Όχι σε πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, λέει ο Υπουργός Άμυνας

15:44 3/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα εργαστούν και θα αγωνιστούν προς κάθε κατεύθυνση για να ανατρέψουν τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και να επανενώσουν την πατρίδα μας, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. Απέρριψε εξάλλου τη διεθνή ή πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και είπε ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος

βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη κατάσταση από το 1974, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται ενότητα και όχι αντιπαραθέσεις.

Εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή και προσφάτως αναγνωρισθέντα Χρίστου Παύλου, στον νέο Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας, στο Λιοπέτρι, ο κ. Φωτίου είπε ότι τριάντα εννέα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, ο Αττίλας συνεχίζει να κατέχει τμήμα της Κύπρου.

Είπε ότι οι πρόσφυγες εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος επιστροφής,
αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη πολλών αγνοουμένων ενώ οι εγκλωβισμένοι συνεχίζουν πεισματικά τον αγώνα επιβίωσής τους, στην πατρική αλλά κατεχόμενη γη.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, είπε εξάλλου ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία, που οπωσδήποτε δεν θα έχει την μορφή διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, θα πρέπει να παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να διεξάγεται με βάση τις αποφάσεις και εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας και να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Συνέχισε λέγοντας ότι η διαδικασία «πρέπει να διασφαλίζει πλήρως τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη κυριαρχία και την μια και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος».

Ο Φώτης Φωτίου ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη κατάσταση από το 1974 και συμπλήρωσε ότι «στις δύσκολες αυτές ώρες, η ανάγκη για ενότητα, αποτελεί όρο επιβίωσης για μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Είπε ότι ο διχασμός πρέπει να μείνει στο παρελθόν, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατελείωτες αντιδικίες, αλλά από τον διάλογο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση.

«Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα που ταλαιπωρούν το τόπο μας, εκτός από τη συνεννόηση και την ενότητα» είπε.

Αναφερόμενος στον πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Χρίστο Παύλου, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι η Κυπριακή Πολιτεία καταθέτει την οφειλόμενη τιμή, την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση σε ακόμη ένα ηρωικό παλικάρι που έδωσε μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματος του για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας.

Τα λείψανα του πεσόντα από το Λιοπέτρι ανευρέθηκαν μετά από εκταφή σε περιοχή κοντά στο χωριό Κορνόκηπος. Ο Χρίστος Παύλου κατατάγηκε τον Ιούλιο του 1973 στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, ενώ κατά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, υπηρετούσε στο 361 τάγμα πεζικού, με έδρα το Συγχαρί.

Μία ημέρα πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, ο Παύλου με τους υπόλοιπους άνδρες του τάγματός του μετακινήθηκαν στη περιοχή Παχυάμμου Κερύνειας.

Στις 14 Αυγούστου το 361 τάγμα πεζικού δέχτηκε μεγάλης κλίμακας συντονισμένη επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Ο Χρίστος Παύλου θεάθηκε για τελευταία φορά στην περιοχή Κλεπίνης όταν μαζί με συστρατιώτες του αποφάσισαν να οπισθοχωρήσουν προς τον Πενταδάκτυλο. Από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής και η τύχη του αγνοείτο.

Απευθυνόμενος στην οικογένεια του Παύλου, ο Υπουργός Άμυνας είπε τέλος ότι υπερασπίστηκε την τιμή και την ελευθερία όλων μας και η θυσία του θα πρέπει να κάνει όλους μας να αισθανόμαστε για πάντα υπερήφανοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα