτή την περιοχή… Ενα-ένα τα γιασεμιά μας μαράθηκαν..», προσθέτει.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «η γειτονιά της κυρίας άλλαξε μαζί με τη δημογραφική δομή της τουρκοκυπριακής κοινότητας όχι εξαιτίας ενός κύματος μεταναστών αλλά εξαιτίας μιας προμελετημένης, εντεταλμένης και οργανωμένης από την Τουρκία καθόδου Τούρκων εποίκων».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε στη συνέχεια στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης τον τ/κ Τύπο σύμφωνα με τα οποία το 1990 ο πληθυσμός των κατεχομένων ήταν 171.469 ενώ το 2009 αυξήθηκε κατά 65%, φτάνοντας στις 283.730 χιλιάδες, ενώ οι εργαζόμενοι το 1990 ανέρχονταν στις 71.525 και το 2009 έφτασαν τις 91.550.

Αναφέρθηκε επίσης σε απόρρητο κανονισμό της Τουρκίας που σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο και πάλι προνοεί τη μαζική μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα με σκοπό την κάλυψη αναγκών του ψευδοκράτους με σημαντικό κριτήριο επιλογής οικογένειας από περιοχές της Τουρκίας με υπερπληθυσμό.

Συνέχισε εκφράζοντας τη θέση ότι «συνεπώς, δεν μιλούμε για μετανάστευση, αλλά για εποικισμό».

Μαζί με τον κανονισμό, είπε ο κ. Κυπριανού, «δημοσιεύθηκε και ένας άκρως απόρρητος κατάλογος με συγκεκριμένα παραδείγματα: 81 οικογένειες από το χωριό Karakeşli στα Περβόλια Αμμοχώστου, 115 οικογένειες από τη Σελεύκεια της Τουρκίας στα Περβόλια Αμμοχώστου, 129 οικογένειες από το χωριό Taskıran της Τραπεζούντας στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και 127 οικογένειες στην Κυθραία. Ομάδες νομάδων από τα Άδανα, την Αττάλεια, από το Ιcel και το Denizli και από αλλού, μεταφέρθηκαν επίσης στα κατεχόμενα με την ίδια διαδικασία».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ύπαρξη του ψευδοκράτους «συνιστά απειλή και για τους Ελληνοκύπριο

Keywords
Τυχαία Θέματα