Οι φόβοι των επενδυτών περί κατάρρευσης της ευρωζώνης εξασθενούν, λέει ο Πρόεδρος της Κομισιόν

20:52 3/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι φόβοι ορισμένων επενδυτών για τον πιθανό κίνδυνο έκρηξης της ευρωζώνης έχουν ατονήσει, εκτίμησε σήμερα από τη Λισαβόνα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραδεχόμενος πάντως πως η κατάσταση στην Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει “δύσκολη”.

“Η χρονιά του 2012 τελείωσε με μία θετική νότα για την ΕΕ. Πιστεύω πως νομιμοποιούμεθα να πούμε πως η αντίληψη περί κινδύνου στην ευρωζώνη έχει εξανεμισθεί”, επεσήμανε ο Μπαρόζο στην ομιλία του σε σεμινάριο για Πορτογάλους διπλωμάτες.
“Οι επενδυτές έχουν κατανοήσει πως όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται να κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουν το ευρώ, τότε μιλούν σοβαρά”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Μπαρόζο αναγνώρισε πως η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει “δύσκολη”, ιδίως λόγω των προβλέψεων “για μία ιδιαιτέρως αυξημένη ανεργία το 2013″.
Τα προγράμματα σταθεροποίησης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες “έχουν υφεσιακά αποτελέσματα, μολονότι επιτρέπουν την ανάπτυξη συνθηκών για εύρωστη ανάπτυξη σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα”, εξήγησε ο Μπαρόζο. “Θα πρέπει να συνεχισθεί η ισοσκέλιση των δημοσίων χρηματοοικονομικών”, επέμεινε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

“Η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλύσει την πορεία των διαφόρων προγραμμάτων (σ.σ. δανεισμού υπό όρους), να επιφέρει τις απαραίτητες τροποποιήσεις και μετρήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον κοινωνικό τους αντίκτυπο”, σημείωσε.
Ο Μπαρόζο εξειδίκευσε λαμβάνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην Πορτογαλία, η οποία έχει συνάψει δανειακή σύμβαση από το 2011 και η οποία, κατ’ αυτόν, βιώνει μία “πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί στο 16,4% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού έως τα τέλη του έτους.

Καθώς η χώρα αδυνατεί να εκπληρώσει στο έπακρο τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος, ο Μπαρόζο υπενθύμισε πως οι δανειστές της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουν χαλαρώσει τους στόχους για μείωση του δημοσιονομικού χρέους, καθορίζοντάς το στο 5% (από 4,5%) φέτος και στο 4,5% (από 3%) για του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα