Ο σχολικός εκφοβισμός θέμα διαβούλευσης παιδιών και ΥΠΠ

17:08 20/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή αλλιώς bullying (μπούλινγκ) αποτέλεσε σήμερα θέμα διαβούλευσης της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων (ΟΕΣ) της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου.

Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού βρίσκεται στο Πρόγραμμα Προτεραιοτήτων της Επιτρόπου τα τελευταία δύο χρόνια και αποτέλεσε ένα από τα θέματα με τα οποία εργάστηκε η ΟΕΣ την προηγούμενη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, τα παιδιά ενημέρωσαν τον Υπουργό Παιδείας για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και εξέφρασαν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους για το θέμα.

Ανέφεραν, επίσης, ότι κάθε χρόνο όχι μόνο αυξάνονται τα περιστατικά μπούλινγκ, αλλά είναι και πιο σοβαρά.

Τόνισαν, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει σωστή διαχείριση του θέματος και ότι οι καθηγητές δεν ξέρουν πώς να χειριστούν φαινόμενα μπούλινγκ.

Ο Υπουργός Παιδείας, κατά το διάλογο με τα παιδιά, είπε ότι η Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος προσωπικά έχουν έντονο ενδιαφέρον για το θέμα του μπούλινγκ στα σχολεία και πρόσθεσε ότι πρέπει να προστρέξουν θεσμικά.

Σημείωσε ότι το μπούλινγκ δεν έχει ηλικία.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σε εισαγωγική της ομιλία, αφού χαιρέτισε τη δημόσια διαβούλευση, επισήμανε ότι είναι ιστορικής σημασίας διότι είναι η πρώτη φορά που ένας Υπουργός έρχεται σε διαβούλευση στο χώρο των παιδιών για να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της διαβούλευσης, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι θεωρεί τη σημερινή μέρα πάρα πολύ σημαντική.

«Θεωρώ ότι είναι μια μέρα ιστορικής σημασίας γιατί για πρώτη φορά Υπουργός έρχεται να κάνει πραγματικά ανοικτό διάλογο επί ίσοις όροις με τα παιδιά. Σήμερα στο γραφείο του θεσμού της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού ήρθε ο Υπουργός Παιδείας για να συζητήσει με την ομάδα εφήβων συμβούλων της Επιτρόπου ένα θέμα που απασχολεί τα παιδιά, απασχολεί το θεσμό της Επιτρόπου και σίγουρα απασχολεί το Υπουργείο, το θέμα του μπούλινγκ», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι μια ομάδα παιδιών που προέρχεται από όλα τα στρώματα της Κύπρου, γεωγραφικά, κοινωνικά και άλλα και η οποία είχε την ευκαιρία στο γραφείο της Επιτρόπου να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον Υπουργό, να πάρει πληροφόρηση, να δώσει τις δικές της απόψεις και να κάνει εισηγήσεις.

Η κ. Κουρσουμπά είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας άκουσε τα παιδιά και ότι δεσμεύτηκε ότι θα λάβει υπόψη όταν θα κάνει τις κατευθυντήριες γραμμές του γραφείου του για το θέμα του μπούλινγκ.

«Είναι αρχή μιας νέας εποχής όπου η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών γίνεται πραγματικότητα, το δικαίωμα των παιδιών στη συμμετοχή σε αυτά που κάνουμε εμείς οι ενήλικες, στις αποφάσεις, τις πολιτικές που διαμορφώνουμε», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε και την κ. Κουρσουμπά αλλά και τα παιδιά που τους έδωσαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις τους, αποτυπώνοντας είτε από προσωπικές εμπειρίες είτε γνώση άμεση, έμμεση, το θέμα που έχει να κάνει με το σχολικό εκφοβισμό και τις συνέπειες και τις παρενέργειες του είτε στην σχολική μονάδα είτε στο κάθε ένα ο οποίος είναι αποδέκτης μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

«Είχα μεγάλη ευκαιρία σήμερα να ακούσω σε ένα ανοικτό διάλογο με τα παιδιά, με τους μαθητές μας, αυτούς για τους οποίους λέμε όλοι ότι υπηρετούμε και νοιαζόμαστε, τις δικές τους απόψεις. Ήταν πάρα πολύ σημαντικές. Ήταν μια μεγάλη ομάδα παιδιών. Μια στρωματοποιημένη εκπροσώπηση από όλη την Κύπρο, όπου κατέθεσαν σε ένα ανοικτό διάλογο γεμάτο προβληματισμό και έγνοια και πρωτίστως επιθυμία για αντιμετώπιση και διαχείριση ενός από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και γι’ αυτό δεσμευτήκαμε όλοι μέσα και εγώ προσωπικά αλλά και τα παιδιά ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ορίσαμε, περίπου ένα χρονοδιάγραμμα, θα ξανά βρεθούμε για να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος για να δούμε πώς μπορούμε συνεκτικά να διαχειριστούμε το πρόβλημα, αλλά και συνεκτικά να έχουμε μέσα από το διάλογο αποφάσεις που θα μας υπηρετούν και θα μας εξυπηρετούν όλους, αλλά πρωτίστως τους στόχους που θέτουμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι όσο αναδεικνύουμε μειονεκτήματα ή δυσκολίες που προκύπτουν από την αντιμετώπιση ενός από τα πολλά προβλήματα που έχουμε, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του.

«Ο διάλογος έγινε εντός με τα παιδιά στην προσπάθεια να βρούμε επίλυση και με την Επίτροπο των προβλημάτων και προώθηση των θεμάτων και των ζητημάτων που μαζί επιδιώκουμε και επιθυμούμε. Για να υπάρχει ένα πρόβλημα προφανώς υπάρχουν κάποιοι λόγοι. Το ερώτημα αν γίνονται πράγματα. Ασφαλώς και γίνονται πράγματα. Ασφαλώς και λαμβάνονται αποφάσεις. Και το προηγούμενο διάστημα και τα προηγούμενα χρόνια λήφθηκαν αποφάσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Όμως, συνέχισε, αφού παραμένει ένα πρόβλημα είτε αυτό διογκώνεται είτε αυτό μεγιστοποιείται είτε αυτό μειώνεται, στόχος τους είναι να το εξαλείψουν.

«Στη βάση αυτή και από τη στιγμή που έχουμε απέναντι μας το πιο ζωντανό κομμάτι, τα ίδια παιδιά, να είναι έτοιμα να μας ενισχύσουν σε αυτή την προσπάθεια, να καταθέτουν εμπειρικά παραδείγματα τα οποία έχουν προκύψει στη δική τους αντίληψη έμμεσα ή άμεσα νομίζω είναι το ολιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, να δούμε με ποιες άλλες πρόσθετες ενέργειες μας, σε επίπεδο Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε επίπεδο σχολικών μονάδων, σε επίπεδο εκπαιδευτικών, σε επίπεδο άλλων φορέων είτε Συνδέσμων Γονέων, να δούμε πως αυτό το πρόβλημα να το εξαλείψουμε ουσιαστικά», πρόσθεσε.

Η μαθήτρια Κλειώ Φασουλή, σε δήλωση της, είπε ότι είναι μεγάλη τους χαρά που τους άκουσε ο Υπουργός Παιδείας, διότι αυτό δείχνει ότι έχουν δικαίωμα συμμετοχής και είναι μεγαλύτερη χαρά που θα ξανά επικοινωνήσει μαζί τους.

Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που τόνισε στον Υπουργό Παιδείας, η Κλειώ Φασουλή είπε ότι μέσα από βιωματικά εργαστήρια και μέσα από κάποια μέτρα μπορούν τα σχολεία να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ερωτηθείσα αν όντως υπάρχουν προβλήματα μπούλινγκ, είπε ότι υπάρχουν αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ο μαθητή Ηλίας Κούσουλος, σε δήλωση του, είπε ότι είχαν την τιμή σήμερα να έχουν τον Υπουργό Παιδείας μαζί τους και αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι «η φωνή μας ακούεται σαν παιδιά, σαν μαθητές».

«Μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας και να βοηθήσουμε την κατάσταση αυτή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι αναμένει από τον Υπουργό Παιδείας μετά τη σημερινή συνάντηση, ο Ηλίας Κούσουλος είπε ότι αναμένει από τον Υπουργό αφού τους άκουσε, ότι θα βοηθήσει αυτή την κατάσταση και ότι θα κάνει τα πάντα για να καλυτερέψουν τα πράγματα.

Ο μαθητής Μιχάλης Κούσιος, σε δήλωση του, είπε ότι στόχος τους είναι να βοηθήσουν να εξαλειφτεί ο σχολικός εκφοβισμός.

«Για μένα, μια μεγάλη ευθύνη την είχαν οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, διότι δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα