Οι αποφάσεις των Βρυξελλών επιβεβαιώνουν την θέση του ΑΚΕΛ

15:25 28/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ «για τη διαδικασία εξυγίανσης και διάλυσης των τραπεζών επιβεβαιώνει την θέση του ΑΚΕΛ ότι το βίαιο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο δεν αποτέλεσε την εξαίρεση αλλά το κανόνα που θα εφαρμόζεται στον ένα ή στον άλλο βαθμό σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του

ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ στην Λευκωσία ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, ούτε και θα δώσουν προοπτική ανάπτυξης» αναφέροντας πως «τραγικό παράδειγμα είναι άλλωστε η Κύπρος και τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που επισώρευσε η απόφαση τους».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «αυτή αλλά και οι υπόλοιπες αποφάσεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής που θα εποπτεύει τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, οδηγούν με αργά αλλά σταθερά βήματα στη δημιουργία σταθερών τραπεζικών παραδείσων στις χώρες της λεγόμενης πρώτης ταχύτητας, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ολλανδία και άλλες, χώρες με τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους οι οποίες θέλουν ν’ αποτελέσουν το πιο σταθερό σημείο αναφοράς για τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ανέφερε ότι «οι υπόλοιπες χώρες που θα υπόκεινται οι ίδιες το κόστος της εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια σημαντική αναδιάταξη κεφαλαίων εντός της ΕΕ».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής αλλά και προηγούμενων παρεμφερών αποφάσεων όπως της αύξησης των κεφαλαιακών αποθεμάτων είναι τα Ταμεία των εργαζομένων και η γενικότερη ανάπτυξη ενώ οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι μεγάλοι τραπεζικοί κολοσσοί των κυρίαρχων χωρών».

Συσχετίζοντας την απόφαση των ηγετών της ΕΕ με την νεανική ανεργία, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «η νεανική ανεργία στην ΕΕ φτάνει σχεδόν το 25%, στην Κύπρο ξεπερνά το 32%, στην Ιταλία το 40%, στην Πορτογαλία το 42%, στην Ελλάδα το 55% και στην Ισπανία το 56%».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά την Σύνοδό του, καταφεύγει στο αναμάσημα των ίδιων μέτρων και συνταγών με το παρελθόν, οι οποίες περιλαμβάνουν ελάχιστα κονδύλια τα οποία μάλιστα θα διατεθούν για απασχολησιμότητα των νέων και πρακτική εξάσκηση και μάλιστα ολιγόμηνη».

«Με αυτό τον τρόπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φιλοδοξεί δήθεν να επιλύσει το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας. Πρόκειται για εμπαιγμό εις βάρος της νεολαίας»,είπε ο κ. Ευαγόρου και πρόσθεσε πως «πρόκειται για εντελώς ανεπαρκή και προσωρινά μέτρα που προωθούν αντί την εργασία των νέων, την υπερεκμετάλλευση τους ως φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς ασφάλιση και με την χρησιμοποίηση τους ως πολυεργαλείου, αυξάνοντας μονόπλευρα την κερδοφορία όσων τους εργοδοτούν».

Παράλληλα, συνέχισε, «προάγεται η μετανάστευση των νέων ανάλογα με τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, δηλαδή των πιο αναπτυγμένων κρατών, όπου εκεί θα βρίσκουν μια θέση εργασίας με τα πιο πάνω κριτήρια».

Ως ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Ευαγόρου, «σημειώνουμε ότι την ίδια στιγμή υπονομεύουν περαιτέρω την κρατική κοινωνική πολιτική (αν και ήδη περιορισμένη) ασκώντας πιέσεις για αύξηση των φοροαπαλλαγών από τις επιχειρήσεις, κάτι που φυσικά μειώνει τον δημοσιονομικό και αναπτυξιακό ρόλο του κράτους και αυξάνει το κέρδος των ιδιωτικών επιχειρήσεων».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «όσον αφορά την παρέμβαση στην αγορά, αυτή είναι υποτυπώδης, αφού αποφασίζονται ξανά οι ίδιες επενδύσεις με πέρσι, δηλαδή 10 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ανέφερε πως «πρόκειται για την αναπαλαίωση των ίδιων πολιτικών που προκαλούν την κοινωνική δυστυχία, την φτώχια και την ανεργία» εκφράζοντας την εκτίμηση πως «μόνο με ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες συντηρητικές λογικές μπορεί να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός».

«Όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων οι ηγέτες της ΕΕ περιλαμβανομένου και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, συντηρούν την ίδια λογική που έφερε τους Ευρωπαϊκούς λαούς εδώ που βρίσκονται σήμερα», είπε καταλήγοντας ο Σταύρος Ευαγόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα