Ο Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα

20:07 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε τη Δευτέρα την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα (IDR), σε «Β-», από «Β» που ήταν προηγουμένως, καθώς και την αξιολόγηση σε εγχώριο νόμισμα κατά δύο βαθμίδες, σε «CCC”, από “Β”.

Σύμφωνα με τον Fitch, η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου

σε ξένο νόμισμα αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, λόγω των υψηλών κινδύνων υλοποίησης του συμφωνηθέντος προγράμματος και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος έχει αφαιρέσει την αρνητική παρακολούθηση (RWN) για πιθανή νέα υποβάθμιση από τις δύο αξιολογήσεις, ενώ επιβεβαίωσε στην βαθμίδα “Β” τόσο την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα όσο και την ανώτερη αξιολόγηση που μπορεί να λάβει η χώρα (Country Ceiling)

Ο Fitch αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα στήριξης βελτιώνει την άμεση θέση της Κυβέρνησης τόσο από την άποψη ρευστότητας όσο και από άποψη φερεγγυότητας (η εκταμίευση το Μάιο δόσης από ΕΜΣ ύψους 2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή ομολόγου EMTN, ύψους 1,4 δισ. ευρώ που λήγει τον Ιούνιο).

Αναφέρει, ωστόσο, ότι η Κύπρος δεν έχει καμία ευελιξία για την αντιμετώπιση εγχώριων ή εξωτερικών σοκ και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το πρόγραμμα να βγει εκτός τροχιάς, με το χρηματοδοτικό περιθώριο ενδεχομένως να είναι ανεπαρκή για την απορρόφηση μιας σημαντικής δημοσιονομικής και οικονομικής διολίσθησης.

Στις βασικές παραδοχές του πάνω στις οποίες στηρίχθηκε για την υποβάθμιση, ο Fitch επικαλείται τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμο σε σχέση με την παραγωγή, την ανεργία και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Fitch αναμένει ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη και να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι αναμένεται από το πρόγραμμα της Τρόικας, καθώς και αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, αντικατοπτρίζοντας τις αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει σημαντικά υψηλότερα από ό, τι αναμένεται.

Ο διεθνής οίκος θεωρεί επί του παρόντος ότι το δημοσιονομικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ.

Η πίεση στις τράπεζες για απομόχλευση αναμένεται να ασκήσει σημαντική πίεση στην οικονομία με αλυσιδωτές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, αναφέρει, σημειώνοντας ότι “μια πρόωρη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που θα ενεργοποιήσει σημαντική εκροή κεφαλαίων θα μπορούσε να έχει μεγάλες αρνητικές οικονομικές συνέπειες”, σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, ενώ η κυβέρνηση έχει εγκρίνει και συμφωνήσει μέτρα εξυγίανσης μόλις πέρα του 7% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2018, ένα επιπλέον 4,7% πρόσθετων μέτρων θα είναι αναγκαία σύμφωνα με τις παραδοχές του προγράμματος για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2018, το οποίο απαιτείται για να μειωθεί το βάρος του χρέους στο στόχο της τρόικας, κοντά σε περίπου 100% του ΑΕΠ έως το 2020.

Σύμφωνα με τον Fitch, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα καταστήσει ολοένα και πιο δύσκολο τον εντοπισμό νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να επικεντρωθούν στην πλευρά των δαπανών, ενώ η παραγωγή εσόδων από μερικά από τα εξαγγελθέντα μέτρα, όπως σημειώνει ο οίκος, είναι επίσης αβέβαιη, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Προσθέτει ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί υψηλότερα του 126% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, γεγονός που αντικατοπτρίζει, όπως αναφέρει ο οίκος, την αξιολόγηση του για βαθύτερη ύφεση κατά τα τελευταία έτη του προγράμματος και μια πιο αργή ανάκαμψη από αυτή που αναμένεται, με μικρή ορατότητα σε αυτό το στάδιο της δυνατότητα η Κύπρος να μεταφέρει την οικονομία της με επιτυχία μακριά από τομείς που συνδέονται με τη συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που η υφιστάμενη αστάθεια του τραπεζικού τομέα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας του εγχώριου συστήματος πληρωμών, αυτό θα αυξήσει της πτώχευσης εταιρειών και θα οδηγήσει σε βαθύτερη συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ.

Ωστόσο, ο Fitch εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί άμεσα και ότι οι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να επιτρέπουν στους καταθέτες να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για κατανάλωση και για πληρωμή προμηθευτών.

Τέλος, ο οίκος Fitch αναφέρει ότι δεν υπολογίζει στις προβλέψεις του πιθανές εισπράξεις από τους υδρογονάνθρακες και προσθέτει ότι αυτές συνιστούν ανοδικούς κινδύνους που δεν αφορούν το άμεσο μέλλον, σημειώνοντας ότι η οικονομική βιωσιμότητα της εξόρυξης στο οικόπεδο 12 παραμένει αβέβαιη και πέρα από τον ορίζοντα του προγράμματος, που διαρκεί μέχρι το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα