Οι προσπάθειες της Κύπρου για οικονομική ανάκαμψη αναγνωρίζονται από τις Βρυξέλλες

11:18 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι προσπάθειες της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου με την Τρόικα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Eurogroup, τυγχάνουν αναγνώρισης από τους εταίρους της Λευκωσίας εδώ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι Ευρωπαίοι εταίροι παραδέχονται

ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο πριν ένα χρόνο είχαν ληφθεί βεβιασμένα και ήταν πολύ σκληρές, αλλά εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Λευκωσία καταβάλλει προσπάθειες και για το ότι ο κόσμος έχει μεν υποστεί πολλές θυσίες,αλλά αυτές θα οδηγήσουν τη χώρα σε ανάκαμψη.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η σημερινή συμπεριφορά της Λευκωσίας την καθιστά και πάλι αξιόπιστο εταίρο, καθώς θεωρούν ότι παλαιότερα είχε παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Σημειώνουν ότι η Κύπρος είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα για την πορεία της οικονομίας της και της είχαν γίνει συστάσεις για βελτίωση των οικονομικών της ήδη από το 2011 με τις εκθέσεις της Κομισιόν για τα ευρωπαϊκά εξάμηνα.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν αποτελούσαν την μόνη επιλογή που είχε η χώρα.

Διπλωματικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι οι κανόνες θα ήταν πιο ευέλικτοι εάν η Κύπρος ήταν μια συστημική χώρα όπως πχ η Γαλλία και ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα χρησιμοποιούσαν την χώρα ως πειραματόζωο για τα επόμενα τους σχέδια που όπως αποδεικνύεται υπήρχαν ήδη στα χαρτιά και αφορούν στο λεγόμενο bail in που θα αποτελεί πλέον θεσμοθετημένη επιλογή για προβληματικές τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη.

Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πετυχημένη κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό για την Κύπρο. Οι λόγοι είναι πολλαπλοί και σε αυτούς περιλαμβάνονται η αξιοπιστία που κέρδισε η Κύπρος και η αποκατάσταση των σχέσεών της με τους εταίρους της οι οποίες σχέσεις είχαν κλονισθεί μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Κυρίως, όμως, η προεδρία αποτέλεσε τη χρυσή ευκαιρία για την Κύπρο για να αντιληφθεί σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ προκειμένου να μπορέσει να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις ευκαιρίες για να μπορέσει να καταστεί από παρατηρητή σε παίκτη στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες αλλαγές στην ΕΕ, η Λευκωσία φαίνεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και τέως Προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, αφού φέτος λήγει η θητεία του Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο. Ο κ. Γιούνκερ είναι ο υποψήφιος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Εκτός από τον κ. Γιούνκερ, υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν είναι εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών ο σημερινός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εκ μέρους της Ομάδας των Φιλελευθέρων ο Γκι Φερχοφστατ, εκ μέρους των Πρασίνων οι Σκα Κέλλερ και Χοσέ Μποβέ, και εκ μέρους της Ενωτικής Αριστεράς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θα συνέλθουν μετά τις ευρωεκλογές (στις 27 του Μάη) προκειμένου να διαβουλευτούν για το όνομα που θα προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι 28 ηγέτες οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Στις 27 του Μάη δεν αναμένεται ότι θα παρθούν οριστικές αποφάσεις. Μετά τη συνάντηση όμως αυτή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι θα πάρει την εντολή από τους 28 ηγέτες προκειμένου να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη για το ποιός θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, σε μια άλλη εξέλιξη, συζητείται έντονα στις Βρυξέλλες η σκέψη για διορισμό μόνιμου προέδρου του Eurogroup για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού και συνοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα