Ο Ομήρου επέκρινε την ΕΕ για έλλειψη αλληλεγγύης

11:03 22/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου κατάγγειλε από το βήμα της Διάσκεψης των Κοινοβουλίων τις κακόβουλες, συκοφαντικές, όπως είπε, επιθέσεις που δέχτηκε το χρηματοπιστωτικό καθεστώς της Κύπρου την περίοδο πριν την απόφαση του Eurogroup.

Σε εισαγωγική του ομιλία στη διάσκεψη, ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε επίσης πού είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ, πού είναι η θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Επεσήμανε

ότι η ενίσχυση των προσπαθειών για να έρθουν οι πολίτες εγγύτερα στην ΕΕ, το οποίο εγείρεται στη σημερινή Διάσκεψη, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και τα εθνικά κοινοβούλια, ως πυρήνες εκδημοκρατισμού, μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στη διάχυση και εδραίωση των αρχών και αξιών της Ένωσης και να συμβάλουν στην ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου και της νομιμοποίησης της Ένωσης στα μάτια των πολιτών.

Στην ομιλία του, ο κ. Ομήρου καλωσόρισε στην Κύπρο και στη Διάσκεψη των Προέδρων των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επιστέγασμα της ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διάστασης της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης, θα συζητήσουν καίρια ζητήματα που άπτονται του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτα κράτη, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Τα εθνικά κοινοβούλια ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να συμβάλουν, είπε, καταλυτικά στην εδραίωση δημοκρατικών θεσμών και στην προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Περαιτέρω, σημείωσε, τη Διάσκεψη θα απασχολήσει το θέμα της ενίσχυσης των προσπαθειών για να φέρουμε την Ένωση εγγύτερα στους πολίτες, καθώς και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε καιρούς λιτότητας. Ως απορρέον των συμπερασμάτων της προηγούμενης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, θα ανταλλάξουμε απόψεις επί του Άρθρου 13 της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, με στόχο να συζητηθεί η μορφή που θα λάβει μια διακοινοβουλευτική διάσκεψη με αρμοδιότητα τα ζητήματα που απασχολούν την εν λόγω Συνθήκη.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις που ταλανίζουν την Ευρώπη εξαιτίας των συνεπειών της άνευ προηγουμένου κρίσης χρέους που απειλεί την Ευρωζώνη. Είναι κοινή διαπίστωση, σημείωσε, «ότι οι μονόπλευρες πολιτικές της Τρόικας για ανάκαμψη και εξυγίανση των ευρωπαϊκών οικονομιών αντιστρατεύονται την ίδια τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», που σφυρηλάτησαν οι ηγέτες της ΕΕ”.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης, επεσήμανε ο κ. Ομήρου, πάσχουν και χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα σχέδια διάσωσης και λιτότητας, τόνισε, πάσχουν γιατί είναι ξένα με την ανάπτυξη και έχουν καταστεί συνώνυμα με τη μαζική φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία. Τα αποφασιστικά μέτρα για ρύθμιση των αγορών απουσιάζουν, είπε ενώ δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση θα καταβάλουν το τίμημα αλλά και ότι πληρώνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί στο κόστος εξόδου από την κρίση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης οδηγεί σε συνεχόμενες αυξήσεις του χρέους, σε οικονομική και χρηματοπιστωτική παράλυση και το κυριότερο σε μια προοπτική που δεν έχει μέλλον.

«Το θέμα της ενίσχυσης των προσπαθειών για να έρθουν οι πολίτες εγγύτερα στην ΕΕ, το οποίο εγείρεται στη σημερινή Διάσκεψη, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τα εθνικά κοινοβούλια, ως πυρήνες εκδημοκρατισμού, μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στη διάχυση και εδραίωση των αρχών και αξιών της Ένωσης και να συμβάλουν στην ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου και της νομιμοποίησης της Ένωσης στα μάτια των πολιτών», ανέφερε ο Πρόεδρος Ομήρου.

Η Κύπρος, είπε, «βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εν πολλοίς εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμία εκ μέρους του πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών. Αναμφίβολα, η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για την απομείωση καταθέσεων στην Κύπρο, παραβιάζει κατάφωρα το αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας και εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ, διότι καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων. Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker, έντονα επικριτικός στους χειρισμούς των χωρών-μελών της Ευρωζώνης σχετικά με την Κύπρο, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι αισθάνεται ντροπή που οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν ωσάν να ήταν όλοι «συμμορίτες και γκάνγκστερ». Αναμέναμε από τους εταίρους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη, ιδιαίτερα επειδή το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας μας είχε ως βασική αιτία μια απόφαση ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου, αλλά μάταια».

Η απόφαση καταπέλτης του Eurogroup, συνέχισε, «εν ολίγοις μετατρέπει την Κύπρο σε πειραματόζωο, υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, διαλύοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική μας κυριαρχία. Εκτιμάται ότι τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία».

«Δράττομαι της ευκαιρίας από αυτό το βήμα, να καταγγείλω τις κακόβουλες, συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκε το φορολογικό σύστημα και γενικότερο χρηματοπιστωτικό καθεστώς της Κύπρου, την περίοδο που προηγήθηκε της απόφασης του Eurogroup», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, για να προσθέσει ότι «όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2008, υποβλήθηκε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και εκρίθη ότι ούτε φορολογικός παράδεισος ήταν, ούτε χώρα ξεπλύματος χρήματος. Οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους ανεξάρτητους ελέγχους, στους οποίους υποβάλλεται συστηματικά η Κύπρος, μεταξύ άλλων, από τη Μoneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δυστυχώς, οι μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν της απόφασης του Eurogroup είχαν αλλότρια κίνητρα και αποσκοπούσαν στο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εν λόγω απόφαση».

Επεσήμανε ότι όσοι πήραν «αυτή την ανάλγητη απόφαση δεν έλαβαν υπόψη ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και 39 χρόνια τις συνέπειες μιας βάρβαρης εισβολής μιας χώρας που είναι μάλιστα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Τουρκίας. Δεν έλαβαν υπόψη ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής, η Κύπρος έχασε το 70% των πλουτοπαραγωγικών της πόρων, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει 200 χιλιάδες πρόσφυγες που εξακολουθούν να ζουν μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει τις οικογένειες χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974».

Διερωτήθηκε «πού είναι η αλληλεγγύη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αυτή είναι η αλληλεγγύη, η θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας;».

Η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την αξιοπιστία των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών οξύνει περαιτέρω το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ και οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση, αβεβαιότητα και ευρωσκεπτικισμό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι οι αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, του αλληλοσεβασμού και της ισοτιμίας μεταξύ των εταίρων, αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και εγγυώνται για δεκαετίες την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ένωσης, καθιστώντας την πόλο έλξης για ένταξη νέων χωρών, έχουν υπονομευτεί και χρειάζονται επειγόντως αποκατάσταση και επαναβεβαίωση.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο των θεμάτων που «πραγματευόμαστε στη Διάσκεψη και αφορούν και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, θεωρώ ότι είναι πλέον καιρός να λεχθούν ορισμένες αλήθειες. Όταν μιλούμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ποια ένωση μιλούμε; Αυτή του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου; Όταν μιλούμε για την Ευρωζώνη, αναφερόμαστε στις πολιτικές που καθορίζουν οι ισχυρές χώρες και επιβάλλονται σε χώρες που έχουν μεν το ίδιο νόμισμα, αλλά όχι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες; Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας θεσμικά όργανα προσβλέπουν στην ευημερία αριθμών και όχι την ευημερία των ανθρώπων; Σε ποια τραπεζική ένωση αναφερόμαστε, όταν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές μιας τέτοιας ένωσης; Πάνω απ’ όλα, πώς επιδεικνύεται στην πράξη η βασική αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι οι σύνεδροι φιλοξενούνται στη μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και επαναβεβαίωσε «ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έχουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη σας σ’ αυτό τον αγώνα προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, όπως και στις προσπάθειές μας για οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα, ώστε οι δυσκολίες που βιώνουμε σήμερα να μην επεκταθούν αχρείαστα και πέραν της μικρής μας χώρας, εκτροχιάζοντας ίσως την ίδια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής της υπό ένταξης Κροατίας, Josip Leko διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα λειτουργήσει υπεύθυνα και θα συνεισφέρει με την ένταξή της στην μεγάλη οικογένεια της ΕΕ.

Με την έγκριση της ημερήσιας διάταξης στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι εργασίες της Διάσκεψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα