Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν γερμανικά πανεπιστήμια για πολεμικές έρευνες

11:03 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκρηκτικές ύλες, αλεξίσφαιρα τζάμια και συστήματα πλοήγησης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα γερμανικών πανεπιστημίων κατά παραγγελία του αμερικανικού στρατού και με χρηματοδότηση του Πενταγώνου.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβησαν Γερμανοί δημοσιογράφοι. Ενα από τα σημαντικότερα σχέδια στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος πλοήγησης, το οποίο διαθέτει τα χαρακτηριστικά μιας ακρίδας της ερήμου. Προσανατολίζεται με βάση τις θέσεις των πλανητών και το φως

της Σελήνης. Το πρότζεκτ αυτό υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ. Οπως λέει ο Μπένετικτ Στρουντς, δημοσιογράφος του NDR: «Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι το πρόγραμμα του Μάρμπουργκ. Το Πανεπιστήμιο έλαβε επιχορήγηση ύψους 70 χιλιάδων δολαρίων το 2010 προκειμένου να εξετάσει τα χαρακτηριστικά ενός εντόμου, το οποίο ζει στην έρημο και έχει τη δυνατότητα προσανατολισμού ακόμη και τις νύχτες».

Και φυσικά τίθεται το ερώτημα που εστιάζεται το ενδιαφέρον της πολεμικής αεροπορίας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων η αμερικανική πολεμική αεροπορία απάντησε ότι πρόκειται για βασική έρευνα και ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς ή για ειρηνικούς σκοπούς.

Όπως όμως διευκρινίζει ο Μπένετικτ Στρουντς: «Όπως προέκυψε από την έρευνα, ζητούμενο για τους ερευνητές είναι να διαπιστώσουν εάν τα χαρακτηριστικά της ακρίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενα βλήματα. Πρόκειται ξεκάθαρα για έρευνα στο πεδίο της πολεμικής βιομηχανίας. Και βεβαίως τίθεται το ερώτημα εάν επιτρέπεται να επενδύονται δημόσιοι πόροι σε πρότζεκτ στοχευμένων ανθρωποκτονιών».

Το Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ δεν συνιστά μεμονωμένη περίπτωση. Σύμφωνα με στοιχεία του NDR και της Süddeutsche Zeitung, τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτήθηκαν 22 γερμανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας. Περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν από τις ΗΠΑ στην πολεμική και «βασική» έρευνα γερμανικών ινστιτούτων.

Μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο το 2012 έλαβε από το Πεντάγωνο 470 χιλιάδες δολάρια για την ανάπτυξη εκρηκτικών υλών. Το Ινστιτούτο Fraunhofer πραγματοποίησε έρευνες για τον αμερικανικό στρατό στα πεδία της κατασκευής θωρακισμένων τζαμιών και εκρηκτικών κεφαλών. Και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σααρμπρίκεν χρηματοδοτήθηκαν με 120 χιλιάδες δολάρια για τη «μαθηματική επεξεργασία γλωσσικών δομών». Οι διοικήσεις των εν λόγω πανεπιστημίων παραδέχθηκαν ότι χρηματοδοτήθηκαν από αμερικανικές πηγές.

Μερικά άλλα πανεπιστήμια, των οποίων το καταστατικό δεν επιτρέπει έρευνα για στρατιωτικούς σκοπούς, προτίμησαν να «βαπτίσουν» τις στρατιωτικές σε «βασικές» έρευνες προκειμένου να παρακάμψουν το νομικό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Γερμανών Πρυτάνεων Χορστ Χίπλερ απορρίπτει την κριτική που ασκείται στην αποδοχή ερευνητικών αναθέσεων από τις ΗΠΑ σε γερμανικά πανεπιστήμια. «Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για να απορρίψει κανείς το Υπουργείο Άμυνας μιας συμμάχου χώρας ως εντολέα για τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων», τονίζει ο κ. Χίπλερ.

Ο Γερμανός φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ Γιούργκεν Άλτμαν βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. «Είναι προβληματική αυτή η πρακτική, διότι η προετοιμασία πολέμων δεν είναι κάτι στο οποίο οφείλει να αφιερωθεί η επιστήμη. Κυρίως οι ΗΠΑ είναι η χώρα εκείνη που κάνει ευρεία χρήση της στρατιωτικής τεχνολογίας στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι η χώρα που διεξάγει επιθετικούς πολέμους, χωρίς να έχει την νομιμοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ιδιαίτερα προβληματική την έρευνα για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού», επισημαίνει ο Γερμανός πανεπιστημιακός.

Keywords
Τυχαία Θέματα