Ο ρωσικός Τύπος για τις χθεσινές συνομιλίες Σαρρή-Σιλουάνοφ

12:42 21/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Κομισιόν συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες της κυπριακής αντιπροσωπείας υπό τον Μιχάλη Σαρρή με τις ρωσικές αρχές στη Μόσχα.

Οπως γράφει σήμερα ο ρωσικός Τύπος στις χθεσινές συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ιγκόρ Σιουβάλοφ, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ κατέθεσε εισήγηση για παραχώρηση μεριδίου στις κυπριακές τράπεζες καθώς και πρόσβαση

στα κυπριακά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Μεταδίδεται ότι οι συνομιλίες δεν έχουν μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα.

Η εφημερίδα Vedomosti μετέδωσε ότι ο κ. Σαρρής μετέβη στη Μόσχα για να συζητήσει επιμήκυνση για πέντε χρόνια του δανείου που παραχώρηση η Ρωσία στη Κύπρο το 2011. Φιλοξενεί και χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν κατάφεραν ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία και ότι δεν θα αποχωρήσει από τη Μόσχα χωρίς απτό αποτέλεσμα.

Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι η Λευκωσία δεν έχει υποβάλει οποιαδήποτε ενδιαφέρουσα πρόταση για τη Μόσχα και αναφέρεται σε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία μετέβη στη ρωσική πρωτεύουσα με πολλές προτάσεις-περιλαμβανομένων και των ενεργειακών αποθεμάτων-και ότι η Μόσχα μελετά τις διάφορες εισηγήσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πειστεί για τα πλεονεκτήματά τους.

Ο Τύπος γράφει ακόμη ότι την Πέμπτη αντιπροσωπεία από την Κομισιόν θα βρίσκεται στη Μόσχα και θα έχει συνομιλίες σε πρωθυπουργικό επίπεδο. Πέραν της συνάντησης Ζοζέ Μπαρόζο-Ντιμίτρι Μεντβέντεφ θα γίνουν συναντήσεις και σε επίπεδο Επιτρόπων-Υπουργών.

Επίσης γίνεται αναφορά στις ψεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού ότι η Μόσχα ενδεχομένως να καταγγείλει τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει με τη Κύπρο.

Η Kommersant γράφει ότι από χθες κιόλας υπήρχαν ενδείξεις ότι οι συνομιλίες Λευκωσίας-Μόσχας οδηγούνταν σε αποτυχία. Επικαλούμενη ρωσικές πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Λευκωσία δεν κατέθεσε ολοκληρωμένες και σαφείς προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν σε λεπτομέρεια. “Δεν μας κατέθεσαν οτιδήποτε που θα μπορούσε να συζητηθεί λεπτομερώς”, δήλωσε μια πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ίδια πηγή φέρεται να δήλωσε ότι ο κ. Σαρρής δεν είχε σαφή θέση για το ποσό που η Κύπρος χρειάζεται ως οικονομική βοήθεια.

Επίσης η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται σε στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες για τις ξένες καταθέσεις στη Κύπρο οι οποίες ανέρχονται στα 37.6 δις ευρώ, από τα οποία τα 19 δις αφορούν κεφάλαια Ρώσων , Ουκρανών και Λιβανέζων.

Η Nezavisimaya Gazeta γράφει ότι η Μόσχα δεν κατανοεί με ποιό τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στην Κύπρο και φιλοξενεί δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου ότι η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων στο νησί υπονομεύει την αξιοπιστία των πολιτών στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει ότι το παράδειγμα της Κύπρου θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Ολες οι εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις Ρώσων εμπειρογνωμόνων, οικονομικών αναλυτών και παραγόντων στη Ρωσία που καταθέτουν τις απόψεις τους για το ζήτημα και σημειώνουν ότι η επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δις δεν είναι αρκετή και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει στην ολότητά του το πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα