Όχι σε αφαίρεση των κεκτημένων του λαού με άλλοθι την κρίση, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

14:13 2/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με την δραστική μείωση των δικαιωμάτων και των κεκτημένων του λαού, έχοντας ως άλλοθι την οικονομική κρίση, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας το πρωί στις «ημέρες μελέτης» της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Παρών στις εργασίες της συνόδου ήταν η Πρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Gabi Zimmer, η οποία χαιρέτισε τις εργασίες της Ομάδας.

Ο

κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει να συμφωνηθούν οι πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών και είπε ότι διαφωνεί με τον «αυθαίρετο τρόπο υπολογισμού» των αναγκών από την Τρόικα.

«Όταν αυτά οριστικοποιηθούν και αναμένοντας τη λήψη σχετικής απόφασης από την ΕΕ, θα διεκδικήσουμε απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να περιορίσουμε το δημόσιο χρέος» ώστε να είναι διαχειρίσιμο, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι ζητά επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας, από τα τρία στα πέντε χρόνια, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει στη λήψη λιγότερο οδυνηρών μέτρων.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί η συμπερίληψη μέτρων ανάπτυξης στο προτεινόμενο πακέτο μέτρων, καθώς παρότι λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις ιδέες της Τρόικας δεν υπάρχει σχετική πρόνοια.

Επίσης είπε ότι το ΑΚΕΛ θα παλέψει για να πείσει αναφορικά με το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων, με την κατάθεση υπαλλακτικών προτάσεων που θα οδηγούν την οικονομία σε ανάκαμψη, δίχως να εξουθενώνουν τους εργαζόμενους.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ είναι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη βάση των παραμέτρων που ανέφερε, ενώ είπε ότι το κόμμα θα πάρει την τελική του απόφαση «όταν θα έχουμε ενώπιον μας τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί προτάσεις καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία και τους εργαζόμενους.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, καθώς και «αποτέλεσμα ξένων επεμβάσεων, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ που ήθελαν να διαμορφώσουν τέτοια δεδομένα στο νησί που θα τους επέτρεπαν να προωθήσουν τις επεκτατικές τους βλέψεις και συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Μιλώντας για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, έκανε λόγο για σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών φόρουμ, που είπε ότι το πλαίσιο αυτό υπαγορεύει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού που κατέβαλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2008.

Συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρώην Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «σε ορισμένα κεφάλαια επετεύχθησαν σ

Keywords
Τυχαία Θέματα